TGDOR 20 november

image

Fler än var tredje transperson har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv. Det visar en enkätstudie från Folkhälsomyndigheten.

Nu välkomnar vi för andra året på rad en kunskapsdag för folk runtomkring Hälsingland och närliggande orter som är intresserad och vill få mer information från människors berättelse i vardagen. Hur det är att leva,  hur du bemöts, vill bli bemött, tilltalad och hur vården ser ut samt så kan vi skapa samtal på hur vi skulle önska der vore.

Transgender day of remembrance uppmärksammas globalt den 20 november varje år. Transgender day of remembrance (TGDOR) är en dag att uppmärksamma de hatbrott som transpersoner utsätts för i vårt samhälle, enbart på grund av transfobi.

Transfobiskt våld utgör ett demokratiskt problem i Sverige, och på många andra platser i världen. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.

Program:

10.00: Hissar Transflaggan utanför Rådhuset (samt längst hela Söderhamnsån)

12.30-13.00: Transgender day öppnar upp dörrarna till en heldag med kunskap, glädje skratt och tårar

13.00-13.45 Transsexuella med funktionsvariationer har svårt att få remis till utredningsteam
Föreläsare: Maria Hansson Nielsen

Paus

14.00-14.45 Han är född som biologisk kvinna men känner mig som och är kille. Det är inget val, men det är något han ändå tycker om att vara, dvs transexuell trans’person, trans*kille. man. kille. Ibland  stöter han på missförstånd och blir felkönad. Det gör förbaskat ont.
Föreläsare: Nino Ramsby

Paus

15.00-15.45 Ett liv i smyg. Om att hemlighålla sin bakgrund och göra allt för att inte ”synas på radar” för att kunna bli sedd som sig själv fullt ut.  När lögnen är det som skapar sanning, och transfobin vänds inåt och växer.
Föreläsare: Hanna

Paus

16.00-16.45 Min man blev min fru. Jag vaknade en morgon och orkade inte ljuga längreRedan som barn visste Nathalie att det var någonting som inte stämde. Hon föddes som pojken Niklas, men trivdes bäst i tjejkläder. Under många år levde hon dubbelliv innan hon till slut vågade berätta sanningen för sin fru Mia.
Föreläsare: Nathalie

17.00: Restaurangen öppnar
21:00: Nino Ramsby uppträder (Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.)

22.00: Nattklubb

* Med reservation för ändringar

Tack till: Svenska Kyrkan Norrala/Trönö, Arton78, Söderhamns Kommun, RFSL Hälsingland, Söderhamn Pride och  ScandChoco.

Datum och plats:
Fredag 20 november kl 13.00-17.00
Plats: Restaurang Arton.78, Centralhotellet, Kyrkogatan 8, 826 32, Söderhamn

Välkommen till Hälsingland, Söderhamn och Transgender day of Remembrance 20 november.

image

Mama Masikas historia måste få komma ut i världen!

image
Foto: Vapnet heter våldtäkt

Magda Gad är utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister reser och stannar lång tid på plats. Det här är inte första gången jag lyfter upp Magda Gad och hennes oerhört starka arbete. Tack för allt du gör och orkar.

Text: Magda Gad

– ”Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle berätta detta här. Jag har burit det inom mig i flera år. Vissa saker måste man göra så med. För att det är för hemskt. För att folk bara kommer stänga av. De värsta delarna av det jag ser när jag är ute i världen och jobbar håller jag för mig själv.

Men i dag vaknade jag och kände att det är dags. Mama Masikas historia måste få komma ut i världen. För alla som brukar få mardrömmar av skräckfilmer rekommenderar jag att sluta läsa här.

Mama Masika bor i östra Kongo. Hon hade en gång en man och två döttrar som var 13 och 15 år. De var en affärsfamilj, mannen åkte och gjorde business i länder som Dubai.
En kväll kom beväpnade män till byn. De trängde sig in i huset med vapen och bad hennes man att lämna ifrån sig alla värdesaker.

Sedan sa de: ”Trots att du har gett oss allt så kommer vi att döda dig. Men vi kommer inte att skjuta dig, utan vi måste skära dig i småbitar.”

Mama Masika och hennes man stängdes in i ett rum. Döttrarna i ett annat. Med en kniv mot ena kinden och en pistol mot den andra såg Mama Masika hur de hackade upp hennes mans ben som kotletter.

När hon bad för hans liv skar de av hans penis, medan han fortfarande levde, och frågade om hon någon gång tuggat tuggummi. Hon svarade: ”Ja”, och de sa: ”Bra då vet du hur man gör”. Sedan skar de bitar av penisen som de tvingade henne att äta.

När hon grät och sa att hon inte klarar mer skar de upp hennes kind. Efter det öppnade de makens mage och bröstkorg och tog ut alla inälvor. Rummet var fullt av blod och kroppsdelar. De sa åt Mama Masika att samla ihop allt i en hög och lägga sig på rygg i den. Där våldtog de henne. Hon tappade räkningen efter elva män.

Det enda hon kunde tänka på var skriken från rummet bredvid. Hennes döttrar ropade: ”Mamma hjälp!” Hon förstod vad som höll på att hända och förlorade medvetandet. Efter den här kvällen har Mama Masika blivit anklagad för att vara häxa.

Svärföräldrarna sa att det var hon som lockade de här männen till byn. Hennes döttrar blev gravida och fick lov att förlösas med kejsarsnitt för att deras bäcken var för smala för att föda normalt.

Mama Masika har förvisats från både by och familj. Hon vet inte var mannen är begravd. När hon har gått ut i medier och pratat om det här har hon straffats. Hon har blivit gruppvåldtagen två gånger till och gjort åtta underlivsoperationer.

Det enda hon egentligen vill är att dö. Men en sak hindrar henne från att ta sitt liv: Att andra flickor och kvinnor fortfarande våldtas.

Det är det som gör att hon lever vidare. Hon har startat ett skyddat boende för våldtagna och ägnar sitt liv åt att hjälpa dem. Och ingen kan tysta henne. Trots allt som hänt fortsätter hon prata med journalister om våldtäkterna och kriget i östra Kongo. Det är därför hon lever. För att hon vill sprida ordet. Anledningen att jag för hennes ord vidare här just i dag är för att Fredspriset delas ut i dag.

Jag vill att Mama Masika får Fredspriset. För en modigare kvinna har jag aldrig träffat i hela mitt liv. Men det kommer inte hända. Istället får jag  hoppas att Denis Mukwege får Fredspriset.

Läkaren som har ägnat hela sitt liv åt att operera flickor och kvinnor, ja även spädbarn, som våldtas, i miljontals i den här regionen. Men Denis Mukwege har sagt att han inte vill ha Fredspriset. Han vill inte ha priser för att han reparerar söndertrasade kvinnor.

Så vad vill han istället för att ta emot ett pris? Han vill att världen får stopp på kriget. Det vill Mama Masika också.”

Text: Magda Gad

Lite kläder skänktes idag!

image

Idag skänkte jag 3 påsar kläder om något nu skulle passa. Blir det något över så finns hela Campus på vårt område. Människor som bor där nu kommer väldigt tunt klädd eller endast med det dom flydde i. Människorna där hittar inte till stan eller kanske inte ens har ork att leta sig ner. Då får kläderna komma till dom.

Jag ser hur folk säljer kläder på nätet. Byxor,  tröjor, skor och annat från 10 kronor och uppåt. Fine. Jag förstår att det finns människor som knappt har råd med mjölk eller 1-3 måltider om dagen oavsett etnicitet. All respekt och förståelse.

Jag kanske också behöver den här extra pengen men jag vet också vad en värmande tröja betyder i det långaloppet. Vet du?

image

Inför Transgender day of Remembrance 20 november!

image

I morse hade jag ett bra telefonsamtal med en person som jag hoppas återkommer till mig lite senare i veckan. Det hänger nästan på det beskedet men om inte annat så får en tänka om och ta en annan väg.

Jag är ganska trött, krossad och ledsen men denna dag behövs. Jag behöver dagen. Jag behöver jobba med detta för att stärka mig själv och inte för alla andra. Dagen i sig kommer självmant och jag hoppas vid min gud att någon kan känna det här lilla extra. Att vi uppmärksammar och låter alla bara för en dag som behöver detta, känna att det är för dig.

Det är inte lätt att vara född i fel kropp. Det är inte lätt att leva med att känna något inte stämmer. En sak som för dig är självklar men för andra helt främmande eller oförstående.

Den här känslan då folk tittar på dig som om du var en vandrande grön gubbe eller där människor tar avstånd för att dom inte vet. Vet hur en ska bete sig eller bemöta. Kille eller tjej, man eller kvinna. Vad är du?

Att jobba med alla dessa ständiga påminnelser är lärorikt men fruktansvärt jobbigt.

Den här processen när du ska prata om finansiering och självaste dagen. Att nämna att människor idag tar livet av sig, försök till självmord eller blir misshandlad,  mobbad och hånad just för att en är född i fel kropp.

När meningarna går som på räls. När meningarna låter som om jag inte har gjort något annat än förklara och där jag pratar som om det handlar om mig.

Gråten sitter i när människor ger mig svar att det inte är viktigt för deras företag att synas med i dessa sammanhang. Jag köper det.

För många företag är det inte viktigt. En bilförsäljare har inget behov med att synas på ditt närmsta bageri där du ska ska kränga bullar. Men det viktiga är att förstå, att lyssna och höra på att det finns folk i din närhet som är i behov med att få känna sig stärkt. Att få en liten puff för arbetet.

Jag jobbar inte för den här dagen för att stärka alla andra. Jag jobbar även med den här dagen för att stärka mig själv.

image

Se: Söderhamns kommun

Se: sverigesradio.se (P4.se)

Chotor asti?

– Chotor asti? = Hur mår du?
– Ma khub astom, tashakaar = Jag mår bra, tack.

I natt när jag hade ett jourpass så försökte jag hitta en bra ordlista med översättning från dari till svenska vilket är enklare sagt än gjort men det finns.

Det blev ett glas chai med en bit bura. Khudah hafiz = hej då!

image

Lite design med lastpallarna

image

Häromdagen samlade jag ihop pall som vi fick. MJ hade börjat måla och jag fortsatte idag. Det är inget bestämt att det kommer att se ut så här men det är en bra början om det känns bra för alla.

image

Det ska köpas in lite kuddar och annat som vi kan designa med inför hösten. Jag la över en matta som duk men en träskiva vore bäst. Vi får se hur det hela utvecklas. Det ser mysigare ut nu än vad det gjorde innan med två helt vanliga bänkar, tycker jag.

image

image

image