Helgen lite upp & ner

Det har varit en rätt soft helg, med knattedisco, fikagäster, säsongens sista fotbollsmatch, ridning och ommöblering (läs tokrensning!) av barnens rum.

Mejas mående har varit väldigt upp och ner. Ena stunden superpigg nästa, helt slut och ”mår dåligt”, något hon inte riktigt kan sätta fingret på. Ont i mage, illamående, ont i huvudet, dock ingen feber. Ibland superont så hon skriker rätt ut. Idag kände hon sig hängig och är hemma, hoppas hon orkar gå till skolan imorrn. Börjar bli orolig att hon kommer missa mycket i höst/vinter med… :(

Hennes aptit har varit sämre sedan koloskopin. Hon hade väldigt ont i nedre delen av magen i tre dagar efter koloskopin, då hade hon lite feber med. Men det har i alla fall gått över.

Hon väger nu över 19 kg igen. (19,1 ;)). Det är min magiska gräns nu, inte under 19! Helst börja ta sig upp mot 20 igen!

Så får vi se när neuroblastomkollerna blir och vad gastro/nutrition tänker om framtiden senare i höst…

Hursomhelst är det så himla svårt att veta vad som är vad och hur länge det ska vara såhär.

IMG_1939

Mot discot!

CJMU0440

Senare på kvällen superont… :(

HEEU5008

Ridning på lö fm, gladare unge får man leta efter! <3

IMG_1990

sen ont…

IMG_1982

kanelbullens dag var ju i går, så såklart skulle det bakas även hos oss! ;)

IMG_1988

jäsning på alla håll & kanter! 😉 Härliga sol!

IMG_2023

Idag lite hemmamys i soffan och då vill ju såklart Milou komma och vara med! :)

Bild 2015-10-05 kl. 09.34

Inte så lätt att blogga med en hund där datorn egentligen ska vara! ;)

Mötet på socialdepartementet.

Mötet i fredags med sjukvårdsministern (och för övrigt även idrotts- och folkhälsominister! :/) Gabriel Wikström gick faktiskt rätt bra. Med var även Cecilia Halle som arbetar mer specifikt med cancerfrågor på socialdepartementet, det kändes faktiskt riktigt bra att hon också var med och hörde vår historia.

Det kändes bra även om det egentligen är Landstingens bord (regional nivå och inte nationell…). Men samtidigt har platsbrist/sjuksköterskebrist börjat sprida sig även till Göteborg och Malmö, så det är inte bara Stockholm det berör.

Ministern påpekade då och då att det inte är hans bord, utan Landstingens. Att det inte är en generell brist på läkare eller sjuksköterskor, utan en brist på de med specialkompetens. Det jobbar de med på nationell nivå med utbildningsplatser osv. Vi försökte få de att förstå att det ändå är dags för en nationell strategi för att säkra barncancervården!

Barncancerföreningen vill öka vårdkvaliteten och ”statusen” genom att göra barnonkolog-avdelningarna till intermediärvård-avdelningar så att de blir en attraktivare arbetsplats. De senast fyra anställda (som började i våras) har redan slutat! :/ Det är en arbetsmiljö under all kritik. Staten måste engagera sig mer för att få rätsida på denna kaos som råder, där patientsäkerheten står på spel!

När jag berättade om krisen ur patientperspektiv och gav konkreta exempel på hur det fungerar (icke fungerar!) så lyssnade de verkligen. Det känns som att de åtminstone kommer att minnas mötet och att man åtminstone sått ett frö i deras medvetande. Förhoppningsvis, nästa gång barncancervården tas upp så har de detta i bakhuvudet! Då har man i alla fall kommit en liten bit på vägen.

Men frustrationen över att ingenting händer NU finns ju där! Vem som är ansvarig eller rätt att prata med är inte helt enkelt att förstå… :( Det är nu det behöver ske en förändring, inte sen när något riktigt allvarligt redan hunnit hända… (vilket det kanske redan gjort utan att jag vet om det förstås :()

IMG_1927

Barncancerfonden Stockholm Gotlands ordförande Carina Kampe och jag.

IMG_1928

Carina Kampe överlämnar föreningens fyra krav för en säkrare och tryggare barncancervård till ministern Gabriel Wikström.

IMG_1930

Nu hoppas vi att de hänger på hans rum och påminner honom varje dag! ;)

IMG_1931

Åsså moi, la bloggerská, som inte kunde låta bli att be om en selfie! :D

IMG_1924

Karin som oxå var med oss på mötet tyckte att jag skulle lämna min fina mindmap till Gabriel så det gjorde jag. Haha 😉 Fullklottrad med en förälders erfarenheter av dagens barncancervård i Stockholm…

 

Imorrn gäller det!

Då är mötet med sjukvårdsministern och nån intervju med radio. Har lite stödord (ni som känner mig läs mindmap ;)) annars får det bli på känsla helt enkelt! Mycket glömmer man men missnöjet, oron och otryggheten finns ju där oavsett, de glömmer man inte vare sig man vill eller inte.

Annars mår jag rätt kasst så jag har redan lagt mig och hoppas att jag vaknar pigg och glad. Lite mindfulness kanske…

Meja har mått sådär efter koloskopin, väldigt ont i nedre delen av magen och helt tappat sin aptit. :( Har varken velat ha frukost eller middag på två dar… Hon som brukar äta massor! Men hon va iaf en sväng på skolan idag och det gjorde henne gott! Gladare tjej får man leta efter! ❤️ 

Måste bara säga att igår var den absolut bästa kvällen på länge! Ljus tända och premiäreldning i kaminen. De finaste jag vet var alla samlade. Alla mina barn satt runt vardagsrumsbordet och ritade. Utan gnabb. Utan att tävla om uppmärksamhet eller reta gallfeber på varandra. Bara ren familjekärlek. Det lugnet och friden som spred sig var som bomull för själen, utan att överdriva. Tänk vad lyckligt lottad jag är trots allt! 

Och va viktigt det är att känna in även det mitt bland vardagsstress och andra jobbiga grejer. 

Så njut av de (må än vara korta) lugna stunderna och se vad du faktiskt har uppnått i livet, istället för att rusa framåt och vidare.

Vi har det rätt bra ändå.

Milous sovplats.

Den stora frågan om var Milou ska sova verkar vara löst! 😉

Han har en säng (biabädd) i köket och sin ”resebur/väska” med mammans filt uppe i vårt sovrum. Han sover gott på båda dessa ställen. Men på nätterna brukar han vakna och vilja
1. kissa inne
2. gnälla och gå ut och bajsa
3. leka järnet, mitt i natten
4. gnälla nedanför vår säng och vilja komma upp och gosa

Så häromnatten när husse hade kvällsrastningen och jag redan slocknat, så hamnade på något konstigt sätt Milou i vår säng på en gång… Och där sov han hur lugnt som helst hela natten! Inte ett knyst! Så nu har han tydligen bestämt sig för att ligga mellan oss i vår säng ifall nu vi vill ha en ostörd sömn på natten… haha, vad gör man?! 😀 Ja, ja, det blir inga fler barn gjorda på det sättet i alla fall! hahaha

Sen älskar han att dra ner mina tjocktröjor och bädda på golvet med! <3 Och ormen såklart! Första leksaken är bästa gosisen! :)

IMG_1905

IMG_1696IMG_1752 IMG_0657 IMG_1851  IMG_1915

Uppvaket och inga fynd

Tarmen såg fin ut, ingen inflammation eller polyp. Först blev jag besviken, på nåt sätt vill man ju hitta något som går att åtgärda. 

Men så kom vår älskade, bästa kirurg (Jakob Stenman) förbi av en slump och hälsade på på uppvaket. Han sa att för Mejas egen skull är det väldigt skönt att de inte fann något och det är ju så sant! Man vill inte dras med ännu en sjukdom. Tack Jakob för tankeställaren! ❤️

Han får mig alltid lugn. Det var han som lyckades operera bort all synlig tumör och därmed till stor del räddade livet på Meja. Jag kommer vara evigt tacksam och alltid lita på hans ord. Önskar han kunde bli Mejas PAL! ❤️ Han minns alltid Meja och tar sig alltid tid att prata med oss. Han skulle även prata med onkologen på deras möte på torsdag ang Meja, eftersom de även ansvarar för att kontrollera njuren åt honom med jämna mellanrum…

En riktig klippa är han! Dessutom snygg! Inte för att någon kan vara snyggare än min man, men ändå! Hihihi 😉

  

Meja ligger i en pappershög

Ja. Det var som jag befarade. Meja var bortglömd. Liggandes på någons skrivbord. Ingen planering. Ingenting.

Ser du det Gabriel Wikström? Hur bra vården fungerar? Det går inte att skylla på mänskliga faktorn! Detta SKA inte få hända!!! Det handlar för fan om ett barns liv! 

Nu ska de försöka ordna fram en remiss för neuroblastom-koller snabbt! 

Pinsamt, fruktansvärt och oacceptabelt! Och hittar de något avvikande på en försenad kontroll kommer det ta hus i helvete, det kan jag lova! 

(Hon skulle ha kollats upp i början av sept egentligen). 

Forskar man så mycket att man missar sådant här kanske man inte ska vara ansvarig läkare? 

Återigen kokar jag på ALB och återigen ligger ansvaret på mig som förälder… 

Varför?

Sövning & koloskopi

Då sussar sessan och de tar en massa prover i tarmen. Får se om de hittar nåt fel eller inte…? Själv tar jag en latte och fokuserar på att andas och slappna av i axlarna. ❤️

   
    
   

Förberedelse av fredagens viktiga möte…

Mötet med sjukvårdsminister Gabriel Wikström sker på fredag fm. Dags att börja tänka… Om ni kommer på något viktigt jag missar, hojta gärna till här i kommentarer eller på mail: ina.finnstrom@gmail.com

Barncancervården – ur ett patientperspektiv
Barnen och familjerna behöver fokusera på att bli friska! En förutsättning för det är att kunna få ha det så tryggt som möjligt runt omkring, med ”kända” ansikten och ”hemmamiljö” på avdelningen. Trygghet och information är det absolut viktigaste!

Men…

 • Rutiner på Q84 – Det är olika läkare vid varje vårdtillfälle! Olika sjuksköterskor och undersköterskor ansvarar för barnet varje gång. Nya ansikten. Nya människor som ska sticka in den där nålen, som ska genomföra en jobbig undersökning eller föra sonden genom näsan. Ny läkare som säger något helt annat än föregående. Omedvetet blir det missförstånd.
  Detta leder till det absolut värsta – otrygghet!
  Risk för patientsäkerheten –
  man missar att diktera/skriva in återbesök i journaler och göra uppföljningar. Barnet försvinner från planeringen och därmed faller ur systemet om inte föräldrarna håller koll. Måste säkerställas på något sätt! Bättre datasystem? Dålig återkoppling ang provsvar! Oavsett vilka svaren är.
 • Akuten – Trots infektionskänslighet/neutropeni. Trots vetskap om vad det är som ska göras (provtagning/sepsis?/dropp). Trots massor av infektioner och smittor i omlopp. Trots detta ska barnonkologpatienter in via akuten vid en infektion eller neutropen feber. Ligga på en hård brits, sitta på en pinnstol och VÄNTA. Vänta på att förhoppningsvis på en plats någonstans på sjukhuset när det direkt borde finnas ett rum på Q84. Och det med risk för att drabbas av en ny infektion. Vilket innebär dödlig risk för dessa barn som redan slåss mot döden!
 • Platsbrist – annan avdelning. Detta innebär helt andra rutiner än på Q84. Lära om. Annan mat, andra rutiner kring maten, andra rutiner kring lekrum och infektionskänsliga. Dessutom ingen ”hemmamiljö” som på Q84.
  Aptiten vilken är så otroligt viktig för dessa barn fallerar.
  Syskonhanteringen är helt annorlunda, de får ofta inte ens hälsa på och absolut inte sova över och vara delaktiga på samma sätt. Familjen splittras än mer.
  Specialkompetens saknas vilket innebär risk för patientsäkerheten! (sätta nål i port, medicinering, viktiga provsvar, missar att ge medicin eller ta specifika blodprover, lång väntan på jourläkare!)
 • Platsbrist – annat sjukhus. Bort från familj, hjälp och trygghet.
 • Föräldrarnas ansvar! Man måste själv ha all koll annars kan det gå väldigt fel! Men tänk om man inte kan språket? Om man inte förstår? Om man inte orkar? Vad händer då? Vems ansvar är det om något går fel?
 • Eftervården fallerar fullständigt just nu! Onkologavdelningen är till för barn som just nu behandlas för sin cancer. Det finns vare sig plats eller resurser för barn med biverkningar och senkomplikationer efter att de är färdigbehandlade. Vem ska ta hand om dessa barn som faller mellan stolarna idag?
 • Trasiga syskon? Trasiga föräldrar? Trasiga familjer? Var finns det stödet för dem(oss!)? Vem i vården ansvarar för dessa som också drabbas?
 • Oro för Nya KS Avdelning, mottagning och dagvård på olika våningsplan?

Ikväll kl. 20.00 på kanal 5!

barncancergalan-logo-puff

Glöm inte att kolla in Barncancergalan och det svenska humorpriset 2015!

För barn med cancer kan ett tillfälle till skratt bli ett välkommet avbrott från tankar om nålstick och krävande behandlingar. Barncancergalan – Det svenska humorpriset har två olika syften; Att hjälpa genom att samla in pengar till forskningen kring barncancer och stöd till de drabbade. Och att hylla genom att belöna det gångna årets bästa insatser inom humor.

Under två hjärtevärmande timmar kommer åtta statyetter delas ut till de främsta insatserna inom svensk humor. Hoppas du vill titta!

Meja tycker att sjukhusclownerna på Glädjeverkstan förtjänar Barnens pris! <3 Det ska bli spännande att se fina Freja dela ut priset och till vem det går! :)

Annars hoppas jag att det blir kul att se programmet och inte en enda stor gråtfest. Vi sitter dessvärre oxå hemma i tevesoffan även om jag hade hoppats kunnat vara på plats! 😉

Så passa på att kolla och var med och stötta som Barnsupporter  eller via Mejas insamling. Ditt bidrag går till den livsviktiga forskningen och en bättre vård- och livssituation för de barn och familjer som dagligen kämpar mot cancer.

Tack på förhand för att ni stöttar! Puss!