Jag har lovat samtliga att…

…. Jag har lovat samtliga att jag ska sluta vara så förstående. Jag kommer också sluta vara så PK. Det räcker nu. Vi lever bara en gång. Oärliga människor är det mest osexigaste som finns. Likväl konflikträdda människor. Jag möter det varje dag. Hur svårt kan det vara att säga exakt? Jättesvårt. Jag vet. Men det får vara bra nu. Nå måre mister najs gaj!

Att ”vi” ska vara så tacksam hela tiden?

Jag har haft lite diskussioner, samtal samt hört hur en del resonerar. Jag vill bara först påpeka att alla de personer som verkligen gör nytta och som finns betyder så oerhört mycket. Utan er, tillsammans skulle ingenting vara omöjligt.

Sen kommer vi till dom här människorna som slår sig på ryggen, ger sin granne en klapp på axeln och tycker att livet är så bra, att hbtq-personer i stan ska vara så tacksam för att staden levererar en Pride.

”Det är vi som bor här som ser till att staden öppnas upp. Att dessa gaymänniskor ska vara tacksam för det. Vi har kommit väldigt långt i vårt samhälle som ser till denna tolerans”

Kan vi för det första sluta använda ordet tolerans i samtalen gällande hbtq och korrigera till acceptans. För det andra kan jag hålla med om att vi har kommit långt men det här beror det helt och hållet på vem du frågar. Om vi talar om Söderhamn så har vi givetvis kommit en bra bit fram. Söderhamns Broberg har RFSL Hälsingland logga på matchtröjorna. Stort?

Det är fint men det är arbetet inom föreningen som är stort. Någon sa att ”vi” ska vara tacksam? Det händer så oerhört mycket just i Söderhamn. Fina underbara Söderhamn där vi alla kan leva och vara öppen som vi vill. För bara 2 år sedan så fanns inte ens Pride på världskartan. För bara 1 år sedan fanns inte ens RFSL Hälsingland eller ett elitlag som vill arbeta med mångfald och för allas lika värde. För 1 år sedan hissades inte Söderhamn som första kommun i Sverige transgenderflaggan.

Allt.
Detta.
Är.
Stort.

Men varför säger många att hbtq personer i stan ska vara så tacksam. Att klappa sig på axeln för att någon cisperson håller ett tal. Visst det är styrka. Att det finns folk som står upp för den som känner att stöd inte finns.

Däremot så har vi inte kommit nånvart. Folk flyttar fortfarande härifrån trots att statistiken ökar. Att vi fyllas på med härliga medborgare. Det finns folk som inte ens vågar komma ut i stan för rädsla att bli av med jobb, bli spottad på stan och några av dessa har flyttat härifrån. Jag förstår dom. Idag finns det inte en endaste gaykille tillexempel som törs komma ut i Söderhamn, som bor och är uppväxt här Hur långt har vi kommit då på tal om tacksamhet?

Jag är så trött på alla dessa personer som tror sig vara så bra, dessa cispersoner som inte behöver gå omkring att vara rädd, just bara för att hen tycker om kärleken med likasinnade personer.

Under några veckor har jag funderat. Reflekterat. Stan är bra men jag har börjat tröttna på att försvara varför det är så viktigt, jag har tröttnat på att få höra hur tacksam en ska vara. Jag har helt enkelt tröttnat.

Men visst. Jag ska vara tacksam så blir den lättkränkta vita cis-personen nöjd.

Menybyte på Arton.78

image

Äntligen har Wisby Pils kommit till Hälsingland, Söderhamn och restaurang Arton.78. Man brukar säga att pilsen är bryggmästarens stolthet och Wisby Pils är inget undantag. Det som kännetecknar en pils är dess rikliga humlebeska, ofta i kombination med en blommig arom. En riktigt krispig pils bryggd på enbart tysk aromahumle och hårt kalkrikt vatten. En Wisby Pils passar perfekt till en råraka med löjrom om du frågar Majs. Jag tycker dessutom att det är underbart att Arton.78 erbjuder så många nya smaker. Att krogen inte är sen med att leverera det senaste. Bra där!image

Här ser ni Portvinsglaserad högrev med citronbakad potatis. Potatisen var lite hård, tur att jag hade en bra kniv. Kände tyvärr ingen smak av citron men för att inte tala om portvinsglaserad högrev. Det smälte i munnen och köttet gled nästan isär. Jag ska verkligen äta denna maträtt igen. Dock så skulle jag inte blanda en kall sallad mellan två varma tillbehör, det blir lätt lite dassigt.
image

Halstrad regnbåge, duchesspotatis med rökt romcréme. Regnbåge smakade ypperligt men krämen lämnades tydligen därhän i alla fall på en portion. Tur att smaken är olika. Jag skulle inte lägga upp dessa maträtter på detta vis men jag kan å andra sidan stå och dutta till morgondagens gryning.
image

Semifreddo och Helsinge ostkaka med hjortron till efterrätt. Jag saknar dock osttallrik mest för att jag inte tycker om sött och delvis för att en ostbricka kan du beställa in som både för och efterrätt tillsammans med ett glas rött som lite aperitif eller småplock. Som tur är var Helsinge ostkakan i min smak trots att jag älskar (ursäkta svordomen) Frödinge.
image

Jag tycker självfallet ni ska bege er till Hälsinglands bästa krog Arton.78 efter Växbo krog.

Se menyn här

Vilket avslut på arbetsveckan!

image

Idag gick det överförväntan på jobbet. Jag var mäkta trött men det gick över när jag fick stå och smådutta på salladsbordet.

Det var riktigt mycket folk så några matgäster fick vänta i kanske 10 minuter men jag kompletterade med lite service som plåster på såret och en ursäkt. 10 minuter borde inte vara något problem egentligen när det serveras på tallrik men lunchen kanske ska serveras i rask takt?

image

Så mycket beröm från resterande gäster var det längesen jag hörde. Jag som alltid är trevlig? Fredag och ett riktigt bra avslut på en bra dag som jag trodde skulle bli kaos.

Hurra!

Så trött!

Det var längesen jag var så trött men skrev jag det igår också?  Vaknade den vanliga tiden och ställde om klockan. Jag hinner. Ont som satan i fötterna fortfarande. Skulle ha varit ledig igår och idag men nu kör vi en sista arbetsdag.

Fest i stan!

image

I morgon är det dags för After skate Winter edition på Arton.78. När jag var där igår tänkte jag dricka en Wisby pils. Äntligen har den ölen kommit till stan. Ölen som introducerade mig i Karlshamn men igår drack jag inget.

Det var exakt 1 månad sen jag drack alkohol. Visst låter det löjligt när jag skriver?  Tänk dom som skriver ”har inte druckit på en hel vecka” å andra sidan är det inte ens märkvärdigt om du skulle dricka ett glas rött varje dag till någon god maträtt. I Italien dricker många ett glas om dan men gör du det i landet lagom får du ett pekfinger.

Det är lite som om du går ut en tisdag. Småstadsmentaliteten stirrar ut dig och tänker ”va dricker du en tisdag” ja jag tar ett glas,  so what?

Vissa saker kanske ligger hos oss själva men ändå. Summan av kardemumman så får tiden utvisa stämning,  känsla och min egen närvaro i kroppen.

Skål!

Asiatiska smaker med Jennie Walldén

image

Mynewsdesk. För detaljer se vår cookie policy. ×
Logo_red

Bonnier Fakta
Översikt
Nyheter
Bilder & Videor
Kontaktpersoner
Mnd-retinaFölj Bonnier Fakta  32

Asiatiska smaker med Jennie Walldén

Pressmeddelande  •  2015-01-29 10:52 CET

undefined
Jennie Walldén vann Sveriges Mästerkock år 2013 och har sedan barnsben experimenterat med råvaror och mattraditioner från alla världens hörn. Nu kommer hennes andra bok ”Asiatiska smaker” där hon guidar läsaren i sitt asiatiska kök och visar hur enkelt det är att laga – allt från klassiker som pad thai och bibimbap till kimchigryta  och makrill teriyaki.

”Jag möter ofta människor som älskar asiatiska smaker. Som verkligen går igång på vad de har att erbjuda. Man gillar att maten är sprängfylld med intensiva smaker, har olika konsistenser och textturer som möter varandra och samtidigt strävar efter perfekt balans mellan salt, sött, syrligt och umami. Dessutom är den ofta hälsosam med mycket grönt som gör gott för både kropp och själ.”

”Tyvärr är det många som tror att asiatiska smaker är svåra att få till och att det krävs ovanliga och kanske lite konstiga ingredienser för att laga god asiatisk mat. Inget kunde vara mer fel!”

I boken guidar Jennie Walldén läsaren i sitt asiatiska kök och presenterar recept som både är enkla och goda. Boken utgår från åtta av hennes bästa smaksättare: fiskås, gochujang, hoisinsås, ljus soja, miso, ostronsås, risvinäger och sesamolja. Minst en av smaksättarna finns i varje recept så att de verkligen går åt. Rätterna är anpassade efter det svenska köket och innehåller vanliga råvaror så som gul lök, kyckling och morötter, som med hjälp av smaksättarna får den asiatiska fräschören och hettan.

”När du väl bekantat dig med de asiatiska smaksättarna och upptäckt vad de kan göra med en vanlig lök, morot och en bit vitkål kommer du vilja använda dem igen. Och igen”

Jennie Walldén är tvåbarnsmamma och som många andra jonglerar hon familj, jobb, vardagspussel och så klart matlagning var dag. Redan som barn i hemlandet Korea stod hon i köket hemma hos sin mormor. När hon sedan som sexåring kom till sin adoptivfamilj i Sverige tog hon med sig sina matminnen. Hon vann Sveriges Mästerkock år 2013 och arbetar sedan dess som frilansande matkreatör på tv, i tidningar och på event. Jennie Walldén har tidigare givit ut boken Smaker i mitt hjärta i samband med sin vinst i Sveriges Mästerkock 2013.

Krögarens sidfläsk!

image

Du ska kunna stå för vad du serverar. Det har jag gjort ett par dagar nu och det är så härligt med komplimanger. Jag får det alldeles för sällan. Förut fick jag det varje dag. Sånt kan jag sakna. Detta upplyft jag blev van med i ca 6 år. Du ska aldrig vänja dig.

I alla fall.

När jag lägger upp mat så kan en tallrik ta evigheter. Det är egentligen inte bra. Inte under lunch då dom flesta vill ha sin lunch snabbt. Samtidigt kan jag känna att en lunchservering bör ta lite tid.

image

Jag fick fin beröm idag för smak och upplägg. Det värmer i hjärtat.

image

Prosciuttolindad kyckling med potatisgratäng och rödvinsås som toppas med timjan och rosépeppar. Jag är ingen lunchkocka, typ. Men det får bli vad en gör det till.

Officiella ambassadörer för Eurogames

Jag vet vad som innebär att vara officiell ambassadör. Jag har tidigare varit för Spring Pride, transdagen i Eskilstuna som jag anordnade med Helene Svanberg och Sörmlands landsting, Stockholm Pride samt lakritsfestivalen under några år och lite småföretag. Du ska helt enkelt leverera med mål som facit. Det ska frontas, spridas och bolla. Lite som sporten rent allmänt.

image

Den svenska fotbollslandslagsstjärnan Nilla Fischer, den före detta fotbollsproffset Victoria Sandell Svensson och den tyska fotbollsstjärnan Thomas Hitzlsperger är stolta ambassadörer för EuroGames Stockholm 2015. Tidigare offentliggjorda ambassadörer är skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg, politikern Birgitta Ohlsson, konstnären Lars Lerin och handbollsspelaren Tobias Karlsson. EuroGames Stockholm pågår mellan 5 – 9 Augusti 2015.

- Som atlet önskar jag förhindra all sorts diskriminering inom idrotten, såsom sexism, homofobi och rasism. Men framförallt stödjer jag, helhjärtat, allas rätt att idrotta. För mig är det en mänsklig rättighet! Jag känner tacksamhet då jag vet att EuroGames Stockholm 2015 kommer att bli en plattform för ”love and liberty” för så många, säger landslagsstjärnan Nilla Fischer.

- Jag är jättestolt att vara ambassadör för EuroGames Stockholm 2015. Jag tycker att det är otroligt viktigt att stå upp för människors lika värde oavsett hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet. Alla människor är lika mycket värda. Jag vill vara med och sträva efter ett samhälle fritt från diskriminering. Dessutom så älskar jag idrott och vill vara med och stödja rättigheten till att utöva sin sport oberoende av kön och sexualitet, säger det före detta fotbollsproffset Victoria Sandell Svensson.

- Att få representera EuroGames Stockholm 2015 är för mig en stor ära och jag känner att det EuroGames står för står mig själv varmt om hjärtat. Att få utöva sin sport utan att bli utsatt för sexism, homofobi eller rasism är för mig en självklarhet och det borde vara allas rättighet att få göra det. För mig är sport lika med gemenskap och EuroGames är en bra plattform där vi alla är välkomna att utöva vår sport och känna oss välkomna oavsett kön, sexualitet eller bakgrund, säger den tyska fotbollsstjärnan Thomas Hitzlsperger.

- Vi är stolta att kunna presentera tre så renommerade fotbollsförebilder som ambassadörer för EuroGames Stockholm 2015. Nilla, Thomas och Victoria är otroligt viktiga profiler på såväl som utanför planen. Något som betyder otroligt mycket i de situationer där hbtq och den organiserade idrotten möts, säger Jakob Jansson, ordförande för EuroGames Stockholm 2015.

Som ambassadör för EuroGames Stockholm står man bakom organisationens värdegrund om alla människors lika värde oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning inom områdena sport, kultur och politik. Man får chansen att öka medvetenheten om dessa frågor samt vara delaktig i planerandet och genomförandet av ett av de största evenemangen i Stockholm 2015.

Information om Nilla Fischer
Nilla Fischer är världsspelaren som sadlade om från mittfältare till mittback och gjorde succé. Idag är hon lagkapten för Champions League-mästarna Wolfsburg och mittback i det svenska landslaget. Hon har ett brinnande engagemang inom jämställdhet- och HBTQ-frågor sedan ett par år tillbaka då hon träffade sin fru. Nilla Fischer blev utsedd till Årets Flata 2013 och blev även Årets Homo på QX-galan 2014.

Information om Victoria Sandell Svensson
Victoria Sandell Svensson är med sina 166 landskamper en av de mest meriterade fotbollsspelarna i svensk fotbollshistoria. Hon har gjort 68 mål i den blågula tröjan, 10 mästerskap och vunnit den ärofyllda diamantbollen två gånger. 2009 la Victoria fotbollsskorna på hyllan och nu jobbar hon både på Svenska Fotbollsförbundet med att få före detta elitspelare att jobba som mentorer för yngre fotbollslandslag och som Sportchef på ElitFotboll Dam.

Information om Thomas Hitzlsperger
Thomas Hitzlsperger är en före detta tysk landslagsspelare som spelade i den engelska klubben Everton tills han 2013 meddelade att han skulle sluta. Under sin karriär hann han med att spela över 50 stycken landslagsmatcher för Tyskland och vann VM-brons 2006 och EM-silver 2008.

Information om EuroGames Stockholm 2015
EuroGames är ett av världens största hbtq-evenemang vilket grundades av European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) 1992 för att motverka diskriminering samt främja och stödja rättigheten till att utöva sin sport oberoende av kön och sexualitet. EuroGames arrangeras cirka tre gånger per decennium och består av ett sportsligt, ett kulturellt och ett politiskt program.

EuroGames är öppet för alla som vill delta oavsett kön, ålder, sexualitet, etnicitet eller religion. Under 2013 utsågs Stockholm till värdstad för EuroGames 2015 där man väntas attrahera över 5.000 deltagare och 250.000 besökare från hela världen. EuroGames Stockholm arrangeras i samarbete med bland annat Stockholm Stad, Idrottsförvaltningen, Stockholms Idrottsförbund och RFSL.

Tidigare offentliggjorda ambassadörer är politikern Birgitta Ohlsson, konstnären Lars Lerin, handbollsspelaren Tobias Karlsson och skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg.

EuroGames Stockholm arrangeras mellan 5 – 9 augusti 2015.

Registreringen till EuroGames Stockholm 2015 som nu är öppen finns via hemsidan: här

Det är så lustigt!

Förr i tiden tog kvinnan hand om hemmet, kanske minst 4-5 barn, lagade mat, städade,  tvättade och såg till att barnen hade det bra.

Idag finns det mammor som dessutom har ett heltidsjobb och klarar av allt,  hinner allt och samtidigt vara glad. Hur enormt är inte det?

Sen kommer vi till en del arbetslösa som inte hinner med ett finger eller ens göra något konkret för att stressen sätts in. Nu talar jag inte om jobbiga nedsättningar av diverse anledningar utan fullt friska människor som en får jaga eller som suckar om jag frågar efter råd.

”Jag kanske inte hinner?” Nähe? Jag har jobb,  ett x-antal projekt samt andra kringarbeten som inte har något behov att vifta med.

Det går att vara bra utan synlighet och åstadkomma sysselsättningar med
olika mål. Ingen klarar av allt men vad är det som är så stressigt att inte ha något på agendan?

Nåja. Jag älskar friheten över att jag bara kan slänga mig på soffan i eftermiddag och bara andas.

Känner jag mig själv så kommer något arbete säkert inträffa.