Köttsoppa känns verkligen som en norrländsk tradition, för många är det också en otrolig smakupplevelse! Jag älskar verkligen köttsoppa, men det får gärna vara en liten kryddigare variant. Det har jag försökt mig på!
Köttsoppa med älg!
Vad behöver du?
– 1½ l vatten
– 600 g. ren eller älg eller nötkött
– 4 morötter
– 1 purjolök
– 1 palsternacka
– ½ kålrot (efter smak)
– Ca 10 potatisar
Kryddor så som:
– 6-10 st Vitpepparkorn hela
– Salt
– Lite cayennepeppar
– 2 st köttbuljongtärningar
Klimp:
– 5 dl vetemjöl
– 2-3 dl mjölk
– 1 ägg
– Lite salt
Hur gör du?
KLIMP:
Koka upp vatten med salt, stoppa ner klimpen med en matsked som du doppar i kallt vatten så inte smeten fastnar på skeden.klimpen är klar när den flyter upp till ytan,sätt ner klimpen i köttsoppan när den ska serveras.
SOPPAN:
Koka köttet i saltat (med köttbuljong tärningarna)
Låt köttet koka ca 1-2 timmar eller tills det blir mört.
Lägg sedan i skivade morötter, palsternack, kålrot, potatis och purjolök. Tillsätt kryddorna Låt koka i ca 20-25 min.
Detta är så fruktansvärt gott att jag inte vet vart jag ska ta vägen, vill bara äta upp datorn! PUNKT
/Jennifer