Så mycket vin, så lite tid!

Piemonte är Slow-food rörelsens vagga. Här ska mat (och dryck) ta tid.

Det handlar inte bara om smak, utan också att bevara mångfalden och miljön.

Vinerna är i allt större utsträckning ekologiskt odlade, även om alla ännu inte hunnit bli certifierade organiska.

  
På osteria More e Machine i La Morra finns ett stort utbud av viner på glas. Synd bara att jag så småningom kommer att bli berusad – så det finns en gräns för hur mycket jag kan dricka medan jag är här. Tre dygn går alltför fort.

Det korta strået

Det finns en restaurangkedja i Frankrike som heter ”Courte Paille”. Det betyder ”det korta strået”.

Tyvärr levde krogen upp till namnet. Vi beställde en fin, saftig, helgrillad köttbit ”merlan” på franska. Den såg bra ut på bilden. Den som serverades var betydligt svartare på ytan. Och smakade förkolnat. Den var blodig och fin inuti, men tyvärr kremerad  utanpå.

Servitrisen diskuterade inte, tog bort köttet från bordet och notan och bad om ursäkt. Jag sörjde min missade köttupplevelse och tröstade mig med majonnäs och pommes-frittes. Tyvärr.  

 

Två nya fynd i Champagne 

Det har varit Världsarvsdagar (jours du Patrimoine) under helgen här i Champagne, vilket innebär gratis inträde till diverse sevärdheter, extra öppet hos producenter och ett ovanligt vänligt bemötande överallt.

I Hautevillers, byn där munken Dom Perignon levde (och ligger begravd) slank vi in hos GOERG. 

 Jag blev så paff att jag glömde fotografera. I rummet innanför en antik- och kuriosabutik satt en snäll farbror och serverade Champagne. Märket Goerg tillverkas av ett kollektiv och druvorna växer i Vertus. Näsan fylldes av aromer från den mineralrika jordmånen och den torra friska mineraliteten med balanserad syra fick smaklökarna att dansa. I eftersmaken fick ostron och skaldjur som levde för miljoner år sedan, och bildat kalken i den mark som då var havsbotten, nytt liv.

Hatten av för Goerg.

Dagen efter besökte vi Vilmart i Rilly-la-Montagne. Förutom att vi blev extremt vänligt bemötta fick vi en ny aha-upplevelse. Grand Cellier d’Or 2010. En stor champagne med lång eftersmak. 

Nu står vi parkerade utanför Didier Herbert, där vi tänker köpa Platinium och Ratafia. Hittills anser jag att Didier Herbert är Ratafians okrönte mästare.

   

 Art nr 76307 på Systembolaget 
Ratafia är ett dessertvin som även passar till anklever om det serveras väl kylt.

Champagne Taittinger är värt ett besök

  
OM ni eventuellt skulle råka besöka Reims och funderar på att besöka ett chpagnehus, tycker jag att Taittinger är ett bra val. Trevligt, personligt, vackra Crayères varav delar är källaren från en katedral (Saint Nicaise) som blev förstörd under franska revolutionen. 

Välj den lite bättre varianten, det är Comtes de Champagne ni vill prova. 

  
Rosén görs bara vissa år.

  

På besök hos vänner som inte är hemma

Vår vän G. har skaffat ett kodlås till ytterdörren. Om hon inte är hemma när vi kommer på besök kan hon ändå släppa in oss med appen som styr låset. Eller skapa en tillfällig kod som vi kan använda för att låsa upp själva. 

Det är alltid lite konstigt att vara på besök hos någon som inte är där själv. En blir lite mer försiktig. Snokar inte så mycket, utan tittar på hur det ser ut, som om det vore efter ett atomkrig där en är den enda överlevaren. Observerar och tar in stämningen. 

Hemma hos G. är det mysigt. Varmt, ombonat. Hemmet andas mjukt och moderligt. Men det finns en twist. Spännande konst, snygga utvalda detaljer. Men även saker som fått patina. Som har varit med förut.

En slags tidlöshet, då, nu och här samtidigt.

  

För att göra er förvirrade har jag valt att illustrera texten med en bild hemifrån mig själv. 

Tack, nätdoktorn!

Det tog tio minuter att få diagnos (min egen diagnos bekräftad) och penicillin utskrivet hos mindoktor.se efter att jag fyllt i alla uppgifter och bifogat två foton på mitt borrelia-utslag på deras hemsida. Det gjorde jag i bilen på väg till landet.

Konsultationen kostade 300:- och det var det verkligen värt för att slippa tjata mig till en tid på vårdcentralen på måndag, och dessutom behöva åka dit! Nu kan jag hämta ut mitt recept på närmaste apotek och börja behandla direkt. Sparar två dagar och undviker risken för sekundära symtom som till exempel svullna leder, hjärnhinneinflammation eller i bästa fall bara något lite influensaliknande. 

Hurra för mindoktor.se!