Vinställ av tegelpannor

Jag har haft fullt upp, med att försöka må bättre, som inte lyckats utan jag har blivit sämre. Tror det varit för mycket socialt runt mig, bröllop, en weekendresa mm. Men då har det hjälpt lite att jobba med händerna. Vi har renoverat ett rum som vi ska ha som läs/spelrum. Särbon målade, tapeterade och lade golv och jag restaurerade gamla möbler.
Bordet och stolarna som är gamla och handgjorda fick ny bets och nya stolsdynor.

image

Sedan byggde vi bokhyllor av gamla brädor som vi betsade och särbon sågade till konsoller.
image

Och så gjorde vi vinhyllor som hamnade i en skrubb i rummet, utav reglar som låg i källaren och utav tegelpannor som fanns sedan taket lades om. Jag är nöjd.

image

Bloggpaus

Det är mycket i mitt privata liv nu, så jag avbryter projektet leva på försörjningsstöd. Skulle onte fixat det pga mediciner, bröllopspresenter, läkarkostnader mm.
Jag gör också paus i bloggandet, hoppas komma tillbaka när livet känns bättre igen och Mona självhushållarförsök kommer tillbaks

lever fortfarande och lever gott på försörjningsstöd

Var ett tag sedan jag var här, har varit med min dotter i deras stuga några dagar och hjälpt min andra dotter att visningsfixa deras hus. Har man lite pengar att klara sig på gäller det att se till att man har gratis sysselsättningar och att umgås med barnbarnen är ett sådant för mig. Mitt ena är dessutom matlagningsintresserad så i stugan gjorde vi egen pasta bl a och vi pratade om sådant vi skulle plocka i naturen för att göra eget te, men tyvärr blev det inget plockat då dagarna regnade bort.
De här dagarna har jag gjort åt 300 kr, på lite smått och gott till barnbarnen och cigaretter till mig själv. Jag har inte lyckats sluta än, men minskar kraftigt.
Imorgon ska jag börja arbetsträna, så kommer ha förmiddagsfikat gratis, många bäckar små. I frysen har jag blandfärs, fisk och chili com carne i portionsförpackningar. Jag tror jag måste handla lite mer mat innan jag når den 25 igen.Det känns som jag lever ganska bra på socialbidraget, men jag har ju haft förmånen att få lite semester gratis, och jag är van att leva på mindre medel. Detta kan ju vara svårt för en som haft mycket mer pengar och tvingas sänka mycket i sin levnadskostnad eller inte vet hur man gör storkok mm. Det jag märkt mest av är att jag blir stressad av medicinkostnaden, jag måste köpa medicin för 189 kr till i veckan, så mediciner gräver stort hål i min plånbok, men hade jag levt på socialbidrag hade jag fått pengar för det utöver själva bidraget.

Jag passade också på att fråga min dotter som är socialsekretare hur allt fungerar när man får försörjningsstöd, och det skiljer ju sig från kommun till kommun, och från person till person. Men här är de väldigt noga med att inte kolla personen för mycket under tiden, de behöver t ex inte visa upp kvitton på vad de handlat för socialbidraget. Utan socialsekreterarna utgår från att personen handlar för sitt eget bästa. Några sparsamma lyckas också spara lite av sitt bidrag och det får de behålla, inte som jag läst alltså att har man något över när det är dags för nästa utbetalning minskas det nya bidraget.

Nu har iallafall snart halva månaden gått, och än så länge känns det inte som jag behöver försaka något, men då har jag ju å andra sidan aldrig haft så stora krav på nöjen, shopping mm.

Torka mynta

Jag har haft fullt upp och därför inte varit här och skrivit. Mitt försök att leva på försörjningsstöd en månad fortsätter, och hittills har jag inte gjort åt mer än det jag redovisat tidigare. Istället har jag hjälpt min dotter fixa till lite i deras hus som de ska sälja, och fick samtidigt mat där. Jag har också läst mycket deckare och så har jag varit utomhus mycket. Förra veckan var jag även hos min syster, fick förutom middag också ett par nya tights och två tröjor.
Imorgon ska jag åka till min dotters stuga och umgås där i tre dagar, alldeles underbart ensligt läge med skog och sjö precis jämte. Förhoppningsvis är det då dags att skörda älgört och göra saft på.
Jag kämpar med min rökning, har minskat rejält och ska försöka sluta helt när jag känner mig redo.

Idag måste jag ta hand om lite kryddor.
image

Myntan bl a den växer så den knakar, så jag plockar och binder buketter och så får de torka i garderoben. Jag har tänkt ha den till ”förkylningste” när den krämpan kommer.
image

En ny chans i livet

image

Idag var jag och undersökte mig för KOL. Jag har trott länge jag har det och i allvarligt stadium,då jag hostar mycket och har gjort länge och blir andfådd. Det har t.o.m varit så att jag tappat lust att planera mer för framtiden.
Det fanns inget tecken på KOL i spirometritestet och jag blev så chockad att jag ifrågasatte om hon gjort rätt. Nu åter står en lungröntgen också men spirometritestet visade inget tecken på cancer heller, iallafall är det inte därför jag hostar, läkaren igår sade också att jag inte hade de symtomen.

Kan jag ha en sån tur att mina lungor verkar oskadda, och det är rökhosta jag har. Känns som jag fått en andra chans, så slutade röka för två timmar sedan. Köpt nikotinhjälpmedel men ska försöka klara mig utan. Jag löste också ut hostmedicin och inhalationsmedicin för hosta och andfåddhet jag fick på recept igår, så idag har jag gjort åt 622 kr, så pengar sinar fort.

Nya köpvanor

För att klara mig på 2320 kr en månad blev jag tvungen ändra mina köpvanor. Hade det inte varit för tre läkarbesök och medicin för 1100kr hade jag inte behövt tänka.
Men nu får det bli maten jag måste minska pengar på, så istället för att köpa rödspätta köpte jag strömming som är mycket billigare, köpte en storpack blandfärs som jag ska göra biff, chili con Carme mm på och hoppade paprika och frukt. Köpte bladspenat och broccoli istället, bra till paj och gratäng. Frukt hoppar jag helt den här veckan iallafall. Handlade för 520kr o med läkarbesök igår har jag hittills gjort åt 620kr.

nya dyra mediciner

Jag har varit hos läkaren, och förutom den kostnaden på 100 kr fick jag också nya mediciner, så sjukvård kostar mig en del denna månad. I helgen har jag inte gjort åt några pengar då jag varit barnvakt, men idag måste jag gå och handla mat. Det får bli billig mat och ingen eko, eftersom jag räknar med att lägga ca 800 kr på medicin.
Men jag saknar inget annat än mat just nu, och har massor med böcker att läsa så utan sysselsättning är jag inte iallafall.

gratis frukt och sticker ut hakan lite

Jag fick massa bananer och äpplen igår från mannens jobb. De har en bra arbetsplats, han köper in frukt varje vecka till de anställda. Nu blev det över en del och skulle bli dåliga tills måndag och då kommer det nytt lass.En del av bananerna tänker jag grilla ikväll och äta med glass som efterrätt och resten av bananerna som inte är så fina får bli banankaka och äpplena blir till äpplepaj och lite till frysen.

I helgen är jag barnvakt, så gratis mat och barnens lördagsgodis löste jag genom att de får det jag fick igår av mannen. Jag har än så länge inga problem med att ha lite pengar, om man bortser från att någon ville gå ut på krogen igår. Där fick jag säga nej, för utemat och vin/öl tillåter inte budgeten, men är inte så ledsen för det för är inte så sugen på att hänga ute och titta på fulla personer ändå. Istället började jag titta på Wallanderfilmer, och har en bra bibba att se igenom så lite gratisnöje har jag iallafall.

Jag har funderat lite på de som är i behov av försörjningsstöd, vilka är de. Vi har ju skyddsnät i form av A-kassa om vi blir arbetslösa, det finns bostadsbidrag och barnbidrag. Om en person som mister jobbet och inte har A-kassa förstår jag hen behöver försörjningsstöd, likaväl en som är sjuk och inte blir beviljad sjukersättning. Min kompis som då var ensam med fyra barn sökte socialbidrag en gång, hon fick det trots att hon hade a-kassa, barn- och bostadsbidrag och ett skitstort hus som hon inte betalade så mycket på (mannen lämnade henne och tog inget för huset). Dock fick hon bara en gång, för sedan krävde de att hon skulle sälja huset, även om hon bodde billigare där än i lägenhet. Det förstår jag också, för hon hade ju fått en kanske rejäl slant över efter husförsäljning och man ska inte ha hjälp med sin försörjning om man har pengar även om de inte kommer från lönejobb. Ändå tänker jag, jag tycker det är en ganska ok summa 3930 kr för att ha till sin mat, hygien, kläder och mobil per person. Kanske för att jag aldrig varit van vid så mycket mer, jag var hemma med fyra barn och vi levde på en lön, nu har jag rätt låg inkomst pga att jag bara jobbar 65%. Jag har aldrig varit mycket för flashiga saker, kläder eller sånt, däremot älskar jag resa och det har jag kunnat göra tack vare att jag sparat löjligt små summor. Ibland har jag tävlat med mig själv och t ex lagt 2 kr i en burk för varje cigarett mindre jag rökt och till slut har det blivit pengar.
Mitt test av att leva på socialbidrag en månad, känns inte så betungande, är inte så jättemycket mindra pengar än jag levt på nästan hela mitt vuxna liv. Och jag har alltid trott att det blir besvärligare om en tand går sönder eller liknande, men det berättade en socialsekreterare att som bidragstagare så får man hjälp med nödvändig tandvård, sjukvård och mediciner, så det behöver man inte oroa sig för. Så varför behöver man försörjningsstöd om man har inkomst, fungerar det inte med att rätta munnen efter matsäcken, måste barnen ha det nyaste av allt mm. Som ex en annan dotter ringde igår, hon visste mitt mobilabbonemang gått ut och undrade om min mobil fungerade bra. Hennes son ville ha en mobil, och jag trodde att det var min existerande hon var ute efter, men nej min är alldeles för antik, en samsung 5. Det var erbjudande om att byta upp sig till en helt ny, hon var ute efter till sonen. Han är 8 år, och jag tänker att en tvåårig mobil borde väl funka men tydligen inte.

När jag var hemma med fyra barn fanns inte möjlighet att ge nytt ocd dyrt till barnen, men de var lyckliga ändå, ja kanske inte precis tillfället vi sade nej. Och idag är de väl moraliskt utrustade, de värnar om de svaga och de sköter sig så det gick inte åt helvete för dem trots de inte fick ny cykel varje år:) är barn och ja vi vuxna med förresten, för bortskämda idag?

Jag känner mig iallafall mig inte oroad för att leva på försörjningsstöd den här månaden, jag är ganska van att ligga ungefär på den här nivån av pengar till mat mm och jag tycker att livet är gott ändå,

imorrn så får jag dra bort

imorrn ska jag försöka leva på försörjningsstöd en månad, bara för att se hur de som lever så har det och samtidigt försöka spara lite, för jag ska åka till Florens i höst någongång och det är en dyr stad så bra om jag kan spara.
Ett försörjningsstöd ligger på 3930 när hyra, el o busskort är betalt och övriga räkningar får man stå för själv. Nu betalade jag in csn på 2270 kr igår, annars hade det inte gått, så hade det varit på riktigt hade jag fått straffavgift, inkasso och så kronofogde för att det går inte betala så höga lån med socialbidrag, så jag bortser från det csn-lånet
Av de 3930 kr, har jag räkningar för 1598 kr denna månad som inte är hyra, el buss, så när jag drar ifrån det har jag 2332 kr att leva på fram till den 25 juni. Det ska räcka till mat, cigaretter (ja jag vet), present åt två barnbarn, läkare, medicin och övrigt. Som tur är hade jag en limpa cigaretter här hos särbon, så har ett tag i allafall, men måste minska mängden jag röker. Sådan tur hade jag inte haft om jag levt så här förra månaden. Mat har jag ingen i stort sett, eftersom jag inte bott hemma på länge, så där blir att börja om med mjöl, socker, frysvaror mm och här inser jag att några ekoprodukter lär jag inte ha råd med. Fyra dagar ska jag tillbringa med min dotter i stuga, så har mat gratis, men gissar jag köper något till henne, fast hon är socialsekreterare så berättar jag vad jag gör förstår hon säkert inte så mycket blir köpt, det har inte socialbidragstagare råd med.

Imorgon betalar jag hyra, el och busskort, övriga räkningar och det som blir över efter jag lagt undan 2332 på lönekontot, går till sparkontot och ska inte röras om det inte blir absolut nödvändigt. 2332 kr är inte mycket, lär inte bli något glas vin på någon uteservering, ingen pizza, inga sommarpocketsar mm. Jag behöver också klippa mig och färga håret innan jag ska på bröllop.

Röjningsarbete

Åkte ner till särbon nu på morgonen för att kolla in växtligheten, vågar inte överlåta det till honom helt. Persilja, dill, koriander, oregano mm växer så det knakar, så ska göra mer örtsalt idag. Bra att ha och ge bort i vackra burkar. Bifftomaterna börjar blomma, och chilin bär frukt;)
Sedan gick vi upp till gerillaodlingen någon gamling gjort här för många herrans år sedan, och rabarberna kommer igen bland kirskål och vinbären har små bär. Men vi får nog ta och göra en ordentlig röjning här, men det vågar jag överlåta åt den som bor här

image

image

Just nu har jag ingen aning vad som händer mellan mig och särbon, om vi ska fortsätta eller inte. Men jag kan inte bo här, utan får bli någon dag då och då. Jag behöver ett hem, och det har jag inte när bonusbarnet är här. Det låter säkert hårt, men att leva med en 21åring med grav Downs är svårt, och han är otroligt curlad, så när jag kom in i hans liv, satt han i sin säng, åt sin mat där och behövde inte göra något själv. Nu har jag lyckats få honom att komma till bordet och äta med oss, och att han tvättar sig någon gång då och då. Jag förstår föräldrarna, det är tufft att tjata på någon, men jag som har jobbat med sånt här anser att man inte ska ta ifrån en person något som den faktiskt kan. Det här träter vi jämt och ständigt om, och säger jag något ändrar särbon det direkt så grabben bryr sig inte om det jag säger, han får ju som han vill ändå. Sedan är det den ständiga oron, han har gått ut och varit borta en natt, och polisen hittade honom i bara blöjorna vid järnvägsspåret, han har hittat en supervass kniv en gång och kom emot oss med, och när han blir arg blir han väldigt högljudd. Pappan vill ha boende för honom, men mamman vill ha det som nu, eftersom hon får halva sin hyra betald av sonen för att han är skriven där, men bara bor där ca 9 dagar i månaden, och hon får även hans matdel betald och det gynnar ju henne. Och eftersom hon vägrar jobba eller flytta så har hon taskig ekonomi och tyvärr vill ha kvar sonen där så länge hon kan, och så länge mannen gör som hon vill har jag tyvärr ingen talan.
Så jag har sagt ifrån, jag orkar inte ta det här ansvaret, det här tjatet, så jag får bo hemma. Men om det håller så här, det vete den.