Idag!

image

World Aids Day (Världsaidsdagen) är en minnesdag för alla de som har dött i aids men också en dag då människor över hela världen visar sitt stöd för alla de miljoner människor som idag lever med hiv. I Sverige lever idag cirka 7 000 personer med hiv. Visa ditt stöd genom att bära något rött.

image

Hiv och hälsa i fokus 1 december

image

Det finns inga fördelar med att vara HIV-positiv. Det kan vara vem som helst som blir drabbad. Du, jag eller din vän. Det syns inte på ytan. Så använd kondom.

När en talar om HIV/ADIS känner många instinktivt fruktan och rädsla. Denna sjukdom är något vi talar om alldeles för sällan, eller för ofta för vissa men inte i dom rätta grupperna. Det undermedvetna säger att den är helt naturlig, precis som vilken sjukdom dom helst, den går ju att bota? Men så enkelt är det inte. Hur lätt kan vi bota HIV/ADIS? Vad är det vi inte lär oss? Varför måste vi gång på gång ge instruktioner om hur vi ska skydda oss och vara mån om varandras och egna liv.

Det är viktigt att visa och lyfta upp människor som orkar engagerar sig, framförallt att ge stöd och samvaro,  informera om vad sjukdomen innebär, smittvägar och varför man i normala situationer inte behöver känna rädsla för smittöverföring i normalt umgänge.

Kom ihåg att det är viktigt att hela tiden påverka omgivningen att utgå från att alla inte vet om sin HIV-status, varför det är viktigt att alltid utgå från säkrare sex vid tillfällen där statusen är okänd.

Att leva efter den devisen gör det enklare för alla parter oavsett HIV-status – ingen behöver känna osäkerhet eller rädsla och inte heller riskera överföring av andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Nu när stora framsteg görs i vaccination av HIV-negativa för att ge skydd mot HIV finns naturligtvis en dröm om att det snart kommer mediciner som även botar HIV och inte som idag enbart bromsar virusets framfart. Det skulle framförallt göra att många mentala hinder försvinner genom att den s.k Informationsplikten kan avskaffas.

Idag finns det fortfarande en generell uppfattning om att det bara är homosexuella män, narkomaner och prostituerade som får HIV i västvärlden – skrämmande trots all information eftersom det gäller alla oavsett sexuell läggning och intresse.

En annan uppfattning kan vara att många använder som en undanflykt för kondom är att ”det finns ju bra mediciner”, men där glömmer de bort den mentala påfrestning som alltid kommer samt de regelverk som finns om hur du ska leva som HIV-positiv i förhållande till sexuella kontakter.

Det mest förvånande är att det fortfarande år 2015 finns personer som tror att HIV sprids via dricksglas, bestick och toalettringar.

Idag finns det ett 20-tal föreningar varav sex stycken är helt drivna av HIV-positiva för HIV-positiva. Övriga har en mer stödjande och kurativ inriktning, samt utbildning kring HIV i huvudsak till icke-positiva som t ex skolor, myndigheter och allmänheten i stort.

Ju fler som sprider kunskap desto bättre blir det. Smitta sprids genom blod och kroppsvätskor – och då är det i första hand via osäkrare sex samt blodprodukter. Visst kan man fråga sin partner om hens status, men tyvärr finns det personer som är smittade men inte vet om sin status eftersom det kan ta flera år innan man känner sig sjuk.

På tisdag är det dags. Då intar vi Stadsbiblioteket i Söderhamn och det är ganska skönt att vi inte har nischat upp arbetet även om jag känner att det är alldeles för lite. Det är väl rätt typiskt mig, att inte göra något litet eller halvlitet men nu är det som det är och vi kommer att uppmärksamma detta precis som resterande världs-städer världen över. Det är viktigt att arbeta förebyggande, att bemöta den okunskap om hiv som finns i vårt samhälle idag.

Vi kommer att minnas de som har dött i aids, och dels för kampen för hivpositivas rättigheter, mot diskriminering och stigmatisering av personer som lever med hiv.

image

Så otroligt uppskattat!

image

Det är så oerhört uppskattat då dom första intar köket och glädjen att en nybakad kaka finns på frukostbordet är stor. Jag brukar blanda ner frukt, dadlar eller russin, det är populärt. Jag älskar att få kliva upp, fixa och göra fint tills alla stiger upp.

Doften av nybakat, nybryggt te, kycklingkorv, ägg, äggröra och fruktsmoothie gör susen.

image

image

image

image

I morse var det mysigt och jag gillar när det är lugnet före stormen så alla får lite egen tid med prat, visar filmklipp eller bara njuta av en god frukost i stillan ro.

Wayne’s Coffee i Bollnäs

image

Wayne’s Coffee har öppnat upp i Bollnäs. Jag och finaste var där för ett litet premiärfik. Jag tycker verkligen om Bollnäs och vi har haft en jättefin dag. Kvalité.

Staden erbjuder storstadskänsla med stort engagemang för dekoration ute på gågatan, träderna och allt annat som pryder härligheterna.

Det är den lokala näringslivsprofilen Nisse BenAissa som är franchisetagare och ser nu till att Wayne’s ökar antalet i fina ”Norrland”.

Kaféet ligger i hörnet av Långgatan och Trädgårdsgatan och är byggt enligt Wayne’s Coffees nya inredningskoncept.

Här erbjuds gästerna både klassisk svensk fika och de senaste fikatrenderna från hela världen. Vi gottade oss med en hasselnöts-latte, laktosfri latte samt en vegansk chokladboll.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Jag är egentligen inte så mycket för bakverk från Wayne’s men kaffe finns och det är gott. Jag gillar alternativ och konkurrens på lika villkor. Keep up the good work.

Jul med Idol 2015!

Idag släpps albumet ”Jul med Idol” som innehåller 13 nyinspelade versioner av kända jullåtar!

Alla tolv medverkande från årets fantastiska säsong av programmet har valt sin absoluta julfavorit och gjort sin egen tolkning av den. Det är första gången någonsin som det har släppts en gemensam julskiva med samtliga Idoler, och här visar de alla vilka begåvade sångare de är. Tillsammans har de även spelat in klassikern ”Last Christmas”.

image

Se videon från inspelningen av ”Last Christmas” här!

Mycket har hänt sen Red ribbon night!

image

Vi närmar oss 1 december och World Aids Day. Jag tänker tillbaks på alla härliga tillställningar jag har jobbat med genom åren.

image

Det har varit alltifrån soppkväll i Kungsträdgården, gala och Red ribbon fest med Florfiller.

image

Jag minns när Drugorna i WAD-flickorna firade sin 2-åriga karriär med en egen show, för att uppmärksamma World Aids Day.

image

Från scenen presenterades”Floorfillers” programledare Malin Hallberg bland annat Andres Esteche, Mathias Holmgren, Ivan Valencia (Floorfiller), Mattias Enn och nya stjärnan Teddy.

Killen som nästan nådde melodifestivalen, Bimbo Boy, framförde ett bidrag under WAD (World Aids Day). Det var en jättefin fest med bubbel och mingelmat med självklart avslut på nattklubb med Dj Christer Broman.

Jag blir helt varm när jag tänker på allt vi har jobbat med.

image

Snart är det dags igen men i ett litet mindre format jag jobbar med i Söderhamn.

Wad girls var inbjudna men dom övar inför en stor festlighet så därav gruppen tackade nej.

image

Jag har ingen historia – Jag har ett liv!

image

Jag har sett på fantastisk dokumentärfilm på svtplay. Det handlar om Sam och berättelsen om hans liv. Det känns som att jag känner Sam med tanke på att hans finaste mamma Camilla har varit i Söderhamn och föreläst tre gånger i samband med Pride och Transgender day of Remembrance. Jag har gråtit, skrattat och känt kärlek och hopp. Jag grät när jag såg rummet, Sams rum.

Jag reflekterade över då Camilla berättade hur rädd hon har varit för att Sam ska hoppa och ta livet av sig. Jag fick återblickar från hennes föreläsningar till i nuet i samband med filmen. Det är så mycket passion och styrka till sina barn och sig själv Camilla visar.

Det här betyder så himla mycket. Hur Sam får leva sitt liv, på sitt sätt och sin väg. Det betyder så mycket att Camilla aldrig har vikt ett gram från Sam. Hon har stöttat och ”slagits” samt aldrig gett upp hoppet.

Det har inte varit enkelt för någon. Dagarna går framåt i hopp, förtvivlan och frustation när du inte möts av förståelse där du hela tiden måste bevisa, styrka din personlighet med vad du är och vill vara.

Inte en dag har Camilla gett upp fast hon kanske har känt sig maktlös. Att känna att du inte vill somna, för att du inte vill att en ny dag ska komma. Den känslan. Jag. Vet. Sam.

Du är en rockstar. Du har ingen historia, du har ett liv.

image

Se dokumentärfilmen: En vanlig fucking människa (Se den för min skull – så vet du)

Lite julpynt!

image

Idag fortsatte vi och julpynta på jobbet. Jag har inte varit med på det tidigare. Det enda som saknades var glögg och pepparkakor.

Eftersom vi inte har satt in granen så hämtade jag ut den största blomman vi har och dekorerade.

I början hängde nästan allt runtom mig vilket skapade skratt. Det var så fint att se hur vi involverades, hur vi skrattade och hade det fint.

Några började nynna på julsång och jag hakade på. Kvällen gick så fort att jag knappt hann sitta ner men fint blev det.

Det som saknas är polkagris-käppar. Ett måste.

image

image

Läkarmissionen gåvoshop

image

Jag har fått ett fint mail från Läkarmisionen där jag fick bekräftelse att mina inlägg har gett resultat och skapar skillnad.

Ett exempel är att 167 kvinnor har fått föda barn på sjukhus istället för hemma i hyddan) bara en sådan sak får mig att vilja skriva mer.

Jag är heller inte intresserad av att ta emot gåvor eller annat liknande för jag skriver för det viktiga och vad det kan ge, inte vad jag kan få.

– Läkarmissionens gåvoshop kan du köpa en gris till en ensamstående mamma i Nicaragua, en brunn till Sydsudan så att flickorna slipper gå flera kilometer för att hämta vatten, en förlossning till en fattig kvinna i DR Kongo eller stöd till föräldralösa spädbarn i Tanzania så att de får kärlek och omsorg i väntan på en egen familj. Vi har otroligt vackra bilder så inläggen brukar kunna bli jättefina.

Här kan du läsa mer om våra julklappsförslag.