Ca 15 000 äldre hbt-personer i landet har hemtjänst eller bor i särskilt boende!

prideH
I år har det inte varit 1 års arbete med förberedelser inför Pride i Hälsingland, Söderhamn utan vi har väl snarare 2 månader på oss.  Det innebär hårdare arbete, större frustration, mera krav på allt som bör synkas och hållas ihop samt ett evigt jagande på att försöka få det att gå runt. Ibland kan det känns som gnäll då en uttrycker sin maktlöshet och hopplöshet då en del avslag är hårdare än andra. Det blir liksom en sund med mänsklig besvikelse. Alla som arbetar med något viktigt tycker såklart att ens eget arbete är viktigast men det utesluter inte det andra. Jag tror en måste ventilera och vomera ut sin galla när det är tungrott. Ingen är felfri och ingen har ett förskönat arbete 24/7.

Samtidigt är det skönt att inte bli censurerad. Jag avskyr när folk plockar bort kommentarer eller ber mig ta bort status för att det kan förstöra. Jag kan förstå problematiken men det förminskar mig och mitt ställningstagande. Under dessa två månader med drygt 1 månad kvar så har vi jättemycket att få ihop. Vi sliter som om vi hade bra betalt, det är väl kruxet med ideellt.

Vad en inte får glömma bort i alla tårar, frågetecken och besvikelse är ju dom som faktiskt är med på tåget för att lyfta fram själva festivalen. I år kommer vi exempelvis livesända politikerdebatten på helahälsingland.se vilket är jättestort och bra. Det känns lite mera på riktigt och verkligt. Att HBTQ personer blir tagen på allvar och att en kan få sin röst hörd eller få höra hur sin favoritpolitiker resonerar och verkar.

I en liten stad så blir många bortglömda oavsett läggning och tillhörighet. Därav vi lyfter upp olikheter och det är bra att det finns starka människor i alla städer som lyfter upp olika utanförskap men som får känna tillhörighet.

Den politikerdebatt i Hälsingland, Söderhamn har under två års tid varit alldeles för mesig. Det är ingen debatt enligt mig. Vad är det för debatt med nickedockor som bara behöver säga ja eller nej? Det är ingen hemlighet att hbtq-frågor splittrar blocken. Idag finns det en finns massa komplexa situationer som kan uppkomma som inte är lyckade och det behövs tas upp lika mycket i mindre städer som större. Kanske ännu viktigare på en liten ort då vi ofta pratar om att folk flytta, vill inte komma tillbaks eller inte känner sig hemma på sin uppväxtort.

Jag tror också att det kan vara lätt hänt att en del tar avstånd automatiskt för att diskutera om just HBTQ frågan. Det är alldeles för bekvämt att bara sitta och titta på eller att här är ”allting redan så bra”

Vi skulle kunna debattera om alltifrån surrogatmödraskap, ska man kunna vara fler än två juridiska föräldrar, vem och vilka för hbtq-certifieras, ska ett tredje juridiskt kön införas, ska föräldraskapspresumtionen vara könsneutral eller hur ska Hälsingland bli Sveriges bästa hbt-stad och hur arbetar vi inom vård, skola och omsorg. Många frågor är inte enbart relaterat till den mindre orten men samtidigt viktigt ta ta upp debatten.

Många gånger pratar vi om att hur det är att växa upp på en mindre ort, pratar om hur vi sa få ungdomar att stanna. Däremot finns det en minst lika viktig punkt. Vad gör vi för dom äldre? På socialstyrelsens hemsida finns det en rapport som redovisar resultatet av en kartläggning i ett urval kommuner av hur hbt-perspektivet beaktas i kommunernas vård och omsorg om äldre.

Där har vi också en intressant fråga där jag många gånger har hamnat i osämja för hbt-äldreboende och vikten av att certifiera. Jag har tidigare varit kluven eftersom jag tycker alla inom omsorgen bör behandlas lika men förståelse och acceptans samt respekten och tillmötesgående med förståelse där äldre har sin partner/sambo eller liknande inte alls har bemöts med den vård du tror ska få.

Knappt tio procent av landets kommuner har behandlat hbt-frågor i sin fortbildning eller i information till personalen. Av de kommuner med mer än 50 000 invånare som har arbetat för att motarbeta våld i nära relationer har 37 procent beaktat äldre hbt-personer, vilket visar att det arbetet har medfört ett ökat fokus på denna grupp.Drygt hälften av kommunerna har rutiner för hur de ska sköta vård och omsorg till äldre personer som är hiv-positiva.Äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner får inte uppmärksamhet vare sig i styrande dokument, i information eller fortbildning av personal i kommuner med 50 000 eller färre invånare.

Som sagt det hbt-frågan för äldre bör lyftas upp oavsett om det inte handlar om dig men det kan handla om din mamma, pappa, mormor, morfar eller någon annan i din närhet. Kort men koncist så ville jag bara skriva att det är bra att politikerdebatten livesänds så flera utifrån kan uppmärksamma och bevaka.

Politikerdebatt 27/5
Moderator: Sara Oscarsson
Helahälsingland.se

En storstark på Wayne’s

image

Kaffekedjan Wayne’s Coffee har utvecklat den svenska fikakulturen. Idag finns kaffekedjan i 35 svenska städer och experimentet med alkoholförsäljning som börjar år 2009 på ett inriktat cafée på Sveavägen i Stockholm.

Wayne’s ambition är att utveckla den svenska fikakulturen där gäster är mestadels yrkesarbetande storstadsbor och där många av dem har vin och öl som ett naturligt inslag i umgänget.

Idag förflyttar sig fikakulturen med toast, sallad, smörgås och andra läckerheter ut mot småorterna och Hälsingland Söderhamn, är en av få som har hakat på storstadskänslan och serverar cider, vin eller öl till fikastunden för den som vill kombinera kaffe, bulle, räksmörgås med kaffe och en stor stark.

image

Idag var det en riktigt härlig dag med solsken, värme och lite utomlandskänsla.
Kullabygdens must passar bra så här under vårvindarna tillsamans med iskall is-te med smak av mango.

image

Islatte med hasselnöt-smak.

image

Varmrökt pepparlax från Trollharens fisk.

image

Skagenröra med bakad potatis. Skönt att kunna avnjuta en iskall Carlsberg en söndag då allt annat är stängt. Att bjuda på helhten när den är som bäst.

image

image

image

image

En jättefin söndag med många passerade och glädjande hejarop.

SM-veckan – Vinter 2017?

image

Jag hörde att Söderhamns kommun har blivit kontaktade av Sveriges television (SVT), Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska skidförbundet (SSF) för att höra om kommunen tillsammans med berörda föreningar är intresserade av att ansöka om att arrangera ”SM-
veckan Vinter” 2017.
Det vore riktigt stort om det blev av? Redan förra året arrangerades Friidrotts-USM samt handikapp -SM och i år Friidrotts-SM på Hällåsen i augusti. Alla dessa evenemang är bra för länet och väldigt roligt.

En fin förmiddag!

image

Det var en fin förmiddag. Jag får inte glömma bort det fina mitt i allt mörkt. Under några veckor har jag mått pyton. Det var rätt längesen sist och det bör väl vara upp och ner?

Idag känner jag verkligen hur ensam jag är om jag inte väljer utgång. Det är det sista jag behöver nu. Krogmiljö i all ära men inte nu. Däremot är den här känslan olustig. Att vara ensam i den lilla stad som bjuds.

Det blir nog bättre i morgon? Det var en fin förmiddag!

#vattenlöftet

image

Varje år köper vi svenskar över 200 miljoner liter flaskvatten, trots att vi har obegränsat med rent vatten i våra kranar. I världens fattigaste länder dör 1 000 barn varje dag för att de saknar tillgång till rent vatten.

Avstå från ditt flaskvatten och välj istället att lägga pengarna på att rädda barns liv. 100 kronor renar mer än 10 000 liter vatten. Jag har tagit Vattenlöftet och utmanar er att göra samma sak!

Klicka vidare: Se vattenlöftet du med!

Hälsingland och Mohed i fokus!

image

Foto: Tomas Larsson (sportchef: Moheds damfotboll )

Det är roligt med idrott och bra för hälsan. Laganda och teambuildning skapar glädje, gemenskap, demokrati och delaktighet. Det är också några få värdegrunder som svensk idrott ska vila på enligt Riksidrottsförbundets idéprogram.

Ser det ut så i verkligheten och för alla? Många ungdomar idag känner sig begränsad för vad det kan komma ut med och tala om. Det är obehagligt i omklädningsrummet och kan vara på plan eller utanför träningsplatsen. Det låter överdrivet men det är så verkligheten är för många.

Vi behöver förebilder och vi har väl några flera nu än tidigare? Kajsa Bergqvist,  Anton Hysen, Anja Pärson, Robin Johansson,  Anna Benson, Jessica Larsson, Sthlm Snipers, rygby Devilants,  Sthlm Beserkers, Ian Thorpe och Helena Hugosson för att nämna några.

Idag känner sig ändå många att idrottsvärlden är en plats där de känner styrka, frihet och hopp. Något som är riktigt glädjefyllt. Men det är även en plats som är rå och en norm som kan vara oerhört tuff.

Därför behöver vi personer, organisationer,  och lag som stärker våra positioner på ett sätt som inte gör det obehagligt utan vi är vilket märke som helst men som betyder lite extra.

Vi har alla ett ansvar för att verka för alla och att just du ska känna dig välkommen inom idrotten.

Att Moheds damfotboll kommer att vinna alla sina matcher med RFSL Hälsingland loggan på matchkläderna är att ta ansvar och förmedla kraft för att just du bör känna sig välkommen att börja spela,  träna och känna dig öppen för vem du är.

Kärlek på tävlingsplan? Ja, Kärlek till det du älskar, drömmer om, vill satsa på och något som får dig att må bra . Att få känna inkludering och att ditt lag tar ställning. Det är verkligen att göra det här lilla extra utan att ens egentligen behöva göra något.

Om lag och enskilda personer skulle förlora, spela oavgjort eller vinna på Walkover så har laget ändå vunnit respekt och att stå upp för den som känner sig exkluderad.

Det är inte meningen att vi i samhället ska vara en del av att drömmar krossas. Vi ska se till att vara med på mållinjen och stötta. Heja Moheds damfotboll.

Se tidigare. Elitlag hbtq -satsar: expressen.se

Söderhamns mest välkända konditori!

image

Söderhamn i Hälsingland har i år hedrats med en egen pride-bakelse från ett av Söderhamns mest välkända konditorier.

Söderhamn Pride ser det som en stor ära att TeWe´s konditori på detta sätt väljer att ta ställning för att visa vikten av mångfald och inkludering i samhället.

Några kronor från varje sålt bakverk ska gå till RFSL Hälsinglands organisation som jobbar med hbtq-frågor.

Pridebakelsen är precis som allt annat på Tewe´s hembakat och gjord från grunden.

Det är så otroligt härligt när företagare i Hälsingland,  Söderhamn som är
öppna för alla människor oavsett läggning, etnicitet och könstillhörighet och som vill skapa de bästa och bra möten för mat/Fikagäster ställer sig bakom allas lika värde.

Idag vet dom flesta aktörer att
HBTQ (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer) personer är en mycket köpstark målgrupp och folk drar folk.

TeWes Konditori stärker sin personlighet genom samarbete tillsammans och där vi kan stärka varandra vid speciella evenemang, festivaler och andra samanhang där vi kan vara ett gott föredöme alla.

image

En fin start!

image

Då sparkades dagen igång ganska tidigt och kaffet är i magen. Lite segstartat och jag önskade jag kunde sova nån timme till. Att sova är bra men inte för länge eller mycket. Livet är för kort att sova bort timmar då solen går upp och en promenad är mer värt än min kudde. Snart lunch?

Lite fotbolls-snack!

image

Jag gick igenom lite klipp och bilder som längre inte är intressant. Tänk hur involverad jag ändå var för min egen del. Jag sparade tabeller,  följde allsvenskan och dom jag hade som idoler.

Två av killarna på bilden gick jag med på Domus sport fotbollsskola i 6 år. 3 blev proffs. 1 stannade kvar i Söderhamn och två ut mot världen efter Norrköping och Halmstad. Det andre proffset spelade då inte med Söderhamn och är därmed inte på bild.

Jag saknar fotbollen. Kanske dags för den sämsta nivå i korpligan?