SVAR PÅ FRÅGA – SOCKER OCH TILLSATSER? (UPPDATERAD ) – Denice Moberg

Hej!

Vill bara höra lite djupare vad du tänker kring socker/tillsatser. Tycker du är en grym träningstjej men undrar lite över detta:

Varför väljer du att använda matlagningsgrädde som innehåller tillsatt socker, förtjockningsmedel mm? Dessutom 4% som innehåller ännu mer onaturliga ämnen och socker. Istället för vanlig grädde som är en naturlig produkt? Grädde innehåller mycket fett och det är ju det som gör att såsen (eller vad man nu lagar) blir tjock, det går ju inte att fuska fram på nått annat sätt utan att tillsätta andra ämnen?
Dessutom triggar väl sötningsmedel insulinet på precis samma sätt som socker. Hjärnan tror att kroppen får i sig socker och startar insulinproduktionen samt att belöningscentret i hjärnan blir stimulerat. Så samma negativa effekt förutom just de kalorierna som sockret i sig skulle innehållit. Lite som kemiskt framställd maiana istället för ”naturlig”.

Älskar dina träningsvideos och allt annat men skulle bara vilka höra vad du tänker om det här synsättet,

Hej 🙂 

Du har helt rätt, inga tvivel.
Jag har tänkt på allt du tagit upp och resonerat kring detta förut men personligen så ogillar jag verkligen fet mat, och det var där allt började. Jag har aldrig gillat när man ser fettet i såser eller stekskyn från kött eller haft sug efter chips och pizza.

Jag har aldrig reflekterat över innehållet grädden då vi har använt den hemma i huset mycket och det blivit ett snabbt och enkelt val när jag handlat. Men som sagt så äter jag väldigt sällan gräddsåser själv, de få gånger jag gjort det så har jag postat det på sociala medier och det är lätträknade gånger så jag kommer absolut välja matlagningsgrädde på 15% istället för 4% eftersom det är en ” renare ” produkt som du säger 🙂

Angående insulinet och sötningsmedel så har jag hört båda delarna att det inte påverkar och att det påverkar, men inte på samma sätt som vanligt socker. Jag låter därför den åsikten vara öppen.

Tack för att du tog upp detta 🙂

/Denice Moberg

IMG_0921

KOMMENTAR:

Bara ett förtydligande: det är inte hjärnan som stimulerar insulinfrisättning* utan glukos i blodet (alltså sockerarter). De binder till receptorer på pankreas som då frisätter redan producerat insulin ut i vävnaden så att man kan ta upp sockret i vävnaderna.

Rent logiskt tänkt kan inte sötningsmedel ha samma effekt som socker på insulinet eftersom: sötningsmedel = 0 kcal = om frisättning av insulinet sker kommer blodsockret att falla så pass mycket att man blir medvetslös, tänk typ samma som händer hos en diabetiker som blir överbehandlad. Sen är det inte helt utrett hur sötningsmedel påverkar insulin och det är troligt att det påverkar till viss grad samt att utvecklingen av diabetes ökar (enligt ny studie från Karolinska), men man är fortfarande i ett för tidigt skede att säga något med belägg för detta. Jag tänker att man kan äta det mesta, men med måtta.

/ Eve

Hej Eve,

Jaa precis helt rätt, jag uttryckte mig fel, det jag menade var att insulinet (sockret) har en indirekt påverkan på belöningssystemet i hjärnan.

Jag håller med dig, tack för din upplysning ????

Starta en blogg och tjäna pengar på Finest!

Registrera dig idag på Finest – Sveriges största bloggnätverk. Skapa och skräddarsy din egen blogg som du tjänar pengar på, att bli medlem och blogga på Finest är gratis!
May 2025
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa
Su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Rulla till toppen