Så mycket som 17 procent av dem som skaffar sig en tatuering ångrar sig senare i livet. Det som verkade som en god idé i tjugoårsåldern, skapar ångest tjugo år senare. Som tur är finns det behandlingar att tillgå för att ta bort sin tatuering. Bara under de senaste 10 åren har det kommit välfungerande och väldokumenterade metoder.
Tyvärr kan man inte garantera ett hundra procentigt resultat eftersom tatueringen är gjort för att hålla livet ut, och därför kan vara svår att få bort. Det som avgör om just din tatuering går att avlägsna beror på hudfärg, tatueringens pigmentering samt storleken på motivet.
Gamla och nya metoder
Innan laserbehandlingar fanns använde man sig av något som kallas dermabrasion. Det betyder att man med sand eller salt slipade ned huden som var pigmenterad. Detta ledde ofta till ärrbildning av huden. Kirurgiska ingrepp var också vanligt, men även denna metod gav bestående ärr. Man kan ta bort mycket små tatueringar med kirurgi men får då räkna med ärr.
Laser är den bästa metoden
Bästa metoden att ta bort en tatuering är med laser. Q-switchad laser är den mest effektiva lasermetoden och den mest använda de senaste 10 åren. Dock verkar lasern olika bra på olika tatueringar. Svart tatuering på ljus hy är enklast att ta bort. Grön och lila färger är mycket svåra att, nästintill omöjliga att få bort.
Små tatueringar är lättare att avlägsna, liksom tatueringar med några år på nacken. Det kan ta allt från fem till tolv laserbehandlingar för att tillslut bli av med sin tatuering. Man bör vänta minst 30 dagar mellan varje laserbehandling.