Jag drömde om jeans i natt.
Det finns en bakgrund till det.
Jag har varit inblandad i många diskussioner om genusteori på sista tiden.
Jag har varit på boklansering för boken TRUE FIT, en fantastiskt vacker och intressant bok av samlaren Viktor Fredbäck, som troligen äger Sveriges största samling av vintage jeans och föremål associerade med dessa.

IMG_0160.JPG
I min dröm promenerade från Dramaten på jakt efter en damm, eller fontän, för jag ville känna kallt vatten mot huden. Istället såg jag en butik som sålde olivolja, olivtvålar och lavendeldoftande produkter, en provensalsk butik. Jag tänkte att jag skulle passa på att köpa olivolja åt mamma. När jag skulle gå in i den butiken måste jag passera en klädaffär, eftersom den låg i samma lokal.
Klädaffären sålde mestadels jeans. Jag tänkte ”ett par nya jeans vore inte så dumt”.
Jag bad den manlige expediten att ta fram ett par som skulle passa min figur. Jag förklarade att jag inte ville ha något åtsmitande, drog upp tröjan för att visa att min kropp inte var formad för det. Då såg jag att jag hade mina allra fläckigaste arbetsbyxor på mig, ett par beige bomullsbyxor som jag köpt på Coop i Rotebro för mindre pengar än vad tyget borde ha kostat.
Expediten sa ”Jag förstår”. Sen sa han : ”Vi har modeller med isydda kilar som är hängiga och säckiga, sen har vi de här slimfit.”
”Inget som är som vanliga raka byxor?” Frågade jag.
”Nej” svarade expediten.<

För mig är det en självklarhet att dricka Champagne på nyår.
Är det fest så är det.
I år ska vi fira med ett helt gäng vänner, vi tar in på fjällpensionat tillsammans! Alla vet att vi kommer att stå för Champagnen…
Och vi väljer Champagner från Didier Herbert.

IMG_4825.JPG

Jag har tänkt mig: Rosé som välkomstdrink, Extra Brut till skagentoasten, Mailly till pilgrimsmusslorna, Platinium till hummern och håll i er nu – Les Coutures till råbiffen. Om vi får ankleverterrine tar vi ett litet glas iskall RATAFIA till den.

IMG_1342.JPG

Brut Reserve sparar vi till tolvslaget.

Gott Nytt År!

Köttrestaurangen Johannes kök i Linköping har numera en egen Champagne, dvs de har valt ut den själva – tack vare undertecknad.

Den egna etiketten avslöjar inte att innehållet är en Blanc de Blancs Grand Cru från fem av de bästa byarna i Côte des Blancs, tillverkad av odlaren Gimonnet-Gonet, på enbart egna druvor.

Till det facila priset av 99:-/glas senast jag kollade, är detta den mest  prisvärda Champagne jag sett hittills.

Och på helgerna serveras det ostron på Johannes….

johanneschmpagne

 

Ibland blir debatten sned och då känner jag att jag måste reda ut begreppen lite.

Läser den här lilla notisen i Expressen, som får massor av kommentarer både här och där, i synnerhet ogillar många män, som gärna vill visa att de är goda och korrekta, Knausgårds uttalande i 60-minutes. (Alla män som träffar en kvinna funderar över hur det är att ligga med henne).

Men det är väl en ganska självklar och ganska rolig fantasi det där med att funderar på hur det är att ligga med en person man möter.

Problemet med Knausgård är hans stelbenta och oflexibla uppdelningen av mänskligheten i han och hon. Det gör honom tråkig, ointressant och stereotyp.
Tacka vet jag dem som använder ordet HEN och har en ärlig inställning till sin lust.

Förlåt mig, Knausgård, men jag kommer aldrig att läsa en rad du skrivit, jag dömer dig på förhand. Och skulle aldrig ägna en tanke åt hur det kan vara att ligga med dig.

whaturge_02”Nödutgång till höger” Linoleumsnitt, upplaga 25 ex. (Y) Ylva Maria Thompson

Maila ylva@ylva.com för att köpa ditt exemplar, julpris 1 250:- inkl moms