Bibblan!

Det är bra grejer det! Titta, gå runt och känna, viska och bläddra lite. Man lånar hem det man vill läsa och Meja var helt förundrad över att man inte behöver betala! <3 Så nu har vi bestämt att gå en gång i veckan! :)

Och jag ska, som sagt, skärpa mig med högläsningen. Jag vet hur viktig den är för barnens läsutveckling, men jag har verkligen inte orkat med det på kvällarna på ett par år. :( Men nu har jag lovat mig själv att läsa för de som vill 😉 minst varannan dag! Hittills är boken så spännande att vi läser varje kväll och dessutom två kapitel inte bara ett! :)

Det är Jakten på Jack-böckerna som är superpoppis hos tjejerna! (av: Martin Olczak). Sen har jag bestämt att läsa Godnatt, mister Tom (av: Michelle Magorian), vilket jag sagt i flera år nu…

När jag ändå skriver om böcker kan jag tipsa om Cirkusdeckarna-böckerna (Dan Höjer) som alla mina barn älskat! Och Stora boken om sandvargen (Åsa Lind) läste jag när Meja var jättesjuk, så den ska vi nog ta ett varv till.

Har ni några andra tips till 6-10 åringar?

Grabbarna är mer inne på Dagbok för alla mina fans och Ingelin Angerborns böcker, tex Rum 213.

IMG_1161 IMG_1170

 

Mejas utvecklingssamtal!

Då har Meja haft sitt första elevledda utvecklingssamtal! <3 Lilla skruttan, så duktig och stolt!
Själv är jag självklart stolt över alla våra barn, men de större vill ju inte längre vara med så mycket på bild och sådant i bloggen tyvärr… De är hur som helst mycket duktiga och det roliga är att de har väldigt lika kunskapsnivå och liknande saker de måste jobba med. Vara med i diskussioner och prata mer inför klassen, känner igen mig i det och minns det från mina egna kvartssamtal! 😉

Men just där har faktiskt Meja inga problem, hahaha! Hon räcker upp handen allt som oftast och berättar gärna saker. (än så länge i alla fall)
Hennes sommardörr innehöll husbilen <3 och det hon tycker mest om är hundar! :)

Nu ska vi bara öva på att läsa, skriva och räkna oxå! Jag måste skärpa mig helt enkelt, så idag blir det bibblan! 😉

IMG_1143 IMG_1145 IMG_1147 IMG_1149 IMG_1150

 

 

Gyn Stockholm

Då träffade jag äntligen (efter 3 år) min braiga gynekolog, Daniel Murkes, på sin nya arbetsplats. I tro och förhoppning om fantastiska nya upptäckter och quick-fix för min adenomyos och alla mina besvär…
Jag har på sistone tänkt att de flesta av mina besvär kanske beror på just adenomyosen och ev endometrios.

Men alla mina förhoppningar grusades. :( Som vanligt när jag kommer till en läkare, oavsett om det är gastro, gyn eller vc, -”du måste lära dig leva med det”. Det är så här du kommer ha det. Det finns ingenting att göra! Platt fall för lilla Ina.

En operation kan ställa till det ännu mer, då måste han ta bort både livmoder och äggstockar, vilket gör att man försätts i klimakteriet. Vilket i sig är jobbigt!
Så, han anser, att min hormonspiral, ger den hjälp som kan fås i dagsläget. Dessutom vill han verkligen inte operera mig efter alla komplikationer efter den förra operationen… det kommer bara blir mer ärrvävnad och risken är stor att mina besvär blir ännu värre.
Han är för övrigt säker på att mina besvär till största delen inte beror på adenomyosen utan är sviter efter den akuta bukoperationen i mars -10… dvs min diagnos FAPS (functional abdominal pain syndrome).

Så bara i värsta nödfall bara så opererar vi bort skiten.
Det värsta är att jag litar på honom, han är väldigt duktig och kompetent, vilket gjorde att jag tvärgrinade hela vägen hem. :(

Skitkropp! Totalt sliten och sabb före 40 år! Det mesta tack vare en radikal miss i sjukvården. Hur ska man någonsin kunna komma ifrån bitterheten över det?!

 

 

Barncancermånaden!

Idag börjar September och hösten kom visst med den. September är inte bara början på hösten utan även Barncancermånaden då vi ska sprida mer kunskap och information om barncancer.

Den största hjälpen kommer från Barncancerfonden, så vad är lämpligare än att sätta in ett bidrag för forskning och hjälp & stöd för drabbade?! Här hittar ni Mejas insamling till barncancerfondens viktiga arbete:

http://www.barncancerfonden.se/19251

sond sjuk meja3  meja2

Roat oss hos tandläkaren.

Idag hängde vi ett par timmar hos tandläkaren. Mejas andra hål skulle lagas. Först lugnande och sen två omgångar med bedövning innan tanden ville ”somna”. 

Det lär bli en hel del besök här då hennes emalj blivit förstörd och mjuk efter all cytostatika. :( Tur att man då hittat ett ställe som känns tryggt och fungerar bra! 

Meja var lugn och avslappnad men jag kom gång på gång på mig med att krampaktigt trycka hennes hand när alla verktyg surrade och lät. 😉

   
    
    
 

Om tio dagar…

Den 11 september fyller min minsta bebis 7 år! Och jag är så glad och tacksam att hon får fylla sju så ni anar inte! <3

Men vad ska vi ge i present??? Det står still i huvudet och det enda hon önskar sig är en hundvalp eller en egen häst! 😀
Jag vill inte ge småkrafs, de har så mycket. Vill ge något redigare… Jag har ett par smågrejer liggandes, men vill ge något hon inte kommer glömma eller tröttna på. Har ni några idéer???

(Ungen fick ju typ allt av Linus & co för två år sen, hahaha <3)

IMG_0273

 

Fri som en fågel! 

Firmabilen och skrotbilen såldes förra veckan och idag köpte jag mig en familjebil! Äntligen har jag bil igen! :)

Så skönt! Nicke har en skruttig bensinsnål rackare att pendla med och jag hittade mig en billig familjebil! Klockrent! 

Det börjar ljusna i tunneln! 😉

   
 

Låta tonåringar vara?

Ska man låta tonåringar vara? Ska man låta en tonåring vara tonåring för att man själv varit det? 

Innebär det per automatik att man glömt hur det var för att man sätter regler eller förbjuder vissa handlingar? Innebär det att man som tonåring kommer undan lagen just för att man är omyndig? 

Jag har än så länge inga tonåringar själv så jag kanske inte ska yttra mig! Men jag har varit en. Och jag vet vad jag önskar av mina barn och vad jag inte kommer att tolerera. Jag VET att tonåringar ljuger, mörkar och låtsas vara bättre än de är. Jag VET för jag själv varit där. Och det innebär att jag aldrig kommer att lita ens på mina egna barn till 100%. Kanske än mindre på mina egna än andra… Jag kommer alltid att ifrågasätta och vara en pain in the ass och hålla koll (så gott det går) på vad de pysslar med. 

Den dag de gör något olagligt eller farligt för sig själv eller andra blir det konsekvenser som inte är roliga! Jag hoppas att jag kommer orka vara benhård, sköter man sig inte får man heller inte göra nåt roligt.

För konsekvensen att få göra vad man vill kan vara oändligt mycket värre! 

Vänner som dött i narkotikamissbruk, vänner som blivit tungt kriminella och min mans vän som körde på en femårig flicka när han var 16 år. Flickan dog! Hans liv är kantat av mardrömmar och flickans familj förkrossad för all framtid. Men han var ju tonåring! Då kanske det var ok att köra vårdslöst?!

Ska vi verkligen låta tonåringar vara tonåringar utan att lära dem hyfs och vett? Som en kompis sa; det krävs ett helt samhälle för att fostra ett barn!

Jag vill att vuxna ska säga till mina barn om de gör fel! Jag vill att de ska ha respekt för vuxna! 

Att jag drack häxor som 14 innebär inte att jag tycker det är ok att mina barn gör det. Att jag tidigt blev av med oskulden innebär att jag kommer gör allt i min makt för att tjejerna inte ska bli det! Att min man kastade sten mot läraren och körde bil som 16-åring innebär inte att vi kommer låta våra tonåringar vara som vi en gång var!!!

Visst, att ha kul och leva livet på ett bus-tonåringar-kommer-ändå-inte-lyssna-sätt är självklart! Men inte ok om man förstör, gör andra rädda eller kör vårdslöst! 

Faktiskt inga ursäkter! Och jag pekar inte på någon utan pratar om vanligt folkvett!

Rehab

skulle behöva en vecka eller tre på en rehabklinik för att försöka pigga på mig lite! 😉

Så länge får Meja pyssla om mig hemma hos svärmor! ❤️ och svärmor fixar godaste husmanskosten! Bästa! 

Huvudvärk dygnet runt som vägrar släppa tom med dubbla alvedon… Hållt i sig i fem dar nu. Dessutom har jag börjat få känningar i bröstet igen. Typ dubbelslag eller ojämna hjärtslag, skitont plötsligt som går över efter några minuter. Men tillräckligt läskigt för att bli orolig och vilja ringa 112… :( 

För några år sen gjorde jag en ablation, operation där man bränner av en extra elektrisk bana i hjärtat. Men då hade jag extrem hjärtklappning som inte gav sig förrän efter massa av medicinering på akuten… Skitläbbigt det med!

Vet inte om det kan komma tillbaka dock…?

Man kan ju undra om jag är hypokondrisk med allt skit som är. Men nu har jag i alla fall några läkartider på gång. 

Tisdag är det gyn som gäller… Nervöst och jobbigt att börja ta tag i sitt egna mående faktiskt! 

Meja mår än så länge bra men var väldigt trött på torsdagen och fredagen så då behövde hon en vilodag från skolan. Helt övertrött med tårarna i ögonen för minsta lilla, skruttan. Mysdag blev det!

  
    
 

Till Hölöskolan.

Hej alla föräldrar & barn i Hölöskolan!

De flesta av er vet säkert redan vem jag, eller åtminstone vem Meja är. Meja är vår yngsta dotter som våren 2013 fick en svår cancerdiagnos med det tuffaste behandlingsschemat som följd.

Hon har nu behandlats färdigt och är fri från cancern!
Däremot har hon flera problem efter de tuffa behandlingarna (cytostatika, strålning & OP).
En av dessa kommer till viss del beröra er då Meja nu börjat i första klass i Hölöskolan, där det är skolplikt.

Det är hennes pressade immunförsvar och infektionskänslighet!

Jag ber er därför, vänligen, att hålla era sjuka barn hemma, speciellt i början av förkylning, influensa mm då smittorisken är som störst.

Att för Meja bli sjuk kan innebära att hon blir inlagd på sjukhus och missar sitt första skolår (som hon gjorde med 6-års pga infektioner). Infektioner för Meja, och vad jag förstår flera barn på Hölöskolan, är förenat med dödsfara. För er andra är det inte heller speciellt välkommet kan jag tänka!

Jag vet att det inte alltid är lätt att VAB:a, har själv tre äldre barn, men försök lära era barn vikten med handhygien (tvål & vatten), hålla för nysningar och hostningar med armbågen och gärna hålla sig borta från Meja om man har sjukdom inom familjen.

Vi går nu in i en period som förutspås vara mycket infektionsrik och jag önskar av hela mitt hjärta att Meja får vara en vanlig skolflicka utan massa sjukhusvistelser, det har hon haft nog med.

Tack på förhand
/Ina Finnström

PS. Kommer även ta upp detta mer specifikt i Mejas klass på föräldrarmötet, men tycker att det är tänkvärt för alla.