Sommar, sol, bad, semester, som sång i våra öron. Semestertiden är äntligen här! Vare sig du ska ligga och lata dig på de svenska kusterna eller se på solnedgången i norr eller kanske lämna gränserna för en resa ut i världen finns det alltid och gärna plats för en bok.
Mode är ett fenomen med många olika tolkningar, och det finns mycket bra litteratur där ute. Här kommer fem boktips från min bokhylla. Lättsamma för er som vill veta grunden, men även något för er som vill in på djupet och in i modeforskarans huvuden.
Modeboken 1900-2000 (2003)
Lotta Lewenhaupt – Prisma
Lotta Lewenhaupt har en förmåga att fånga en i det innersta med sin lättsamma, underhållande och samtidigt tankeväckande ton. I Modeboken startar resan under 1900-talets början, med allt från historia till skräddarkonsten, från haute couture till konfektionen. Vistelserna görs under varje decennium och vägleder läsaren genom modets förflyttningar. Modeboken ska läsas av alla som vill lära sig lite om mycket om modevärlden.
Sexton Svenska Texter om mode (2007)
Antologi
Pocky
I denna antilogi samlas de främsta svenska modejournalisterna med unika texter både nypublicerade och återpublicerade klassiker. Lär dig om haute couturens historia, modejournalistikens utveckling, varför svenskarna vill vara som alla andra samt hur det egentligen går till i den svenska modevärlden och såklart mycket, mycket mer!
Med journalister som Lotta Lewenhaupt, Daniel Björk, Maria Ben Saad, och Salka Hallström Bornold får dig att tänka “outside the box” och lyfter mode som ett högt kulturellt fenomen med sin ibland smått sarkastiska framtoning och irritation över modes position jämföres med den övriga kulturen.
Sexton Svenska texter om mode är för sig som inte köper att mode är endast en trend och som tar mode på allvar. Jag citerar Susanne Jonssons förord i boken “Läs, upprörs, utvecklas, roas, och njut!”.
Fashion Now
ED. Terry Jones och Avril Mair – Taschen
i-D är ett brittiskt magasin som behandlar mode, musik, konst och populärkultur som bildades 1980 av den tidiga Vogue art directorn, Tarry Jones. I Fashion Now har i-D samlat världens 150 viktigaste designers. Här får du kunskapsförmedling om din favoritdesigner och uppleva fantastiska modebilder. Ett 576 sidor tjockt modelexikon!
Fashion-ology- An introduktion to fashion studies (2005)
Yuniya Kawamura – Berg Publications
Kawamura är professor på Fashion Institute of Technology i New York. Enligt Kawamura har mode studerats inom flera olika akademiska discipliner men vad de flesta teoretikerna gör att sätta likhetstecken mellan mode och kläder, detta vill författaren skilja åt. I Fashion-ology behandlas inte färger eller siluetter, utan mode som ett system av institutioner vilka skapar iden om mode.
Boken används som kurslitteratur på Modevetenskap på Stockholms Universitet och är ett sätt att studera mode genom ett sociologiskt perspektiv.
Jag kan verkligen rekommendera denna bok om man är intresserad av modets komplexitet och inte endast den färdiga produkten. När du nu ligger på sandstranden eller latar dig på altanen läs en utav dessa underbara modeböcker och få mer kunskap om mode som fenomen!
Vogue
Condé Nast Publications
Jag vet att det inte är en bok i vanlig bemärkelse men för mig är det en av de viktigaste ”modeböckerna”, som man kan ta del av varje månad! Den grundades i USA 1892 av Condé Nast som idag även har The New Yorker, style.com och GQ.
Du kan välja bland Amerikanska, Brittiska, Italienska, eller Japanska visionen och ta del av mode, konst, populärkultur på hög nivå!
Vi har inget månadsmagasin i Sverige som man mätas med Vogue så därför rekommenderar jag alla er som älskar mode, mode som inte bara innefattar trender, hur du ”bör” se ut eller vad du ska shoppa, här bjuds du in till intressanta artiklar, roliga krönikor och visnings recensioner från världens bästa modejournalister! Vogue kommer att vara modebibeln nummer ett!