Folkpartiet på Stockholm Pride 2015

image

Det är för intet du får rysningar när du ser detta deltagande. Inför kommande valår så tycker jag folkpartiet rent generellt runt om i landet ska pusha för allt FP har åstadkommit tillsammans och inte med vem som helst i spetsen. Ta vara på det och låt det aldrig tystna.

image

Folkpartiet har sedan länge stått upp för hbt-personers rättigheter. Barbro Westerholm, numera folkpartistisk riksdagsledamot, såg som generaldirektör på Socialstyrelsen 1979 till att homosexualitet inte längre betraktades som en sjukdom. Folkpartiet var avgörande för partnerskapslagen som röstades igenom 1994. Hbt-personer har sedan 2003 rätt att adoptera barn och lesbiska kvinnor fick år 2005 möjlighet att bli föräldrar genom insemination. Och Folkpartiet har i Alliansregeringen drivit på ytterligare ändringar för att skapa lika rättigheter för alla, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Diskrimineringslagstiftningen och grundlagsskyddet har stärkts för hbt-personer. Äktenskapsbalken har blivit könsneutral. Steriliseringskravet vid ändrad könstillhörighet har avskaffats. Satsningar har gjorts för att bekämpa våld i samkönade relationer och ytterligare insatser görs för att bekämpa hatbrott.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Barbro Westerholm bjöds in och höll historiskt tal i samband med Transgenderday of Remembrance 2014 i Söderhamn på Stadsteatern. Annika Persson tidigare folkpartist i Söderhamn skickade in en motion om hbtq-certifiering i Söderhamn 2013 i samband med Hälsinglands första Pride som nu har resulterat i att kommun hbtq-certifierar Info på kommun, näringslivsenheten samt ytterligare 1 verksamhet jag ännu ej fått svar på.

Kärleken är fri!

God morgen med START

image

Titta, visst är det nästan liknande? Vi måste äta upp START- flingorna som köptes i sommar annars blir det gammalt för nästa vistelse.

image

image

Jag plockade hallon igår. Det kändes så fint att kunna få dekorera med naturens goda socker.

Sista svängarna till Växbo Bageri

image

Det känns alltid så extra med besöken på Växbo. Det här lilla extra omhändertaget du inte räknar med att få. Det är det som gör att jag återvänder.

image

På Växbo Bageri bakas allt och lite till för servering, fika och köpebröd. Här används kravmärkta spannmål från Hälsingland, blandar alla degar för hand och gräddar sedan i den stora vedeldade stenugnen.

image

image

image

Jag verkligen älskar när du får en rejäl pajbit, tillagad från grunden och du blir mätt. Du kan köpa paj ute på city för samma summa men bli serverad torrt och liten bit för en bäbis och en klyfta tomat. Det är just därför jag aldrig beställer paj ute förutom på Växbo Bageri. Här får du verkligen valuta för valörerna och lite extra.

BRASSTACK OCH HGSTRØM PRESENTERAR – MAT & MALT

image

Mat och Malt är ett gastronomiskt samarbete mellan Brasstack Brewing Company och frilansade kocken Jesper Hagström.

Under två dagar i augusti kommer det serveras hantverksöl från mikrobryggeriet Brasstack Brewing Company och förstklassig  lokalproducerad, streetfood på Bygdegården Vargen.

Det kommer att finnas mat och dryck i en ny miljö som vi aldrig tidigare har skådat i Söderhamn.

Underbart med nya tillskott och i samband med Friidrotts-SM 2015.

Båthamnen i Hudiksvall – Turist

image

Havet är blåare på andra sidan? Skulle jag bo i Hudiksvall kanske jag inte alls skulle uppskatta allt som verkligen finns här på samma sätt som ”turist”. Hudiksvall imponerar mest över den fina gästhamnen och husen runtom. Vore jag rik skulle jag ägna tid och tid och tid över en liten skärgårdskrog alldeles intill gästhamnen. Det skulle dukas upp med stora puffkuddar, palmer,  soffor, soffbord och uttag för det elektroniska.

image

image

image

image

Ett minilivs här under högsäsong?

image

image

Här byggs det fint kontor över Hudiksvall.

image

image

image

Längst denna väg ser jag en massa krogar och barer med hälsingeflaggor istället för europeiskalandsflaggor. Glada och trevliga värdskapsentreprenörer som vill låta dig frestas med korv, ost,  bröd och hembrygggt i olika konstellationer.

image

image

image

image

image

image

image

Ja, jag förstår att du på ett smidigt sätt kan åka in och tanka,  stanna upp en stund, besöka Turistbyrån för att få verbal information vart kosan styr nästkommande timme. Havet kanske inte är blåare i Hudiksvall men det är en stad i framkant som lockar många möjligheter till upplevelser.

Rose Alliance är din röst när du inte orkar!

image

Fina Rose Alliance på Prideparad. Direkt vid ankomst träffade jag på Pye Jakobsson, en legend och förebild som slåss och står upp för sina.
Alliance finns son stöttning och är sexarbetares röster som inte orkar vata hörda och ställa sig upp vid obekväma diskussioner som många andra ser ner på.

Organisationen anordnar workshops, deltar i och anordnar diverse arrangemang, har öppet hus och erbjuder oss ”vanligt” döda lyssna på kompetenta och och duktiga föreläsare mes expertis inom exempelvis skadereduktion och sexarbete eller trafficking och migration.

image

image

image

image

Rose Alliance är din röst när du inte orkar.

Hudiksvalls båthamn!

image

Hudiksvall har verkligen tagit vara på båthamnen.

image

Sitter du vid Sigges så känns det lite som utomlands och att någon annan har tänkt till. Att ta till vara ytan och få människor att ta sig ut och känn doften av frihet för en stund?

image

image

image

Jag kan bara tänka känslan som båtturist när du sakta glider in mot båtkajen, båtbryggorna, servering, glass och rätt nära till ett stort sjukhus. Ah. Där har vi det. Hudiksvall har ett sjukhus, båthamn, turistbyrå och en bra scen mitt i härligheten året om. Där har vi det. Frågor?

Eller hbtq-certifiera flera boenden?

image

På väg mot Hudiksvall hörde jag på nyheterna att det pratades om hbtq-boenden för asylsökande. Då gäller det verkligen att det boende får särskilt skydd eller hålls under stängd sekretess. Jag funderar på om det inte är bättre att hbtq-certifiera nuvarande boenden med särskilda avdelningar. Samtidigt kan det vara oerhört skönt att dom som har flytt från tortyr och misshandel komma till en frizon utan att behöva vara rädd så fort du vänder ryggen.

När vi välkommar människor ska vi alla stå för öppenhet och acceptans. Vi ska inte bara prata om integration utan vi bör även vara verksam. Vi ska välkomna in, följa upp och inte bara sätta folk i gratisarbete.

Det borde finnas möjlighet för asylboende att få känna större värdighet än att arbeta gratis (om nån gör det) ansöka om laga mat kurser, workshop om vad vi i samhället kan erbjuda.

Angående hbtq-asylboende så är det väldigt bra men samtidigt bör personal kunna utbildas. För idag är många rädd för att tala om vad hen är. Ska vi då ha en rut där folk fyller i vad en är och född som eller ska migrationsverket köra utfrågning?

Nu känner jag till några som skulle bli oerhört glada för specifika boenden men flera borde intreseera sig för hbtq-certifierade boenden. För som sagt, vi vet aldrig vem som är född till vad eller är.

image

När kärleken är blå – Moderater på parad!

image

Moderater och öppna moderater på Stockholm Pride 2015.

Enligt mitt öga så hade moderaterna återigen den största sektion med bäst musik.

Det kändes jättestort att Johan Bergquist från Eskilstuna spelade tillsammans med Hanif Bali som under flera år har fått igång folkets jubel längst vägarna.

image

image

Det känns skönt att så många blåa partivänner deltar i en parad som under denna dag och stoltserar med att vi alla ska kunna få leva i ett öppet samhälle med vem hen en själv vill oavsett sexuell läggning, könsidentitet,  funktionsnedsättning och etnicitet m.m.

image

image

Johan Bergquist är ordförande för Öppna Moderater i Eskilstuna samt sitter i Kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden. Johan har tidigare varit general för Spring Pride som är lite av min förebild som festival.

image

Jag tycker det känns bra att Anna Kinberg Batra tågade längst fram med Fredrik Saweståhl. Fredrik är kommunstyrelsens ordförande i Tyresö kommun sedan den 1 november 2009, då han efterträdde Berit Assarsson. Han var vice ordförande för Öppna moderater 2006-2011 och är dess ordförande sedan 2011. Det här visar på samarbete och att kärleken är fri. Att vi går för att vi kan. Att vi går för varje människas rätt till att välja sina egna uttryck och respekteras för det.

image

image

image

image

image

Sophia Ahlin från Karlskrona, sitter idag i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, personaldelegationen, kulturnämnden och handikapprådet samt för Öppna Moderater där Sophia brinner för mångfalds- och diskrimineringsfrågor. Sophia är även initiativtagare till Karlskrona Pride och Karlskrona Cruise. Så visst har vi många driftiga moderater i vårt led!

image

Jag försökte utan att vara i vägen fotografera med mobilen då kamerabatteriet började strula. Jag missade så många fina vänner men huvudsaken vi går för egen skull utan fotobevis.

image

image

image

Alla behövs och här längst fram ser vi fina Oliwer Mamcarz, sitter i kommunfullmäktige från Eskilstuna. Vi brukar ses 2 gånger per år och det är vid den här tiden eller på Norra Europas största gaykryss.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Det känns tryggt att moderaterna är inne på ett byggande av ett tryggt samhälle som inkluderar alla människor och familje-konstellationer. Moderaterna har stor fokus på äldrepolitiken samt hbtq-äldreboende med rätten att få välja hur /vart du vill åldras. Idag har inte alla den möjligheten. Så vad bör vi som med människor kunna förbättra och arbeta med:

* Samtliga kommuner och landsting ska kunna visa hur man på ett strukturerat sätt bemöter HBTQ-personer i den egna verksamheten. Detta gäller såväl de medborgare som nyttjar verksamheterna, som de egna medarbetarna.

* Att samtliga kommuner och landsting inför HBTQ-handlingsplaner. Det ska finnas en grundläggande HBTQ-kompetens hos de anställda.

* Att moderatledda kommuner ska ta ett större ansvar för integration av HBTQ-personer i samhället. Verka för att idrottsrörelsen och föreningslivet får en viktigare roll i arbetet att förbättra unga HBTQ-personers upplevelser och välmående.

* Fördubbla antalet hälsosamtal i skolan för att förebygga psykisk ohälsa.
Att Skolinspektionen får ett tydligt uppdrag att följa upp hur väl Sveriges skolor efterföljer skollagen avseende likabehandling.

* Vi vill se ökad HBT-certifiering av förskolor och skolor.

* Vi fortsätter kampen och driver en tydlig linje mot hatbrott. Som ett led i arbetet med att bekämpa diskriminering, rasism, homofobi och liknande former av intolerans i samhället har Rikspolisstyrelsen fått i uppdrag att utveckla polisens arbete mot hatbrott. Regeringen har även beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att se över straffen för brott mot den personliga integriteten, med särskild fokus på hot och kränkningar på nätet.

* Omgivningens attityder och den miljö man lever i har stor inverkan på unga som är osäkra. Vi vet att unga HBTQ -personer ofta mår sämre än andra och löper större risk än andra att drabbas av t.ex. mobbing. Det som är särskilt allvarligt är att detta ofta sker såväl i skolan som i hemmet. Vi måste stärka unga HBTQ -personer.

* En människas sexuella läggning påverkar inte personens lämplighet som förälder. Vi står bakom lagarna som möjliggjorde för lesbiska par att insemineras vid allmänna sjukhus och homosexuella par att prövas som adoptivföräldrar. Nu pågår en utredning om surrogatmödraskap och ensamståendes rätt till insemination.

Gränslös kärlek kräver fri rörlighet. Peace!

image