Rysk banantårta | baakochmaat

När min mamma fyllde år så bakade jag en rysk banantårta till henne då det är hennes favorittårta.. Och så god den blev. Jag är ju inte den som älskar att göra allt klassiskt så även i denna tårta gjorde jag en twist. Istället för att lägga på 3 helt vanliga bottnar så smulade jag sönder den ena och blandade med chokladgrädde och la den som mitten botten i tårtan, allt för att få den ännu saftigare..Och det blev det vill jag säga. Kan ju berätta att efter jag gjort denna tårta har både jag och min man gått här hemma och varit sugna på att äta en bit igen. Tur att man inte orkar stå och göra tårta varje dag !
Här får ni detta goda recept !
Du behöver:
 
Tårtbottnar:
* 6 1/4 dl mjölk
* 2 1/2 msk vitvinsvinäger
* 9 1/4 dl vetemjöl
* 2 1/2 tsk bikarbonat
* 5 msk maizena majsstärkelse
* 7 1/2 dl strösocker
* 5 stora ägg
* 5 dl rapsolja
Gör så här:
1. Smörj och mjöla två bakformar som är 23 cm i diameter.
2. Blanda mjölk och vitvinsvinäger i en skål. Låt stå i 20-30 minuter tills blandningen är rumsvarm och har tjocknat något, det ska se ut som om den har skurit sig en aning.
3. Värm ugnen till 175 grader. Sikta ner mjöl, bikarbonat, maizena och socker i en skål. Vispa samman ägg, olja och mjölkblandning i en skål och blanda ner de torra ingredienserna. Vispa ca 1 minut.
4. Häll sedan i formarna. Grädda i cirka 45 minuter i den undre delen av ugnen. Stick ner en tandpetare i kakan för att kontrollera att den är färdiggräddad.
6. Låt bottnarna svalna av i formarna ca 10 minuter och stjälp sedan upp dem på ett galler för att låta de svalna helt.
Tänk på att inte dela bottnarna innan det är dags att fylla tårtan.
Då jag använder 3 bottnar till denna tårta får ni en botten över, frys in och ta fram nästa gång ni ska göra en tårta.
Fyllning:
* 3 -4 stora mosade bananer.
Chokladgrädde:
 
Du behöver:
* 9 dl grädde
* 9 msk kakao
* 9 msk strösocker
Gör så här:
1. Blanda i kakaon i grädden. Rör runt några varv så att kakaon fördelas jämnt i grädden. Låt stå kallt ca 1 timme. När grädden tas ut är det viktigt att se så det inte blivit klumpar av kakaon. Sila i sådant fall grädden.
2. Blanda i strösockret och vispa upp grädden.
Gelatinblandningen:
Du behöver:
* 2 gelatinblad
* 0,5 dl bananlikör extrakt ( alkoholfri )
* 0,5 dl vatten
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Häll vatten och bananlikör i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg i kastrullen. Värm försiktigt på spisen tills bladen har smält.
Topping:
* 1 banan ( skivad )
* 20 g mörk choklad ( hackad )
* Chokladströssel
img_1627_55741c192a6b228f210a71ec
Sätta ihop tårtan:
1. Börja med att dela bottnarna i 2 delar ( du får 4 bottnar då ). Lägg ett lager mosad banan på första botten och bre ut ett tunt lager chokladgrädde.
2. Smula sönder den ena botten och blanda med lite chokladgrädde, tryck ut den över tårtan och bre på ett lager med mosad banan och lägg skivade bananer uppe på. Bre ut ett tunt lager chokladgrädde. Avsluta med att lägga dit den sista botten.
3. Bre chokladgrädde runt hela tårtan , gör det i omgångar så det blir jämnt. ¨Kasta¨ chokladströssel runt om tårtan, görs i omgångar för bästa resultat.
4. Spritsa runt uppe på tårtan ( jag gjorde två ringar ) och lägg de skivade bananerna i mitten, vill man lägga bananerna tättare går det att göra det. Häll försiktigt över gelatinblandningen och avsluta med att strö hackade choklad över den spritsade chokladen.
Ställ kallt innan servering !
Sedan är det bara att avnjuta denna skapelse !
img_1641_55741aaaddf2b340ab3481f6

 

Starta en blogg och tjäna pengar på Finest!

Registrera dig idag på Finest – Sveriges största bloggnätverk. Skapa och skräddarsy din egen blogg som du tjänar pengar på, att bli medlem och blogga på Finest är gratis!
Apr 2025
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa
Su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Rulla till toppen