Gör i ordning en present

Nästa helg ska jag till min dotter och eftersom hon, precis som jag, vill ha hemmagjort och ekologisk, håller jag på att få ihop ett ”matpaket” till familjen. Jag torkar oregano, rosmarin och lagerblad som de ska få i fina burkar.

image
Jag ska också göra i ordning tacokrydda, dock av köpekrydda.
Och så stoppar jag i några hemlagade marmelader och hembakt bröd och bullar, och så blir det hemmagjort jordnötssmör och mango chutney.

Det är jätteroligt att ge bort mat man gjort själv, och i synnerhet när jag vet att det uppskattas enormt, till och med av tre-åringen, som ringde mig igår och sade- mormor du ska lära mig baka bullar och så ska vi plocka blommor (älgört) och göra saft. Bullar ska jag lära ut men saften får vi vänta med till framåt midsommar. Och det bästa av allt presenten kostar bara lite jobb och ingredienser. Eftersom vi har ett presentkort här till Plantagen passar det bra och stoppa i ”matlådan” också, för de börjar åka ut till sin stuga nu, och dottern vill plantera massa frukt och grönt.

Gratis är gott

Igår anordnade mannen och en kollega till honom grillfest på sitt jobb, och idag fick de ta hem ”resterna”. Mannnens del är middag för flera dagar, grillad karré som jag ska värma idag, lammkorvar som inte är med på bild för de lade jag direkt i frysen för minst tre maträtter, en oöppnad burk turkisk youghurt, en stor påse champinjoner, salladspåsar, en oöppnad grädde, potatisar mm. Nu slapp vi kompletteringshandla denna helgen, och jag har göttigt att stoppa in i frysen.

image

Förutom det blev det även öpnade vinboxar och några öl, så jag tror jag ska säga åt mannen att anordna lite fler fester.
Idag har jag varit hos doktorn så har inte blivit något mer gjort idag, och så ska denna fredag få fortsätta med.

Bullbak

image

Idag kommer en mycket god vän som jag inte träffat på länge, så körde igång tidigt med att baka bullar. Det är rogivande att baka bullar eller bröd, man knådar och formar och tänker så bra under tiden. Billigt fikabröd blir det också, räknade att en bulle kostar strax under 50 öre, jämför det med köpefika och så doftar det så gott av kanel här hemma. Från idag började jag dra ner på sockret i bullar, har tidigare tagit 1.5 dl socker till degen, nu gick jag ner till 1 dl och strödde även mindre socker som fyllning, och det funkar bra. Mitt barnbarn har beställt bullar av mig tills jag ska dit nästa helg så ville inte ha för mycket socker i, då han och föräldrarna tycker det är onödigt med allt socker. Och jag spar väl något paket socker om året också bara på bullar, och småsummor är inte att förakta det heller.
Fikabröd är väl inte direkt nödvändigt, men jag vill ha lite i frysen ifall det kommer någon, annars blir det lätt jag köper någon vetekrans och de är ju svindyra.

Jag hade tänkt hinna med att baka bröd också, börjar bli dags att göra sig av med rester jag har igen, eftersom månadshandlingen blir nästa vecka. Men orken och tiden räcker inte riktigt till, baka går väl än, men jag sölar ner så enormt så nu blir det till att dammsuga hela köket. Känner jag mig vän rätt, stannar hon fram till fyratiden så lär inte blir så mycket mer gjort idag, men att umgås och ha ett givande samtal med en person som betyder mycket för mig är väl bland det mest vettiga man kan göra.

ett enklare liv

Idag har jag läst en hel del bloggar, jag söker inspiration, kunskap och motivation om odling, bakning, saker att göra själv. På många bloggar eller självhushållningssidor ser jag ganska många som liksom jag lider av depression, utmattningssymtom eller utbrändhet. Då börjar jag fundera, varför väljer så många att försöka göra så mycket själv. Ett kan ju vara att när man är sjukskriven för detta så har man tid. Men då jag själv vet hur svårt det är att överhuvudtaget ens ta sig upp ur sängen, för att inte tala om att äta eller duscha utan att detta tar en hemskans tid, startsträckan är otroligt lång, så har man inte gott om tid trots man är sjukskriven.

Så jag tror att de flesta som är sjuka i ovannämnda, precis som jag, kommit fram till (alldeles egentligen av sig själv) att man mår bättre när man får se ett frö bli en planta som blir en grönsak. Under odlingstiden inser man också att här funkar det inte att stressa, inte bryr sig fröet om att man har brått och vill se resultat, det blir när det blir. Just att få tålamod, inte skynda eller stressa fram är något jag fått tack vare mina chilisar, paprikor, tomater mm. Och ibland kommer jag på mig t ex när jag väntar på en buss som aldrig kommer i tid, att jag tänker likadant här, den kommer när den kommer. Här finns mycket kvar för mig att göra, men för varje frö jag drar upp eller varje socka jag stickar så lär jag mig stressa ner, jag kan inte påverka ändå, det måste få ta den tid det tar.

Något som också ger mig lite lugn är att vistas ute, rensa lite i ett land, plocka lite bär, naturen läker på något sätt. Det ger också iallafall mig en otrolig kick av att göra min mat själv, och jag inbillar mig att jag blir friskare just för att jag minskar tillsatsämnen mm. Och man har något att göra när man är hemma, man skapar någon slags rutin, struktur för sig själv.

När jag blev sjuk, var min största förändring att sålla bort människor, som jag inte brydde mig om, inte orkade med, eller många sociala måsten. En del sade jag det rakt ut till, en del smiter jag ifrån genom sjukdomsvinsten ”jag mår inte så bra idag så en annan gång”. Mina relationer idag är väldigt mycket decimerade, men de jag har är desto mer givande. Det är det bästa med att bli sjuk, man omprövar mycket och framför allt relationer.

Saker, reklam, neonskyltar, mobilsignaler är ett enormt stressmoment och därför sållade jag bort saker hemma och hos särbon, jag kan bli stressad av en kökslåda full med prylar, en pipande mobil och en blinkande reklamskylt. Det är nog svårt att förstå för de som ständigt vill köpa mer, ha nyare mobiler och som inte ens tittar när de går över gatan annat än på sin fån. Sådan var jag också, men när åren gick så här, jag jobbade, köpte, ville ha finaste parkträdgården, snyggaste konsten på väggarna och fick jobba mer för att ha råd, och till slut funkade det ju inte, utan jag begrep ju att jag valt fel väg. Men jag behövde en rejäl rakt in i väggen-upplevelse för att inse det. Och det var då, när hjärnan och kroppen började fungera någorlunda, som jag började längta efter stillheten, eller rättare sagt, jag längtade efter mig själv. Den jag är, utan kajal runt ögonen för att få självförtroende, utan ett par snygga tavlor att visa upp mm.

Då började jag läsa om människor, som rensade bort plotter hemma, om folk som odlade mm och aha där var det. För att jag ska bli frisk, måste allt ”visa upp för alla andra” -saker och åtaganden, möten bort. Det var, är oerhört befriande att inte ha massa pryttlar, och man slipper städa så mycket, det är skönt att ibland skita i att svara i telefonen, de som bryr sig om mig vet att jag hör av mig när jag har ork, lust. Jag började drömma om typ ”lilla huset på prärien” och back to basic. Idag har jag hittat någorlunda vettig mix, så nej
jag vill inte tillbaks till förr, men jag vill ta till mig vissa saker, tankar som fanns förr och mixa det med nutiden, så jag hittar en någorlunda balans, för mig själv, för mina barn och barnbarns framtid,för miljön.

Jag vill ha min dator, min mobil, min elgrill och mycket mer, men jag vill styra dessa, inte att de ska styra mig. Det är oerhört lugnande att stänga av mobil, tv och dator endast en halvtimme om dagen och bara sitta med en bok, och veta att även om man vet att ingen tänker ringa, så kan de hursomhelst inte störa mig utifall att. Nu skrattar jag ofta åt min särbo, han kan inte stänga av mobil, inte ens en kvart på lediga dagar för jobbet kan behöva veta något eller någon annan. Han är ju inte sjuk av detta, mig stör det lite men det är ju hans mobil inte min, men jag tänker ibland att egentligen kan det inte vara nyttigt för hans själ heller.

Tanken med min självhushållning, och kanske andras också är att de ger lindring i min inre stress, det ger naturliv, det lär ut tålamod, det gagnar kreativiteten och det främsta skälet: Det möjliggör iallafall för mig att jobba lite mindre, det blir billigare att laga mat från grunden själv, skörda lite kryddor etc. Och det är den blandningen som passar mig just nu, längre fram när jag frisknat till mer vill jag utöka mina drömmar om egen odlingsmark etc. Sedan jag slog in på den här banan har jag lärt mig mycket, engagerat mig mer i miljön i och med att jag tar tillvara på mat, saker mer, träffat härliga gruppkompisar där jag trots jag inte ser dem irl, märker att de är oerhört varma, stöttande och faktiskt verkar det som att de också fattat grejen. Mindre prylar, mindre måsten, mer ”back to basic” ger mer harmoni än ett jäkla jagande efter mer och mer materiella ting eller ”måste umgås med de människorna”.

Jag skulle aldrig vilja vara utan den här lärdomen, så egentligen är jag tacksam jag blev sjuk, annars hade jag aldrig insett att det gäller att byta vägfil. Troligen hade jag fortsatt göra mer av samma, hur galet det än var. Sedan önskar jag, att jag fått lite mindre pisk, att jag insett innan jag brakade ihop totalt men så är det väl oftast, har man bara ett ”lagom” helvete så står man ut och tror det blir bättre.

Många som kommer hit och läser har ju samma intressen som jag, och en del av er lider av stress, depression etc och jag hoppas ni kan få någon slags tröst i att jag är tacksam för min sjukdom, det var först då jag insåg att mitt liv inte höll. Det tar tid att bli frisk, om jag någonsin blir det, eller ens vill det. För målet är ju inte att komma tillbaks och bli den man var före man blir sjuk, det var ju det som gjorde en sjuk.

Sitter mitt jag i kläderna och i mitt utseende?

i min nätkurs håller vi på att diskutera kläder, och det är ju lite pinsamt för mig. Jag har inte köpt kläder på säkert två år, jag får syrrans:) Hon är en shoppare av stora mått, Ullared tjänar otroliga pengar på henne och alla klädreor mm. Sedan kommer hon hem med kläderna och efter några månader får jag dem, då har de fortfarande etiketterna kvar. Hon behövde dem inte eller tyckte inte om dem- Helt galet egentligen, visst hon har gott om pengar, men hon kunde väl skänka pengar till välgörenhet istället.
Något jag lärt mig nu är att kläder är miljöfarligt, ger taskiga arbetsvillkor för arbetarna i lågprisländerna, som syr kläderna. Jag kan ju inte göra så mycket eftersom jag inte köper, men tiden är verkligen ur led när folk måste ha nya kläder titt som tätt. Idag är det inte många som ens syr i en knapp som lossnat, de slänger och köper nytt istället. Kläder är för billigt, hade det varit dyrare med en tröja hade man nog lagat och varit mer rädd om den.

Nästa månad ska jag iallafall köpa en snygg klänning eller kjol som får hänga med på finemiddagarna i fortsättningn (om nu inte syrran har något snyggt att låna ut eller ge bort:)). Jag ska snart på bröllop och ett dop så jag får offra mig, avskyr att gå i klädaffärer.

Min dotter har utbildat sig som fransstylist (ögonfransförlängning om ingen vet) och nagelterapeut. Så nyligen startade hon företag, och sitter hela dagarna och förlänger folks ögonfransar och gör dem tjockare och bygger upp långa fina naglar. Och hon tjänar multum på detta, hur kan tjejer (mestadels) betala ca 1700 i månaden för att få sina ögonfransar lite tätare och naglarna långa, det är en gåta för mig. Jag testade mina fransar, visst såg det tjusigt ut men jag har banne inte råd eller lust lägga ca 900 på det varje mån, och när mina naglar blev långa så kunde jag knappt klä på mig med dessa klor, så de var jädrigt opraktiska också.

En granne som kommer från ett flyktingland vill inte längre ha snygga ibland oanvända kläder till sitt barn, efter bara ett halvår i säkerhet här så är det bara Didrikssons mm som gäller. Så också när man flytt skräck så är utseende, kläder och märket på dem viktigt
Jag sticker ut hakan och påstår att vi är alldeles för utseendefixerade nu för tiden.

tappar motivation

Min påsk har varit trevlig, vi hade främmat både påskafton och påskdagen, så massa mat gjorde vi åt och jag är trött mentalt efter att umgåtts. Visst är det kul med positivt sällskap men på mig som är lite av en ensamvarg och speciellt nu så tär det på min inre energi.
Jag känner jag börjar tappa motivation till att hushålla, baka, odla mm, men det är väl lite så vid den här tiden på året att det är svårt att göra något i dn vägen, är det fint väder vill jag vara ute och inte stå inne i köket och är det dåligt vädet så har jag inte lust:)
Hur jag ska ta tag i självhushållarplanerna igen vete den, får hoppas de kommer tillbaks av sig självt.

Vitlöken jag gerillaodlar ute har kommit upp bra, och tvä satt för tätt så drog upp en och hade början på en lök där, så om två månader ca hoppas jag vara självförsörjande på vitlök.
Jag har ju ute de mesta plantorna av kryddor, paprika och chili på den inglasade balkongen nu, men fick börja ta in dem nattetid igen, för när jag kom ut på påskdagen såg en paprika ut så här:
image
Bortfrysen mao.

i köksfönstret har jag några chilisar som får bo inomhus och det är något speciellt när man första gången på säsongen hittar en sådan här goding

image

Det ser ut som det kommer många på plantorna så med lite tur kommer jag kunna göra tomat- och chilisås och slippa köpa det med från och med sommaren.

Till helgen ska vi gå ut och ”stjäla” rabarberrötter, rabarbern är planterad en gång för länge sedan av någon som bott här, och anordnat en liten odlingstäppa som nu är igenvuxen, där finns också vinbär och hallon så tänker ta några grenar och testa plantera på vår odlingsplätt. Vi gjorde vår plätt lite större igår, så förutom vitlök, persilja och dill, kan vi nu få plats med gräslök och sallad. Framåt hösten ska vi gräva ett land till, för rödbetor och västeråsgurka, men först vill vi se om vi ska bo här och om vi får ha våra grödor ifred.

I kylen ligger nu blandfärs som jag får slänga, mannen tog upp till gästerna vi hade på påskdagen, men vi hade så mycket rester över så vi tog det istället och jag bad mannen steka upp färsen så vi kunde frysa igen, men det har han glömt. Så trist behöva slänga mat.

bröllopstårta

Inspirerad av Hela Sverige bakar tänker jag försöka mig på att baka bröllopstårta. Det är inte förrän i juli så jag har gott om tid att experimentera, ett litet problem i det sammanhanget är att jag helst ska gå ner några kilo tills dess också, och tårtorna måste ju provsmakas och ätas upp:)
Idag gav jag mig på mockatårta, älskar kaffesmaken, och tänkte den passar till påsk. Tyvärr kan jag inte bjuda på den, och tänker heller inte delge er någon bild. Marängen blev hård utanpå och kletig i mitten så några fina bottnar blev det inte, krämen blev kletig så det enda som blev riktigt bra var smörkrämen. Men skam den som ger sig, ska testa igen någon dag, med särbon som vispare för det ska vispas noga. Ingen tårta man ska ge sig på heller om man vill slippa disk, hela köksbänken full av skålar, spritsar, kastruller. Mockamarängswissen eller vad nu blev idag är dock god, så vi får ta den som efterrätt eller egenfika. Och bagaren har ju försmaksrätten på sin sida så här sitter jag nu med en kopp kaffe och ett fat kaffemaräng.

Påsken blir för övrigt lugn, tyvärr snöar det så de blir inget nytt land uppstädat och grävt, för mina tilltänkta ytterligare sådder utomhus. Det får bli god mat, ikväll blir det grillade lammracks med potatisgratäng på balkongen, imorgon timjankyckling och påskafton buffé. Sedan får vi se, och en hel del god litteratur tänker jag också få i mig-
Glad påsk alla

Små förändringar gör stor skillnad

Idag har jag en dålig dag, vill inte göra nåonting mer än bli frisk. Det känns som när jag börjar bli bättre, så stressar jag framåt för jag tror jag är på bättring och så dimper jag. Men jag plockar rester och gör rent i kylen för matleverans kommer ikväll. Vi har gjort ett extra matinköp pga påsken, annars storhandlar vi och får det hemkört en gång i månaden, och handlar lite färskvaror och sånt som tar slut emellanåt. Matkostnader fortsätter minska trots att vi handlar en gång extra idag. Nu hamnade lammracks (dyrt men lammkött är väl bland det snällaste man kan köpa om man tänker på djurhållning), västerbottenost, extra kött till kallskuret mm för helgen men vi kommer ha kvar massa av det i frysen sedan. I vår frys nu finns kött, fisk, kyckling, färdiglagade hemmagjorda rätter, och vi har mjöl, socker kaffe mm så hade vi inte braschat på inför påsk hade vi klarat oss fram till slutet på månaden med bara lite kompletteringshandel. Så jag och särbon och ett vuxet bonusbarn äter för ca 2300-2500 kr sammanlagt i månaden har jag räknat ut, då ingår hygien, läsk, godis till bonusbarnet och vi äter bra mat. Så var det inte tidigare, vi handlade det vi kände för och bar hem några gånger i veckan. Att vi (läs jag) planerar maten mer och handlar all middagsmat, torrvaror etc en gång i månaden och att jag (vi) tar hand om maten, gör storkok av soppor, grytor är det som gjort skillnad i vår matbudget. Hur mycket mannen sparar vågar jag inte tänka på, han åt tidigare sin lunch ute, nu har han alltid matlåda med sig.

Till middag idag gör jag Knut, potatisgratäng med rå köttfärs uppblandat med senap, grädde och kryddor och jag tänkte på det när jag sparade en fjärdedels lök som inte gick åt (slängde sånt tidigare), att det gör stor skillnad för bara löken gör ju att jag behöver köpa en mindre ca per vecka. Löjligt tänk, småpengar ju men själva grejen jag menar är att all mat vi tidigare slängde eller som låg och blev dålig har ju nu blivit några extra restmiddagar i månaden och vi har kunnat minska på t ex grönsaker, juice mm.
Till sommaren/hösten kommer matkostnaden sjunka än mer, tack vare eget grönt(hoppas jag) och mannen ska fiska. Förra året hade vi makrill i 4-5 månader en gång i veckan alldeles gratis från havet. Och vi kan fylla vår matkällare med saft, sylt, inläggningar och syrade grönsaker.

Men mycket vill ju ha mer sägs det, och mitt spartänk har visat sig på min mobilkostnad med, jag köper inte till surf lika mycket, utan slår på wifi mer eller använder stationär datorsurf. Har varit lite lat med det tidigare, enklare bara surfa med mobilen men nu var min räkning 250 kr billigare än föregående många månader, så det ger ju mig en sporre att fortsätta surfspara. Nu har jag även lyckats få mannen stänga av standbye på tv, dra ur mobilladdare när den använts och släcka alla lampor på natten så det ska bli spännande och se om och hur mycket det gör i framtiden.
Och apropå elkostnad, min Knut-gratäng står i ugnen, jag mår skit men ska tvinga mig nu att baka muffins, det går fort och bra att ha nåt fikabröd i helgen och ugnen är ju ändå uppvärmd.

Om kriget kommer

Jag har alltid funderat mycket på hur jag klarar mig vid en katastrof, och nu känns det än mer aktuellt, med tanke på terror och alla oroligheter i världen, men även något så banalt som ett längre strömavbrott eller att man blir utan vatten. När vattnet inte kommer ur kranen och man upptäcker det, ja då blir iallafall jag, precis då törstig eller vill ha kaffe trots jag nyss druckit. För det mesta kommer det ju snart tillbaka men inte alltid. Jag minns en helg när jag jobbade, på äldreboende och jag vaknade och hade inget vatten, mitt jobb låg 5 min gångväg därifrån så förstod att risken var stor att de inte heller hade vatten. Så jag tog med några petflaskor fryst vatten som jag alltid har i frysen sedan den gången min dotter var liten och behövde välling men vi hade inget vatten just då. Och när jag kom till jobbet var vi vattenlösa, och någon annan i personalen for hem till sig och hämtade lite vatten med, för det är ganska svårt med nedre hygien och dryck utan vatten. Den gången tog det över fem timmar innan vi fick en vattentank till oss, trots vi var högprioriterade med att få först vatten. Och då märktes det tydligt hur sårbart det är utan vatten även om de gamla inte törstade ihjäl och de fick hyfsad rengöring, tack vare vi hade med oss vatten hemifrån

Strömavbrott hade jag när stormen Gudrun drog över, och hade jag inte fått el tillbaks så fort som jag fick, hade jag frysit nåt så förbaskad. Jag bodde i hus och hade enbart elvärme, ingen matkälla heller utöver spis, ugn och en vanlig utomhusgrill (men på vintern hade jag ingen kol att grilla på). Vi tog också emot någon på mitt jobb som var utan el och värme som fick bo i ett av våra rum.

Igår diskuterade vi att köpa infravärme till balkongen, men jag beställde istället en gasolkamin. Vi har ju ingen kamin eller öppen spis här i lägenheten och vid strömavbrott så kommer vi frysa fort, då känns en gasolkamin som vi kan få värme av som ett bättre alternativ. Mannen har också en gasolgrill, så vi kan koka mat, grilla på den. Nu är det ju inte så bra att ha för mycket gasol på lager hemma, med tanke på brandrisk men lite reserv ska jag se till vi har. Fotogenlampor och värmeljus/stearinljus har vi ett stort lager av, så vårt ljus kan lysa minst 2 veckor om vi ransonerar.

Vatten har jag återigen börjat frysa, så nu ligger 5 stora petflaskor i frysen, bra om vattnet stängs av några timmar, till kaffe, grannens barnvälling el annat- Vid längre vattenavbrott blir det värre, men jag har också ett par 10 l dunkar i matkällaren, och tänker använda de till att vattna min gerillaodling ute, och fylla på nytt så vattnet inte hinner bli skämt.

Mat har jag kollat på, visst kaffe, kryddor, sylt, mjöl, socker mm har jag så jag överlever några månader, men man blir ju inte så mätt på det. Det första som ryker vid en katastrof blir frysmaten, göra storkok och göra åt det som blir dåligt först. Men det räcker ju högst några dagar, sedan blir maten dålig, så jag tror jag ska köpa på mig ett lager ättika, salt för att bevara mat och en del konserver. Jag är inte förtjust i burkmat, men det är ju egentligen den enda maten som man kan ha på lager en längre tid. Pastamjöl ska jag också bunkra, och så ska jag göra ett stort lass jordnötssmör, som är en bra energikälla. På längre sikt har jag mina fröer, jag sparar alltid fröer från mina skördar för att ha till nästa år, så nya grönsaker kan jag sätta iallafall. För några år sedan bunkrade jag mat, så jag hade lite konserver, pasta, kaffe etc på lager och min dotter nappade också på detta, så hon gjorde likadant och i julklapp/födelsedag fick jag vad hon kallade överlevnadspaket (kaffe, fiskbullar, pasta lite godis mm). Min matbunker hade jag enorm nytta av när jag blev sjuk, och det tog ett tag innan sjukkassepengar kom igång, då hade jag iallafall mat hemma.

För mig skulle det ge mer trygghet om jag vet att jag kan klara mig och mina nära ett tag iallafall, tills räddningspersonal mm kommer till hjälp om det handlar om naturkatastrof eller elavbrott. En större katastrof blir värre, vi har inga matlager i Sverige så det kan jag glömma att de kommer med mat, och därför vill jag klara mig på det jag har hemma iallafall en månad, helst mer. På den tiden får man lite respit, att få hjälp eller hitta på nya lösningar.
Hur har du det med ditt skydd?

Vårstädning

Vi vårstädar balkongen och jag låter mina växter stå ute nu, så tröttsamt bära in och ut. Blomlådan byggde mannen av brädor från källaren.
image
Jag gjorde också två ”äggvaser” till balkongen, tycker det lyser upp så fint med gult.
image
Nu ska vi bara bygga en bänk här under hyllorna till elgrillen och som avställningsyta. Hyllorna byggde mannen av brädor vi tiggde till oss av byggarna när de byggde balkongerna så de smälter in i panelväggen. Vi fick dom sågade och gratis, men vi valde lägga 6 öl som tack för hjälpen, sedan gjorde mannen konsoler och sedan var de bara att sätta upp. Jättenöjd.
image
Alla rutor går att plocka ner som tur är men attans jobbigt och putsa dem.

Igår var vi ute på gården och städade bort grannarnas fimpar, diverse skräp, rostiga grillar som rostat sönder under vintern, och satte påskris vid dörringång. Tråkigt när vuxna människor bara ställer eller slänger sin ”skit” på gården, får hoppas de förstår piken för vi ställde deras grillar mm utanför deras fönster.
Nu unnar vi oss en väl kyld flaska bubbel