Bulle

Häromdagen diskuterade jag fittor med en nybliven mamma. Hon berättade att allt Såg annorlunda ut efter att hon fött barn, hon fick på något sätt lära känna Sin fitta på nytt. Jag tänkte att det hade varit intressant om vi gjutit av den innan hon blev gravid, några gånger under tiden och efteråt.

Hade jag själv velat skaffa barn hade jag varit den perfekta modellen för ett sånt projekt. Men nu måste jag hitta någon annan.

Jag är ganska säker på att tillfället kommer att uppenbara sig.

Kroppar av koppar

Koppar är en alldeles för mjuk metall för att gjuta skulpturer. Visst är det märkligt att när man blandar koppar med lite tenn får man en legering (brons) som är mycket hårdare än ren koppar? Ännu mer fascinerande är att de äldsta bronsskulpturer vi känner till kan vara så gamla som 5000 år. Koppar ärgar och blir grönt i kontakt med luften, fördelen är att den ärgade ytan skyddar kopparn från att brytas ner. Om man gör en bronsskulptur kan man använda olika ämnen för att få ytan att oxidera och ärget kan få olika färger, från mörkblå till ljusgrön.
Själv fejkar jag alltsammans genom att måla mina skulpturer med metallpigment och lack, sen klarlackar jag ytan för att skydda den mot oxidering. Jag vill att mina skulpturer ska se likadana ut efter många år.

kopparbrons_ppDen här formen göt jag för flera månader sedan, nu börjar skulpturen bli klar.
Så här såg det ut då

Vill du också ha en avgjutning av dig själv är det bara att höra av sig till ylva@ylva.com, så mailar jag en prislista.
Hur det går till när man gör avgjutningen kan du läsa här.

Fler unga killar än tjejer säljer sex i Sverige idag

Alla tänker på en kvinna i kortkort kjol som lutar sig mot en lyktstolpe, eller står och hänger i ett gathörn.
Men så ser inte verkligheten ut.
Kanske beror det på att lastfartygens hamnar inte ligger inne i storstäderna längre. Kanske beror det på att kvinnor idag har fler alternativ till försörjning. Kanske har jorden snurrat några varv, men vår föreställning om den har inte förändrats.
Därför ska ni som bor i Gävle skynda er att se föreställningen ”Transaktion”
TRANSAKTION-tonadPjäsen bygger på samtal och intervjuer, på verkliga händelser, på fakta om hur sexsäljande går till idag. När män säljer sex.

Människor vi vill hata

Av alla slags brott är nog pedofili det som väcker starkast hat.
Idag avslöjade SvD och Aftonbladet att de spårat 72 svenska män som laddat ned dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, från internet.
Den första reaktionen från många är hat. Jag tänker två saker: Det är inte samma människor som begår övergrepp och som laddar ner filmer med dokumenterade övergrepp.
De värsta är de som begår övergrepp, därnäst de som medvetet sprider filmerna/bilderna, om man ser till den mängd skada de orsakar.
Men hatet står inte i proportion till vad personen gjort, det bara exploderar. Det hindrar oss att se människan bakom brottet.
Det finns dem som kämpar mot sig själva, som väljer kemisk kastrering utan att ens ha blivit dömda. De som frivilligt väljer bort sin sexualitet helt och hållet för att bli fria från begäret att ens titta på nakna barn. De finns de som är rädda för sig själva och vad de kan tänkas göra. Många vill söka hjälp. Men de är också skrämda av hatet. Hatet som gör att vi ser dem som monster. Jag blir rädd. Jag vill höra fler berättelser om pedofiler som väljer att berätta, väljer att söka hjälp.
Jag vill också kunna resonera om gränsdragning och jag vill att barn ska kunna vara fria, glada lekfulla och orädda.

Det finns ett förebyggande projekt på KI.

Det finns en nationell hjälplinje att ringa.

Att få bidrag för att bedriva forskning/hjälplinjer/förebyggande arbete är svårt, trots att den här frågan engagerar så mycket känslor. Varför inte vända hatet till något gott genom att bidra till förebyggande arbete? Jag hoppas att uppmärksamheten i pressen kan leda till en bättre värld. Jag hoppas att hatet inte gör det svårare att söka hjälp eller att arbeta preventivt med frågor om övergrepp på barn.
Jag hoppas på en bättre värld och att vi ska våga se människan bakom beteendet.

Snödjupet minskar, babys hand och fot växer

Det är kul med snö. Ser så fluffigt och mjukt ut. Så som det ska kännas i en nybäddad säng med duntäcke och dunkuddar.

Så som själva livet borde vara. Fluffigt och mjukt…

Jag har tur som jobbar hemma idag. Babyhänder och -fötter som ska retuscheras, bronseras och monteras.

Igår fick jag besök av lille N som var lugn och medgörlig när vi doppade hans ena hand och ena fot i avgjutningsmassan. Det stelnar på ett par minuter, så det krävs inte så väldigt mycket tålamod, men barn saknar ju tidsuppfattning, så det gäller att passa på när de är lugna, mätta och nöjda. Idag är avgjutningarna nästan klara, ska bara slipa lite till med det allra finaste sandpappret.


Jag gjuter i Jesmonite, en slags akrylpolymer, men kallar mitt jobb för ”gipsavgjutningar” av gammal tradition. Akrylpolymer är mycket mer hållbart…

Efteråt lägger jag på brons- silver- eller kopparpatinering så de ser ut som om de vore gjorda av metall.


Vill du också ha avgjutningar av din baby’s händer och fötter?

Maila mig på ylva@ylva.com så skickar jag en prislista!

Snövit och de sju rövarna

Idag är det VIP-visning av musikalen ”SNÖVIT” på Maximteatern kl 14:00.
Tack #erwikcommunication och #drosenorberg för inbjudan!
Dessutom kul att få ta med två vänner. Jag vet inte vilken av dvärgarna jag ska klä ut mig till, men det lutar åt glader.

snövit

Jag gjorde en konstinstallation för ett antal år sedan som jag döpte till ”Snövit och de sju rövarna”.
snowhite_backSnövit och de sju rövarna

Vem drabbas när någon ger utlopp för sina uppdämda aggressioner?

Den som är mest utsatt, förminskats både fysiskt och psykiskt, den som redan fråntagits så mycket av sin mänsklighet att bara en enda egenskap finns kvar, löper större risk än andra.
De som tvingades till en undanskymd tillvaro i skogen, till hårt arbete i gruvan och fullkomlig könlöshet blir drabbade för att de är närmast till hands när Snövit inte längre orkar leva upp till rollen av den naiva, hjärtegoda och oskuldfulla unga skönheten.

Hon vet inte mot vem hon ska rikta sin ilska och sorg när hennes illa kamouflerade självskadebeteende äntligen vänds utåt, när drömmen om en räddare på vit häst spricker sönder så som all idoldyrkan till sist är dömd att förgås.

Rövarna är blottade där de ligger i gräset i skogsgläntan framför hennes fötter.

När Snövit växt ikapp oss och förlorar tron på en mirakulös räddning, när smärtan efter förgiftade livstycken, kammar och äpplen förbittrat henne till bristningsgränsen, då är det dvärgarna som drabbas av hennes missriktade hämnd.

De sju rövarna blänker regnvåta och vackra i gryningen, torkar och grånar i solen, blottar sig utan att kunna annat.

Vem är Snövit?

#snövitthemusical #snövitochdesjurövarna #ylvamariathompson #ylvaart #gipsavgjutningar

 

Vintersolstånd och solhälsning

Idag 11:44 är det vintersolstånd. Det betyder att: MÖRKARE ÄN SÅ HÄR BLIR DET INTE!

Så för att hylla ljusets återkomst tänker jag göra solhälsningen i min ateljé och jag uppmanar så många som möjligt att göra det tillsammans med mig.
Inte på samma plats, kanske, men vid samma tidpunkt. Jag tror det kommer att bli mäktigt.