Gott SLUT

Den äldre generationen brukar säga ”god fortsättning” och ”gott slut” mellan jul och nyår. Vi yngre har rationaliserat alltsammans till GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR och vi säger det inte så ofta.

Jag roade mig med att säga ”GOD JUL!” till alla jag mötte när jag var ute och gick på Julafton.
De flesta såg förvånade ut.
Jag borde tagit på mig en tomtemössa, då hade det varit en självklar hälsning.
Såg förresten en tomte på tunnelbanan.

Men nu är det snart slut på 2014 så jag får väl önska alla ett GOTT SLUT!

En Bellini i Venedig_beskuren

Måleri

Den stora hemligheten med måleri är att inte göra det för svårt för sig själv, men att samtidigt alltid utmana sig själv.
Som en balansgång, att alltid vara vaken och nyfiken. Prova sig fram och söka sköna möten mellan färger och former.
Ibland blir detaljer så fina att nästa målning fokuserar på en detalj.
Det är ett härligt försjunkande när måleriet flyter på, men lika jobbigt när det fastnar, hakar upp sig och inte vill bli bra.

 

Tvatusennatter_mindrebild

 

Mat, vin och vardagslyx för alla

Josephine Edelskog har en egen kanal på motivation.se, JOSEPHINE TIPSAR där hon tipsar om en massa goda drycker, i första avsnittet är det Stefan Carlsson som lagar mat därtill.
Kanske är det inte ”vardagslyx för alla” i just det här avsnittet.
Temat är ”celebration” och det flödar av delikatesser. Färsk anklever, tryffel, kaviar (ja, äkta störrom) pilgrimsmusslor, färsk torsk… Stefan och Josephine gissar att ingredienserna till den här måltiden landar på ungefär tretusen kronor.
Men då är inte dryckerna inkluderade.
Jag önskar det här vore ”vardagslyx”. Eller kanske inte, förresten. Det är ju mycket roligare att äta exklusiva rätter om de är just exklusiva, inte vardagsmat.
För övrigt är det en bra början.
Visst är det inspirerande och visst vattnas det i munnen.
Josephine gör sig bra i rutan, hon borde ta ännu större plats i programmet, agera programledare, ställa fler frågor och vara precis så exakt och tydlig som jag vet att hon kan vara. Berätta ännu mer om smaker och kombinationer mat och dryck.
Heja Josephine, fortsätt så, det går bra nu!

Jeanstyranni

Jag drömde om jeans i natt.
Det finns en bakgrund till det.
Jag har varit inblandad i många diskussioner om genusteori på sista tiden.
Jag har varit på boklansering för boken TRUE FIT, en fantastiskt vacker och intressant bok av samlaren Viktor Fredbäck, som troligen äger Sveriges största samling av vintage jeans och föremål associerade med dessa.

IMG_0160.JPG
I min dröm promenerade från Dramaten på jakt efter en damm, eller fontän, för jag ville känna kallt vatten mot huden. Istället såg jag en butik som sålde olivolja, olivtvålar och lavendeldoftande produkter, en provensalsk butik. Jag tänkte att jag skulle passa på att köpa olivolja åt mamma. När jag skulle gå in i den butiken måste jag passera en klädaffär, eftersom den låg i samma lokal.
Klädaffären sålde mestadels jeans. Jag tänkte ”ett par nya jeans vore inte så dumt”.
Jag bad den manlige expediten att ta fram ett par som skulle passa min figur. Jag förklarade att jag inte ville ha något åtsmitande, drog upp tröjan för att visa att min kropp inte var formad för det. Då såg jag att jag hade mina allra fläckigaste arbetsbyxor på mig, ett par beige bomullsbyxor som jag köpt på Coop i Rotebro för mindre pengar än vad tyget borde ha kostat.
Expediten sa ”Jag förstår”. Sen sa han : ”Vi har modeller med isydda kilar som är hängiga och säckiga, sen har vi de här slimfit.”
”Inget som är som vanliga raka byxor?” Frågade jag.
”Nej” svarade expediten.<

Beställ till Nyår!

För mig är det en självklarhet att dricka Champagne på nyår.
Är det fest så är det.
I år ska vi fira med ett helt gäng vänner, vi tar in på fjällpensionat tillsammans! Alla vet att vi kommer att stå för Champagnen…
Och vi väljer Champagner från Didier Herbert.

IMG_4825.JPG

Jag har tänkt mig: Rosé som välkomstdrink, Extra Brut till skagentoasten, Mailly till pilgrimsmusslorna, Platinium till hummern och håll i er nu – Les Coutures till råbiffen. Om vi får ankleverterrine tar vi ett litet glas iskall RATAFIA till den.

IMG_1342.JPG

Brut Reserve sparar vi till tolvslaget.

Gott Nytt År!