Kroppar av koppar

Koppar är en alldeles för mjuk metall för att gjuta skulpturer. Visst är det märkligt att när man blandar koppar med lite tenn får man en legering (brons) som är mycket hårdare än ren koppar? Ännu mer fascinerande är att de äldsta bronsskulpturer vi känner till kan vara så gamla som 5000 år. Koppar ärgar och blir grönt i kontakt med luften, fördelen är att den ärgade ytan skyddar kopparn från att brytas ner. Om man gör en bronsskulptur kan man använda olika ämnen för att få ytan att oxidera och ärget kan få olika färger, från mörkblå till ljusgrön.
Själv fejkar jag alltsammans genom att måla mina skulpturer med metallpigment och lack, sen klarlackar jag ytan för att skydda den mot oxidering. Jag vill att mina skulpturer ska se likadana ut efter många år.

kopparbrons_ppDen här formen göt jag för flera månader sedan, nu börjar skulpturen bli klar.
Så här såg det ut då

Vill du också ha en avgjutning av dig själv är det bara att höra av sig till ylva@ylva.com, så mailar jag en prislista.
Hur det går till när man gör avgjutningen kan du läsa här.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.