Foto: Christian Coinbergh
Hej Petter, i dagarna släppte du singeln Love yourself med tillhörande video. En låt som syftar till att förhindra spridningen av HIV. Vad var den främsta anledningen till att du hoppade på det här projektet?
Hiv är en stor del av ens liv som bög, oavsett man vill eller inte. Jag tycker att det är viktigt att avdramatisera frågan. När jag blev tillfrågad om jag vill skriva en låt till projektet ville jag göra nåt som vi inte är vana vid i Sverige – något som är både livsbejakande och sexbejakande men som ändå sprider medvetenhet om ämnet.
Titeln Love yourself säger kanske redan det mesta om vad låten handlar om, vad är budskapet?
Budskapet är att uppmana män som har sex med män till att testa sig regelbundet. Jag kom på hooken ”Love Yourself Test Yourself” som också blivit kampanjens slogan. Kärlek är nyckelordet. Att ta hand om sig själv och varandra.
I början av året så tokhyllades Jonas Gardell på Qx.galan för ‘torka aldrig tårar…’, vad tror du att hans uppmärksammade serie har haft för betydelse för synen på HIV/AIDS?
Han belyste vilket trauma detta är i den svenska folksjälen. Det är först nu efter trettio år vi kan se klart, efter den tiden av skräck och ond bråd död.
Du tillhör själv den generation som bör ha starka minnen från när HIV/AIDS kom till Sverige, vilket är ditt starkaste minne från den tiden?
Jag växte upp under 80-talet och minns skräck-kampanjerna. Det var bara gravstenar och liemän. Hiv var ju en dödsdom. Det var massa skam. Sixten Herrgårdh var den första svensken som gick ut med sin status. Jacob Dahlin teg in i det sista. Det var sorgligt. Det sorgliga var att sjukdom, skam och sorg blev direkt sammankopplat med att vara gay. Det gjorde det jävligt svårt för min generation att förhålla sig till sex på ett avslappnat sätt. Många blev livrädda och vågade inte ha sex överhuvudtaget – för att sen när medicinerna kom, släppa allt tänkande på risker och kasta sig in i darkroomet. Idag är medelålder på de som testar positivt 35. Alltså som jag. Jag tror traumat från Aidskrisen skapat en motreaktion. Man orkade inte mer. Och jag förstår det.
Behövs verkligen en sån här kampanj? Borde vi inte vid det här laget vara rätt upplysta om hur hiv sprids och vikten av att skydda sig?
I Sverige behövs det verkligen. Det är första gången nåt sånt här görs här. Jag flyttade till London som tonåring och bodde där i 12 år, så jag fick ett annat förhållningssätt till realiteten med hiv. Mina äldre bögvänner, som levt genom Aidskrisen och förlorat massa vänner, lärde mig vikten av att ta hand om varandra. Att vara medveten om riskerna, men inte bli helt hysterisk åt ena eller andra hållet. Jag hade redan som väldigt ung många hiv-positiva vänner. Det har inte varit nåt konstigt för mig. Om jag skulle dejta en kille som berättade att han var hiv-positiv skulle det inte vara ett problem för mig. Jag är påläst om riskerna och vet att idag kan virusnivåerna i blodet gå ner till omärkbara om du testar dig och tar mediciner i tid.
Därför har budskapet ”Love Yourself” också tar en annan dimension. För ifall du skulle testa positivt är livet inte slut. Långt ifrån. Men jag tror många hiv-positivas problem idag inte är hälsorelaterade, utan mer kring stigmat och ensamheten. Det är det jag vill jobba bort med ett kärleksbudskap, att vi alla är ett community. I låten har jag därför lagt in textraden: ”This is our life, everything’s gonna be all right.”
Det börjar närma sig Pride, kommer du att uppträda med låten någonting under veckan?
Ja, det blir stor House of Wallenberg-livepremiär av ”Love Yourself” på stora scenen under invigningen av Pride! Då ska jag ha med några av mina fierca dansare från videon och vogua skiten ur parken!
Det blir ju allt vanligare att man med ett enkelt salivprov kan testa sig, bl.a på vissa stockholmsklubbar, om man vill testa sig under prideveckan med STOP HIV, var kommer man kunna göra det?
StopHiv kommer ha ett eget tält. Mer info finns också på hemsidan: www.stophiv.nu