För mig är det en självklarhet att dricka Champagne på nyår.
Är det fest så är det.
I år ska vi fira med ett helt gäng vänner, vi tar in på fjällpensionat tillsammans! Alla vet att vi kommer att stå för Champagnen…
Och vi väljer Champagner från Didier Herbert.

IMG_4825.JPG

Jag har tänkt mig: Rosé som välkomstdrink, Extra Brut till skagentoasten, Mailly till pilgrimsmusslorna, Platinium till hummern och håll i er nu – Les Coutures till råbiffen. Om vi får ankleverterrine tar vi ett litet glas iskall RATAFIA till den.

IMG_1342.JPG

Brut Reserve sparar vi till tolvslaget.

Gott Nytt År!

Köttrestaurangen Johannes kök i Linköping har numera en egen Champagne, dvs de har valt ut den själva – tack vare undertecknad.

Den egna etiketten avslöjar inte att innehållet är en Blanc de Blancs Grand Cru från fem av de bästa byarna i Côte des Blancs, tillverkad av odlaren Gimonnet-Gonet, på enbart egna druvor.

Till det facila priset av 99:-/glas senast jag kollade, är detta den mest  prisvärda Champagne jag sett hittills.

Och på helgerna serveras det ostron på Johannes….

johanneschmpagne

 

Ibland blir debatten sned och då känner jag att jag måste reda ut begreppen lite.

Läser den här lilla notisen i Expressen, som får massor av kommentarer både här och där, i synnerhet ogillar många män, som gärna vill visa att de är goda och korrekta, Knausgårds uttalande i 60-minutes. (Alla män som träffar en kvinna funderar över hur det är att ligga med henne).

Men det är väl en ganska självklar och ganska rolig fantasi det där med att funderar på hur det är att ligga med en person man möter.

Problemet med Knausgård är hans stelbenta och oflexibla uppdelningen av mänskligheten i han och hon. Det gör honom tråkig, ointressant och stereotyp.
Tacka vet jag dem som använder ordet HEN och har en ärlig inställning till sin lust.

Förlåt mig, Knausgård, men jag kommer aldrig att läsa en rad du skrivit, jag dömer dig på förhand. Och skulle aldrig ägna en tanke åt hur det kan vara att ligga med dig.

whaturge_02”Nödutgång till höger” Linoleumsnitt, upplaga 25 ex. (Y) Ylva Maria Thompson

Maila ylva@ylva.com för att köpa ditt exemplar, julpris 1 250:- inkl moms

 

Självklart ska du dricka Champagne på nyår.

 

Jag pratar om det härliga mousserande vin som produceras enligt bestämda regler inom ett begränsat område i Frankrike, med apellationen Champagne.

 

Mousserande vin från övriga världen (och för den delen övriga delar av Frankrike) har olika namn. Crémant, Prosecco, Spumante, Cava, bubbel – ge gärna förslag på andra namn! De är oftast (men inte alltid!) billigare än Champagne. De kan vara väldigt goda. Men de är inte Champagne.

 

Om jag går till en bar och ber att få ett glas Champagne vill jag inte bli serverad Cava. Om jag beställer Sherry vill jag inte få Portvin. Det är inte snobbism, det är helt enkelt klassificering och det var inte min idé.

 

Men oavsett vad tänker jag dricka min favorit-Champagne på nyår.

champagnebaren_mindre