Citronmaränger

Hej på er ! Äntligen är det fredag och oj vad behövligt det är för mig. Jag går runt och är förkyld hela tiden hinner inte riktigt vila upp mig så den här helgen får bli en extra ledig dag och snart ska jag och Nova åka hem till mamma och baka pepparkakor, en sådan välbehövlig mysdag. <3

Men innan jag drar iväg ska ni få ett underbart recept på citronmaränger, de här marängerna ska jag använda till efterrätten som jag ska komponera ihop till Nobel, jag menar man får ta tillfälle i akt att ha finmiddagar och vad är då bättre än att fira Nobel själv..Efterrätten håller jag på ett tag till då jag inte hinner testbaka allt innan den 10 december, men kan säga att det blir en smakupplevelse med minivarianter av godsaker.

IMG_0716

Du behöver:
(ca 100 små maränger)

* 3 äggvitor
* 3 dl florsocker
* 2 msk rivet citronskal
* 2 msk citronsaft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast med en elvisp.

3. Riv ner citronskalet och blanda i citronsaften vispa någon minut till.

4. Spritsa ut marängerna och låt dem ligga och torka ca 20 minuter, gör inget om de ligger längre. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Öppna sedan ugnsluckan en aning och sätt en sked emellan och låt de marängerna vara kvar i ugnen ca 30 minuter. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara.
IMG_0717

IMG_0715

Lussebullar med mjölkchoklad

Hej på er !

Den här kvällen ska jag bjuda på världens godaste lussebullar som jag bakade dagen till ära igår då det var första advent. Men då jag inte är så otroligt förtjust i russin kom jag på idén att trycka ner mjölkchoklad istället för det är ju bara såååå gott. Och inte nog med det efter de hade gräddast doppade jag ner lussebullarna i uppvispat ägg och strödde över lite strösocker, magiskt goda blev dem !

IMG_0712

Du behöver:
( ca 30-40 bullar )

* 50 g färsk jäst
* 150 smör
* 2 pkt saffran
* 2 dl strösocker
* 5 dl mjölk
* 250 g kvarg
* 1/2 tsk salt
* 1 ägg
* 16 dl vetemjöl
* 1 ägg till pensling
* Ca 400 g Marabou mjölkchoklad ( välj de mindre 100g chokladkakorna)
* Extra strösocker
* 2 extra ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Rör ner saffransaromet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma upp degspadet till ca 37 grader.

2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin ( 10 minuter för hand ). Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i ungefär 45 minuter.

3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda in lite mjöl i degen. Baka ut degen till valfria former och längder. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Dela Marabou chokladen så att det blir hela rutor, tryck ner två rutor i varje lussebulle (istället för russin)

4. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Vispa sedan upp två ägg, doppa ner varje lussebulle och strö sedan över strösocker. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

IMG_0708IMG_0709

IMG_0714

IMG_0713

 

B-uppsats och inredningstips

God morgon på er !

Just nu märker ni säkert att det ekar ganska så tomt här och det är inte så konstigt då vi är inne i vår b-uppsats period i skolan och vill man vara ledig vid jul måste man se till att slita nu ! Givetvis prioriterar jag det nu då det ändå är min framtid och även om jag är bra på att ha många bollar i luften så är det lite många bollar nu och då är det bra att dra i handbromsen, med det sagt så vill jag bara säga till er att jag inte slutat blogga och att jag har en del mumsiga maträtter att publicera inom kort, som även innehåller en del vegetariska rätter -mums på det. 🙂 Och sedan är ju julmånaden snart här så då är det självklart att det kommer börja dyka upp massa smarriga julgodis recept och känner ni att ni inte kan vänta så tycker jag att ni genast ska in och kika under rubriken jul, där finns massa smått och gott. <3

Och på tal om det, hösten är ju långt borta och den gick lika snabbt som vanligt, men med den här bilden så lever hösten kvar i mitt hjärta. Plockade in fullt med fina löv som hade de perfekta höstfärgerna och la löven i en vas, så snyggt och gratis var det med. 😉

fall

Inför adventsmys

Tiden rusar iväg och snart är första advent här så jag tänkte bjuda er på lite smarriga recept, så ni kan starta första advent på bästa tänkbara sätt. För vad är en advent utan choklad, en härligt god chokladig rulltårta och pepparkakor ja det är ju bara ett måste. Jag delar även med mig av andra godsaker så kika igenom inlägget och se vad just du fastnar för.

Nougatpraliner

1450802171-11920

Knäckklubbor med pistage

1450535785-11920

Saffransbiscotti

1450072628-11920

Saffransbullar med Nutella

1449500247-11920

Trillingnöt

1448904890-11920

Skumtomtefudge

1448905686-11920

Julstubbe

1445035115-11920

Pepparkakor

1445069172-11920

Glutenfria chokladbollar

Idag ska jag bjuda på något så enkelt som chokladbollar men istället för att göra de gamla vanliga så testade jag att slänga ihop glutenfria chokladbollar, alla mår vi nog bättre med lite mindre gluten och de här chokladbollarna var sååååå goda, faktiskt det godaste chokladbollarna jag någonsin bakat. Och visst är det härligt när man kan slänga ihop en godsak på bara några minuter ?

IMG_0541

Du behöver:

*5 dl Semper havregryn
*100 g smör, rumstempererat
*1,5 dl socker
*1 tsk vaniljpulver
*3 msk kakao
*2 msk vatten

Till garnering:

*Kokosflingor

Gör så här:

1.Rör fett och socker smidigt. Tillsätt vaniljpulver, kakao, vatten och havregryn och blanda väl.

2.Forma bollarna och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylskåpet.

IMG_0538

IMG_0542

IMG_0543

Nutella franskbröd

Tisdagen är här och kylan har verkligen kommit snabbt. Vet inte riktigt vad jag tycker om det, egentligen tycker jag inte om kylan så mycket, hösten älskar jag men minusgrader kan jag vara utan. 😉 Men nu när det är kallt och det inte finns så mycket att göra åt vädret är det perfekt att ställa sig i köket och slänga ihop det är Nutella franskbrödet, sååååååå gott så att jag inte ens kan beskriva det. Ibland får man äta onyttigt bröd och njuta av det. 🙂

IMG_0600

Du behöver:

*1 pkt jäst (50g)
*25 g smör, rumstempererat
*5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
*1,5 tsk salt
*1,4 l vetemjöl special
*0,75 dl Nutella

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degskål. Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.

2. Häll mjölet luftigt i ett litermått, skaka inte måttet. Tillsätt mjölet (spar ca 1 dl till utbakningen).

3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

4. Klicka i Nutella och knåda in för hand i degen. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela degen i 2 delar och forma dem till längder.

6. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.

7.  Pensla längderna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

IMG_0601

IMG_0598

IMG_0602

IMG_0599

Jordgubbs lyxshake

Lördagen är här och vad är då bättre att fira med än en hemmagjord jordgubbs lyxshake ? Den här populära lyxshaken från Max är så otroligt enkel att slänga ihop hemma och det bästa är att du får ju så många fler för summan av en om man köper den på Max. Den här shaken passar lika bra nu under hösten/vintern när alla förkylningar slår till precis som under sommaren när man vill svalka av sig, verkligen den perfekta drycken. 🙂

IMG_0588

Du behöver:
(1-2 glas, beroende på storleken på glasen)

*2,5 dl frysta jordgubbar
*2 dl mjölk
*3 stora msk vaniljglass
*0,5 tsk vaniljpulver
*1 tsk jordgubbssås

Extra dekoration:

*Vispad grädde
*Jordgubbssås

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och mixa till en slät smet. Vispa sedan grädde och spritsa ut ovanpå shaken. Häll på jordgubbssås.

Vem vill behöva åka till Max och betala onödigt mycket pengar när du kan göra flera 100 stycken hemma för en likadan peng ? ! 🙂

IMG_0586

IMG_0589

IMG_0595

IMG_0584

IMG_0592

Nutella cookies med nougat

Hej, här var det ett tag sedan jag skrev men det är bara för att jag har planerat massa nya smarriga bakverk och först ut är de här magiskt goda Nutella cookies med nougat, alltså förstår ni nutella och nougat i ett ?? Det kan verkligen inte bli fel och till de här perfekt sega cookies med mörk choklad i blev det en sådan fullträff. Livsfarliga att ha hemma kan jag ju säga då jag vill gå och äta av dem hela tiden.

IMG_0557

Du behöver:

*250 gram smör
*2 dl Brun Farin
*1 dl socker
*200 g mörk choklad, hackad
*2 st ägg, lättvispade
*4,5 dl havregryn
*1 tsk vaniljpulver
*3 dl vetemjöl
*1 tsk salt
*1 tsk bakpulver
*2,5 dl nutella
*250 g nougat

Gör så här:

1. Vispa smör, socker och brun farin poröst. Vispa äggen lätt för hand och häll i smörblandningen.

2. Tillsätt mjöl, havregryn, den hackade chokladen och blanda ner vaniljpulver, bakpulver och salt.

3. Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper och rullar ca 15 bollar, platta ut dem något. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

4. Låt kakorna svalna och klicka sedan ut en klick nutella på varje kaka, bred sedan ut nutella. Ställ in i kylskåpet så nutellan stelnar.

5. Smält nougaten över vattenbad och pensla nougat över nutellan. Ställ tillbaka in i kylskåpet så att nougaten stelnar.

Förvaras i kylskåpet i en tätsluten burk.

IMG_0550

IMG_0558

IMG_0555

IMG_0562

IMG_0552

IMG_0556

IMG_0560

Du vackra höst

IMG_0055Även om hösten är en extremt stressig period för mig så finns det ju inget mer underbart än att ta en paus från sitt stressiga liv och bege sig ut på en promenad och bara njuta av alla fina färger som finns i naturen.. Jag menar titta bara på bilden ovan, den är tagen i skogen som ligger ett stenkast från mitt hus, tänk att man får ha naturen så nära sig, mitt älskade Söndrum ❤️

 

Drömmarnas chokladtårta

Hej på er ! Så var söndagen här och regnet öser ner, vad är då bättre än att baka hela långa dagen ? Idag ska jag ge er en supergod chokladtårta som jag döpt till Drömmarnas chokladtårta. Om ni kommer ihåg mina otroligt populära kladdkakemuffins med kolasås och nougattäcke som Aftonbladet publicerade så har jag nu slängt ihop en tårta just av samma recept, och sedan gjort lager med grädde och täckt med vit sugarpaste. Alltså jag kan ju säga att den här tårtan är så så mäktig och det är ju cirka 1005666749 kalorier men så så så otroligt god och att den är härlig att titta på det är ju bara ett plus i kanten. Även om den här tårtan är mini mini så är den ändå perfekt att bjuda på mellan 6-8 personer då den är just så mäktig och gillar man choklad är det en given vinnare. 🙂

IMG_0532

IMG_0513

IMG_0508

Du behöver:

* 1 tsk vaniljsocker
* 2 dl strösocker
* 2 ägg
* 50 g smör
* 0.5 dl matolja
* 1 dl ljus sirap
* 1 dl kakao
* 1 tsk bakpulver
* 2 dl vetemjöl
* 1 krm salt
* 100 g mörk choklad
* En burk karamelliserad mjölk
* 500 g nougat
* 3 dl grädde
* Vit sugarpaste
* Ströbröd till formarna

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.

2. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

3. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten.  Smöra och bröa 3 små springformar ca 12 cm i diametern. Fyll formarna till 2/3 med smet. Klicka ut lite karamelliserad mjölk i 2 formar, smeta ut karamelliserade mjölken över hela formen .

4. Grädda formarna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt de svalna i kylskåpet.

5. Ta sedan 3 stycken minimuffinsformar och fyll upp 1/3 av smeten. Klicka ut en klick karamelliserad mjölk och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

6. När muffinsen och bottnarna är kalla smält nougaten över vattenbad och fyll upp rikligt över 2 bottnarna och muffinsen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna.

7. Vispa grädden hårt börja med att lägga en botten med nougat först bred sedan på ett tunt lager grädde, lägg sedan på den andra botten med nougat och bred på ett tunt lager grädde avsluta med att lägga på kladdkakebotten utan karamelliserad mjölk och nougat. Spackla med ett rikligt lager grädde runt hela tårtan, runda högst uppe på toppen med grädden.

8. Kavla sedan ut sugarpaste och fodra locket med matolja, lägg sedan på locket försiktigt över tårtan och stryk försiktigt med handen runt hela tårtan, skär bort överflödigt sugarpaste. Avsluta med att toppa med 3 minimuffins.

IMG_0511

IMG_0530

IMG_0517

IMG_0526

IMG_0510

IMG_0531

IMG_0521

IMG_0528