Tandhörnan Söderhamn

image

Jag är helt slut men ändå så glad över att tandhörnan blev ett nytt skeende i mitt liv.

Sen begynnelsen tider har jag varit rädd och gruvat mig för tandläkaren. Jag tror och vet att jag definitivt inte är ensam om det.

I måndags begav var jag på mitt första besök. Jag grät, jag var rädd och jag spände mig. Anna, tandhygienist var så oerhört pedagogisk, lugn,  snäll,  tillmötesgående och hela känslan och situationen är som att du har varit där tidigare eller tanken på att är det så här ”vad är du då rädd för”

När en rädsla uppstår så blir du automatiskt rädd, känner av lite extra och tror dig känna att det gör ont. Men gör det verkligen ont eller är det vara rädsla?

Jag kände ingenting förutom mina tårar. När allt var klart och jag fick en ny tid så tänkte jag såklart boka av men jag gick dit igen, till Tandhörnan för Anna är så oerhört kompetent, proffsig och så fruktansvärt bra.

Om alla hade en Anna så skulle tandläkar-rädslan försvinna. Skulle jag bo Stockholm,  Malmö eller Göteborg så hade priset vara värt för ett besök gentemot mig själv och mitt lugn.

Tandhörnan är fin mottagning i centrala Söderhamn och enligt mig med många så ger dom oss den bästa tandvården, i en lugn och familjär miljö. Du får en lojal och tillförlitlig kontakt och du känner förtroende vilket är jätteviktig i sådana här sammanhang.

Tandhörnan erbjuder dig all tandvård, från årliga undersökningar till komplicerade behandlingar som implantat. Du behöver dessutom inte känna dig dum, skämmas eller något annat likande som gör att du inte har besökt tandläkaren. Här får du inga pekpinnnar eller dömande blickar utan det är proffsighet långt ut i fingerspetsarna.

Vad du en behöver med alltifrån vård till konsultation eller bara nån enkel fråga så tveka inte att ringa tandhörnan på tele: 0270-121 89

Tack.

Hiv idag är inte som igår!

image

Då är det dags för ännu ett evenemang i samarbete med Söderhamn Pride och  Hiv/STI-grupp Gävleborg.

Den 1 december uppmärksammas World Aids Day över hela världen. Vi har bjudet in föreläsaren Jon Gjønnes, som är projektledare för hiv och hälsa på RFSL-förbundet.

Jon kommer att prata om vad är hiv,  om ‘Hiv igår och idag’ – 80-talets hysteri/dagens effektiva behandling samt hur RFSL idag arbetar med hiv-prevention?

World Aids Day äger rum varje år den 1 december. UNAIDS är FN:s organ för aidsfrågor och instiftade dagen för mer än 20 år sedan, för att lyfta och uppmärksamma hiv och aids.

World Aids Day är en bra dag för alla som vill minnas, hedra och uppmärksamma människor.

Efteråt besöker vi Arton.78 för en matbit eller dryck.

image

Har så mycket att skriva men…..

…..Jag är så oerhört glad över att en arbetskollega deltog under hela dagen i går. Det verkligen stärker mig i mitt arbete och allt kanske inte blir så svart eller vitt. Att det är nån på jobbet som förstår lite mer. Att nån inte förlöjligar eller försöker göra sig lustig över något hen inte känner till. Samt vikten hur vi bemöter varandra eller situationer.

En summering av Transgenderday of remembrance

image

Föreläsardagen är över med bravur. Alla medverkande har varit fantastiska och jag är oerhört stolt hur alla orkar dela med sig av sina berättelser.

Det är en sån enorm känsla att dom största delarna i stan har hissat transflaggan. Samtidigt är Söderhamn så pass litet att du kan se vilka som närvarande vilket jag tycker är en viktig del. Lyssarna var där för att det finns en vilja och intresse till att veta. Vi hade människor som har åkt långt som hade sett fram denna dag.

Några har flaggat för att annat har kommit upp därav sin frånvaro.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur intressant och viktigt det är att delta eller lyssna då ingen politiker närvarade,  eller ens nån från landsting,  vård eller omsorg.

Jag som arrangör begriper att allt inte är intressant eller att tid finns men så litet är ändå inte vår region för att skicka någon. Arbetet med Transgenderday of remembrance är gigantiskt och viktigt. Inte bara för mig eller närvarande men många enligt mig kastar sten i glashus eller sitter på en politikerpanel och pratar om hur viktigt det är med kunskap eller där det har personer har bett om ursäkt för att hen inte har kunnat delta.

Jag drar inte pekpinnen över någon men jag blir besviken när intresset verkar vara så svalt att en närvaro eller representant från något håll visas.

Idag finns det ett stort community för just transperson i regionen och det hade varit ett tillfälle helt gratis att få ta del av informationen och viktiga kunskaper. Vi kan inte skicka alla men nån, för att visa att det finns ett intresse. Magnus Svensson (C) hade ändå flaggat för att han tyvärr inte kunde närvara.

Dessa tillfällen får mig att tänka på om det ens är värt det? Det är det.

Det är viktigt.

image

image

image

image

image

image

Program inför 20 november

image

Idag är det 1 vecka kvar till 20 november.

Fler än var tredje transperson har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv. Det visar en enkätstudie från Folkhälsomyndigheten. För att höja kunskapsnivån kring transpersoners utsatthet och förbättra transpersoners hälsa arrangerar Söderhamn Pride/RFSL Hälsingland en heldag för att uppmärksamma hur situationer ser ut.  Vi  vill med denna dag bidra till att höja kunskapsnivån kring transpersoners utsatthet och ge en mötesplats för dig som möter transpersoner i din yrkesroll, samhället och vardagen.
___

10.00: Hissar Transflaggan utanför Rådhuset (samt längst hela Söderhamnsån)

11.00 Transgender day öppnar upp dörrarna till en heldag med kunskap, glädje skratt och tårar

11.00-13.00 Info kommer

13.00-13.45 Transsexuella med funktionsvariationer har svårt att få remis till utredningsteam
Föreläsare: Maria Hansson Nielsen

Paus

14.00-14.45 Han är född som biologisk kvinna men känner mig som och är kille. Det är inget val, men det är något han ändå tycker om att vara, dvs transexuell trans’person, trans*kille. man. kille. Ibland  stöter han på missförstånd och blir felkönad. Det gör förbaskat ont.
Föreläsare: Nino Ramsby

Paus

15.00-15.45 Ett liv i smyg. Om att hemlighålla sin bakgrund och göra allt för att inte ”synas på radar” för att kunna bli sedd som sig själv fullt ut.  När lögnen är det som skapar sanning, och transfobin vänds inåt och växer.
Föreläsare: Hanna

Paus

16.00-16.45 Min man blev min fru. Jag vaknade en morgon och orkade inte ljuga längreRedan som barn visste Nathalie att det var någonting som inte stämde. Hon föddes som pojken Niklas, men trivdes bäst i tjejkläder. Under många år levde hon dubbelliv innan hon till slut vågade berätta sanningen för sin fru Mia.
Föreläsare: Nathalie

17.00: Restaurangen öppnar
21:00: Nino Ramsby uppträder (Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.)

22.00: Nattklubb: Dj Micke Hi (PRISM festival (Toronto), Push Club (Rome), Fly (Toronto), Hero Club (Milan), Alimania (Moscow), Destination (Cologne), Pulse (Hamburg), Mediterranea Circuit Festival (Tuscany), Propaganda ( Moscow), Matinee Group (Brussels), The Hoxton (Toronto), Aviator (Zürich), Central Station (Moscow), Clean Event (Stockholm) WONK (Malmö/Stockholm)

– His style of music is a rhythmic mix of tribal, tech house, vocal & progressive, mixed (brought) in a very sensual sexy way (of mixing) say, Ernesto Demiguel from Gusmen Lifestyle Magazine!

Nu kommer Micke Hi till nattklubb Arton.78 (Söderhamn) 20 november för att fylla huset med house.

Tack till: Alf Kjeller konsult AB
http://www.alfkjeller.se, Svenska Kyrkan Norrala/Trönö, Arton78, Söderhamns Kommun, RFSL Hälsingland, Söderhamn Pride och  ScandChoco

___

Transgender day of remembrance uppmärksammas globalt den 20 november varje år. Transgender day of remembrance (TGDOR) är en dag att uppmärksamma de hatbrott som transpersoner utsätts för i vårt samhälle, enbart på grund av transfobi.

Transfobiskt våld utgör ett demokratiskt problem i Sverige, och på många andra platser i världen. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.
___
Datum och plats:
Fredag 20 november kl 13.00-17.00
Plats: Restaurang Arton.78, Centralhotellet, Kyrkogatan 8, 826 32, Söderhamn

image

Lakritsfabrikens Martin Jörgensen nominerad till ”Årets mest företagsamma människa”

image

Lägg gärna en röst på Martin Jörgensen. ScandChoco är med och sponsrar Söderhamn Pride för andra året på rad med härligheter. ScandChoco gör det dom mäktar med i tid och engagemang. Jag har en oerhört bra dialog med Ann-Sofie Malmgren, Marketing Manager som bekräftar arbetat utåt, kommunikations-förebild och förmedling med ansvar och finhet.

Bara företagsamma människor skapar jobb. Jobb som ger fler chansen att komma in på arbetsmarknaden, som utvecklar vår region och Sverige och som tryggar vår välfärd. Med ”Årets mest företagsamma människa 2015” vill Svenskt Näringsliv hylla och rikta ljuset mot de som skapar möjligheter för fler än sig själva. De som vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet.

Nominering och röstning sker regionvis och bland de nominerade väljer juryn ut fem finalister som; är besjälade av företagsamhet, skapar jobb, har ett driv att lösa utmaningar, kan fungera som inspiratörer och förebilder för andra i vår region.

Röstningen pågår fram till och 29 november och under december månad kommer vinnarna att utses under festliga former. Vill du lägga din egen röst eller se vem som mer är nominerad; svensktnaringsliv.se

Om du ser tillbaka på det senaste året – vad av det du gjort som företagare är du mest stolt över?

Jag är mest stolt över att ha skapat en stark grund för Lakritsfabriken att stå på. Det har jag åstadkommit genom att lyfta personalen och ge dem ansvar. Detta för att kunna vidareutveckla mitt entreprenörskap och skapa fler företag och produkter.

Bara företagsamma människor kan skapa jobb. Vad skulle kunna få dig att anställa fler?

Jag har startat ett nytt företag, Självständig.se, just för att fler unga lättare ska kunna få arbete genom att erbjuda sina tjänster. Arbetssökande som är beredda att ge av sin tid kan jag satsa på och på sikt anställa. Om man vet vad man får så är det lättare att anställa känner jag.

Varför tycker du att man ska rösta på dig som Skånes mest företagsamma människa 2015?

Det är inte bara mig man röstar på utan hela vårt team bakom Lakritsfabriken. På kort tid har vi satt Lakritsfabriken på kartan. Vi startade för fyra år sedan och finns idag över hela landet, i flera länder i Europa och vi exporterar till USA. Vi har dessutom vuxit av egen kraft och gått med vinst varje år.

Juryns motivering

Med innovativ och företagsam marknadsföring har Martin tagit en läcker produkt på en tillväxtresa till såväl kontinenten som USA och tagit hela Skåne med storm.

OM LAKRITSFABRIKEN

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och finns inte bara i Sverige utan även våra nordiska länder samt i Tyskland, Schweiz, Spanien, England och USA.

Nu fyra år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera nya spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar, toffee, lakritspulver och granulat. Förutom lansering av nya produkter, utökad export har upplevelsebutiken i Helsingborg nyligen antagits i White Guide för Caféer i Sverige.

Lakritsfabriken i Ramlösa drivs av Martin Jörgensen tidigare kock och sommelier, och distribueras på den

Söderhamn 2015 – 20 november

image

Igår och idag skickar vi ut en massa påminnelser om Transgender day of Remembrance till olika beröda som kanske inte ser vår information på samma sätt som vänner och bekanta.

Transgender day of remembrance (TGDOR) är en dag att uppmärksamma de hatbrott som transpersoner utsätts för i vårt samhälle, enbart på grund av transfobi.

Transfobiskt våld utgör ett demokratiskt problem i Sverige, och på många andra platser i världen. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.

För att minnas och hylla de som inte längre finns ibland oss, samt för att visa att vi är många som fortsätter kämpa så är alla Välkommen till Arton.78 på våra föreläsningar och uppträdande samt fest på kvällen.

image

World Aids Day

World Aids Day uppmärksammas världen över 1 december varje år, dels för att minnas de som har dött i aids, och dels för kampen för hivpositivas rättigheter, mot diskriminering och stigmatisering av personer som lever med hiv.

image

Coca-Cola i Sverige och Sveriges Stadsmissioner tillsammans i unik julkampanj

image

Det här är bra. Både för miljön och för dom som verkligen behöver. Årets julkampanj kommer innehålla färre jullastbilar, tomtar och events än tidigare år.

I år har Coca-Cola i Sverige tillsammans med Sveriges stadsmissioner skapat en unik julkampanj. Målet är att tillsammans med konsumenterna skänka 100 000 måltider till människor i utsatthet.

Coca-Cola i Sverige har nyligen inlett ett samarbete med Sveriges Stadsmissioner som arbetar lokalt runt om i Sverige med att stödja människor som av olika anledningar behöver hjälp. Det kan handla om hemlösa, barnfamiljer, sjuka, äldre eller flyktingar. Samarbetet har gjort det möjligt att ge den traditionella julkampanjen ett helt nytt innehåll.

Ingenting kan vara mer grundläggande för människor än mat och ingen borde gå hungrig i juletid. En måltid betyder dessutom så mycket mer än ”bara” mat. Det handlar om att få möjligheten att uppleva gemenskap och värme. Därför väljer Coca-Cola i Sverige att donera måltider som når behövande genom Sveriges Stadsmissioners försorg. Coca-Cola har inlett med att skänka 20 000 måltider och låter sedan konsumenterna via julkampanjen hjälpa till så att de kan bidra. Målet är att skänka minst 100 000 måltider.

– Att stödja välgörande ändamål är i sig ingenting nytt för Coca-Cola, men vi har aldrig tidigare gjort det i denna form. Istället för att driva en traditionell, kommersiellt inriktad kampanj vill vi nu bidra till ett större engagemang för samhällets utsatta, säger Björn Lindblad, varumärkeschef på The Coca-Cola Company i Sverige.

– Fattigdomen och utsattheten i Sverige har ökat senaste åren. Mer resurser behövs men också ett engagemang bland allmänheten och en vilja och mod bland politiker att fatta beslut som möjliggör ett värdigt liv och värnar de mänskliga rättigheterna för människor som bor och lever i Sverige. Vi ser att julsamarbetet med Coca-Cola i Sverige bidrar både med resurser och med att skapa engagemang, säger Marika Markovits, ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Kampanjen går ut på att man ska registrera den kod som finns i kapsylerna till alla PET-flaskor i alla storlekar med Coca-Cola (regular, life, light och zero) på sverigesstadsmissioner.se/cokejul. Varje registrerad kod bidrar till att måltider doneras till Sveriges Stadsmissioner. På sajten visar en grafik hur man stadigt närmar sig målet 100 000 måltider.

– Ingen kan göra allt, men om vi är många som gör lite kan vi tillsamman göra en stor en skillnad, säger Björn.

På kampanjsajten finns också mer information om kampanjen och om Sveriges Stadsmissionernas arbete för behövande.

Med parollen ”Vi vill skänka 100 000 måltider till människor i utsatthet” kommer kampanjen att synas i utomhusreklam, annonser och sociala medier. I den klassiska julreklamfilmen finns det en uppmaning till att bidra och kampanjen kommer även att synas i dagligvaruhandeln. På Ica kommer en eventturné att genomföras i de 80 största butikerna. Som ett unikt anslag kommer Sveriges Stadsmissioners logotyp även att finnas på förpackningarna.

– Framgångsfaktorn framför andra är att nå ut brett så snabbt som möjligt. Då kan vi få folk att sätta igång att registrera koder själva och tipsa andra om att göra det, så att snöbollen kommer i rullning.

Årets julkampanj kommer innehålla färre jullastbilar, tomtar och events än tidigare år. Vi väljer att lägga pengarna på välgörenhet istället, björn.