Visit Gotland by morning!

image

Jag älskar Gotland. Jag vill såklart bo här men det är också en perfekt ort att längta till och semestra på. Lite som när du har som mest trevligaste på festen, då är den slut. Skillnaden här är att Gotland håller jämn nivå det kanske inte nästa fest gör.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Annicka Engblom leder Sveriges (m)

image

Det är med glädje att få läsa nyheterna i från Gotland och nationellt förtroenderåd för RFSL att riksdagsledamoten, Annicka Engblom från Rödeby i Karlskrona, blir ordförande för Moderatkvinnorna i landet. Det beslutades nyligen på M-kvinnornas stämma. Jag har skrivit ol Annicka tidigare så det är bara att googla.

image

Annicka Engblom har verkat mellan
1998-2006 som fritidspolitiker, främst inom barn- och ungdomspolitiken. I valet 2006 fick Annicka förtroendet att företräda Blekinge och moderaterna i Sveriges riksdag och förnyat förtroende i valet 2010. I båda valen blev hon dessutom personkryssad vilket betyder oerhört mycket. En politiker behöver stort och starkt stöd.

Det är alltid skönare och tryggt när du kan reflektera till någon som du har ett band i mellan. Jag har jättestarkt förtroendeband till Annicka. Hon har stöttat och peppat,  visat sig synlig på olika fält som jag verkligen blir glad över och känner sig stolt.

Annicka tackade dessutom ja till Blekinges första Regnbågsmässa som jag anordnade i Karlshamn. Annicka både uppträdde och närvarade. Nästan hela kanslit deltog. Inte bara för Annickas skull utan för intresset för allas lika värde. Det om något sätter jag en stor värdighet vilket inte glöms.

Att Annicka dessutom tog sig tid från familjen och deltog på mingelt på Blekinges första hbtq -fest betyder också otroligt mycket. Ni vet det här med närvaro.

Annicka Engblom kommer nu representera moderatkvinnorna och trots att jag inte definierar mig som kvinna så tänker jag stötta Annicka framåt. När jag inte håller med henne i något beslut (vilket jag inte tror) så tänker jag vara tyst. Jag tänker inte vomera ut ilska eller irritation. Privat kanske jag kan fråga vad som menas men för mig betyder politik lojalitet,  trygghet och ärlighet.

Även om jag har kryssat märkligt mellanvarven så står jag ändå upp för dom personer som står upp för mig. Det gör Annicka och hon gör det även för dig.

image

En levande landsbygd ger god ekonomi!

Jag satt och läste en bra artikel på Helahälsingland.se som Magnus Svensson distriktsordförande för Centerpartiet närvarade i. Jag och Magnus har tidigare skrivit artiklar tillsammans angående Ja till gårdsförsäljning av alkohol.

Nu hotas nedläggning av en liten skola på landsbygden och det väcker alltid starka känslor och jag personligen blir nästan rasande. Vi pratar om att vi ska lyfta upp småstäderna, landsbygden och få oss mera levande. Vad gör vi? Vi bestämmer att vi lägger ner skolorna på landsbygden så barn och ungdomar får ta sig in med buss eller annat färdmedel för att kunna utbilda sig?

Vi ska dra upp rötterna från människorna som verkar på byn, som kan ta sin cykel till skolan eller gå hand i hand med sina klasskamrater bara över landsvägen? Om ni frågar mig så är skolan livsviktig för bygden. Vi borde kunna bevara det bättre. Att få äldre och yngre företagare att satsa på  företagsamhet inom skola för att få ihop ekonomin om kommun inte vill satsa på småbyar.

Jag tycker vi ska ta vara på det som erbjuds runtom i landet och där kommer en levande landsbygd in. Att ta vara på. Allas lika rätt till skola på landet med den goda undervisningen som finns. Att dra ner på den enda skolan som finns kan innebära förlorad arbetsinkomst vid eventuell flytt. Det kan innebära att föräldrar tvingas byta arbetsplats för att komma närmare staden för att barnen ska kunna slutföra sin skolgång. Det finnas många aspekter att räkna in.

Jag hoppas och antar att det finns en bra dialog mellan kommun och lokala intressenter som föräldrar, personal, näringsliv och föreningsliv för att hålla denna diskussion i liv på ett konstruktivt sätt och inte lägga ner skolor på landsbygd.

Vad jag har förstått så är den egentliga skillnaden mellan små och stora grundskolors undervisning utbudet, att kunna välja fler valfria ämnen men å andra sidan vad är utbudet av ämnen i små skolor mer förankrat i den egna bygden. Att skapa kreativa lösningar.

Småskolor på landsbygden har ett lika stort symbolvärde som våra anrika kyrkor. En landskyrka eller en landsbygdsskola betyder mycket för ortens identitet och möjligheter att överleva. Vi skapar tillväxt, turism och ett historiskt värde. Det är bara att se på Trönö gamla kyrka och alla Hälsingegårdar som skapar ett turistvärde, en lokal hyllning som får bra uppmärksamhet. Klart som tusan att en levande landsbygd ger god ekonomi.

Bevara våra småskolor på landsbygden!

Att få berätta själv?

”Vänner” som talar om vem en dejtar,  har dejat för andra i sin närhet eller flyktigt måste ha väldigt tråkigt i sitt liv. Om en vill framföra något själv så gör en det efterom det bara en om vet hur det ligger till med olika berörda. Om alla är så nyfiken så har en mått uruselt och blivit rätt illa vid sin personliga integritet. Men. Fortsätt spekulera.

Mvh
// hänt extra

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga!

333
Delar av Cornsfood var på plats för att ‎testa House of Nightmares‬, huset där dina värsta mardrömmar kommer till liv. Igår var det en spännande dag då Magnus Widell och Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund presenterade en enda lång och fantastisk festival med nyheter och hela säsongens program.

111
Ska det inte vara roligt att gå på Gröna Lund? Jag personligen kan inte se det sköna med att gå på skräck å andra sidan är jag rätt ensam om det? Jag ser hur barn och ungdomar samt äldre springer fram till Skräckhuset. Jag springer åt andra hållet. Jag älskar lustiga huset Jag skulle kunna ägna en heldag därinne.
222
Vad är hemligheten med House of Nightmares?
Här är berättelsen: HISTORIEN OM DR. MORPHIOS HOUSE OF NIGHTMARES
Vår mörka historia började 1953 i New Orleans, USA, där den respekterade amerikanske vetenskapsmannen Dr. Morphio bedrev forskning kring människans undermedvetna och drömmar. Det var i en tid då TV:n började ta sin självklara plats i folks vardagsrum och Dr. Morhpio var redan långt före sin tid. Han skapade ett TV-program som kallades ”Dreamland” där han tolkade sina gästers drömmar, och mardrömmar. Programmet var mycket populärt och Dr. Morphio blev snabbt en välkänd och respekterad TV-personlighet.Men när han stod på toppen av sin karriär kom avslöjandet som chockade alla. Det visade sig att hans forskning var djupt oetisk, olaglig och omänsklig. Han hade utfört experiment på sina patienter, där han med tvång och brutala metoder försökt extrahera drömmarna ur deras medvetande för att göra dem levande.

Dr. Morphio flydde undan det upprörda amerikanska folket och drog sig tillbaka till ett ensligt beläget gammalt hus i Stockholm. Oberörd av kritiken fortsatte han sina kontroversiella och farliga experiment dolt bakom husets fasad. Han dokumenterade allt på film och det ryktades om att han faktiskt lyckats skapa levande varelser av sina patienters värsta mardrömmar.

I hopp om att söka sanningen kring Dr. Morphio och hans hemska mardrömsexperiment, anlände för ett par år sedan ett team med dokumentärfilmare till hans avlägsna hus. Men doktorn var spårlöst försvunnen. Teamet fann istället något fasansfullt. Ryktena var sanna. Mardrömmarna som doktorn lyckats bringa till liv lurade fortfarande i mörkret och hemsökte husets rum och korridorer.Vad som hänt med Dr. Morphio är och förblir ett mysterium, men hans hus står fortfarande kvar. Ingen vet vad som väntar därinne. Är du beredd att stå ansikte mot ansikte med dina värsta mardrömmar? Var försiktig.

De levande mardrömmarna kanske följer med dig hem och invaderar dina drömmar.
Åldersgräns 13 år.
(Försökte hitta DN.se klippet då jag testade Europas högsts gunga 80 m över havet)

Ca 15 000 äldre hbt-personer i landet har hemtjänst eller bor i särskilt boende!

prideH
I år har det inte varit 1 års arbete med förberedelser inför Pride i Hälsingland, Söderhamn utan vi har väl snarare 2 månader på oss.  Det innebär hårdare arbete, större frustration, mera krav på allt som bör synkas och hållas ihop samt ett evigt jagande på att försöka få det att gå runt. Ibland kan det känns som gnäll då en uttrycker sin maktlöshet och hopplöshet då en del avslag är hårdare än andra. Det blir liksom en sund med mänsklig besvikelse. Alla som arbetar med något viktigt tycker såklart att ens eget arbete är viktigast men det utesluter inte det andra. Jag tror en måste ventilera och vomera ut sin galla när det är tungrott. Ingen är felfri och ingen har ett förskönat arbete 24/7.

Samtidigt är det skönt att inte bli censurerad. Jag avskyr när folk plockar bort kommentarer eller ber mig ta bort status för att det kan förstöra. Jag kan förstå problematiken men det förminskar mig och mitt ställningstagande. Under dessa två månader med drygt 1 månad kvar så har vi jättemycket att få ihop. Vi sliter som om vi hade bra betalt, det är väl kruxet med ideellt.

Vad en inte får glömma bort i alla tårar, frågetecken och besvikelse är ju dom som faktiskt är med på tåget för att lyfta fram själva festivalen. I år kommer vi exempelvis livesända politikerdebatten på helahälsingland.se vilket är jättestort och bra. Det känns lite mera på riktigt och verkligt. Att HBTQ personer blir tagen på allvar och att en kan få sin röst hörd eller få höra hur sin favoritpolitiker resonerar och verkar.

I en liten stad så blir många bortglömda oavsett läggning och tillhörighet. Därav vi lyfter upp olikheter och det är bra att det finns starka människor i alla städer som lyfter upp olika utanförskap men som får känna tillhörighet.

Den politikerdebatt i Hälsingland, Söderhamn har under två års tid varit alldeles för mesig. Det är ingen debatt enligt mig. Vad är det för debatt med nickedockor som bara behöver säga ja eller nej? Det är ingen hemlighet att hbtq-frågor splittrar blocken. Idag finns det en finns massa komplexa situationer som kan uppkomma som inte är lyckade och det behövs tas upp lika mycket i mindre städer som större. Kanske ännu viktigare på en liten ort då vi ofta pratar om att folk flytta, vill inte komma tillbaks eller inte känner sig hemma på sin uppväxtort.

Jag tror också att det kan vara lätt hänt att en del tar avstånd automatiskt för att diskutera om just HBTQ frågan. Det är alldeles för bekvämt att bara sitta och titta på eller att här är ”allting redan så bra”

Vi skulle kunna debattera om alltifrån surrogatmödraskap, ska man kunna vara fler än två juridiska föräldrar, vem och vilka för hbtq-certifieras, ska ett tredje juridiskt kön införas, ska föräldraskapspresumtionen vara könsneutral eller hur ska Hälsingland bli Sveriges bästa hbt-stad och hur arbetar vi inom vård, skola och omsorg. Många frågor är inte enbart relaterat till den mindre orten men samtidigt viktigt ta ta upp debatten.

Många gånger pratar vi om att hur det är att växa upp på en mindre ort, pratar om hur vi sa få ungdomar att stanna. Däremot finns det en minst lika viktig punkt. Vad gör vi för dom äldre? På socialstyrelsens hemsida finns det en rapport som redovisar resultatet av en kartläggning i ett urval kommuner av hur hbt-perspektivet beaktas i kommunernas vård och omsorg om äldre.

Där har vi också en intressant fråga där jag många gånger har hamnat i osämja för hbt-äldreboende och vikten av att certifiera. Jag har tidigare varit kluven eftersom jag tycker alla inom omsorgen bör behandlas lika men förståelse och acceptans samt respekten och tillmötesgående med förståelse där äldre har sin partner/sambo eller liknande inte alls har bemöts med den vård du tror ska få.

Knappt tio procent av landets kommuner har behandlat hbt-frågor i sin fortbildning eller i information till personalen. Av de kommuner med mer än 50 000 invånare som har arbetat för att motarbeta våld i nära relationer har 37 procent beaktat äldre hbt-personer, vilket visar att det arbetet har medfört ett ökat fokus på denna grupp.Drygt hälften av kommunerna har rutiner för hur de ska sköta vård och omsorg till äldre personer som är hiv-positiva.Äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner får inte uppmärksamhet vare sig i styrande dokument, i information eller fortbildning av personal i kommuner med 50 000 eller färre invånare.

Som sagt det hbt-frågan för äldre bör lyftas upp oavsett om det inte handlar om dig men det kan handla om din mamma, pappa, mormor, morfar eller någon annan i din närhet. Kort men koncist så ville jag bara skriva att det är bra att politikerdebatten livesänds så flera utifrån kan uppmärksamma och bevaka.

Politikerdebatt 27/5
Moderator: Sara Oscarsson
Helahälsingland.se

En storstark på Wayne’s

image

Kaffekedjan Wayne’s Coffee har utvecklat den svenska fikakulturen. Idag finns kaffekedjan i 35 svenska städer och experimentet med alkoholförsäljning som börjar år 2009 på ett inriktat cafée på Sveavägen i Stockholm.

Wayne’s ambition är att utveckla den svenska fikakulturen där gäster är mestadels yrkesarbetande storstadsbor och där många av dem har vin och öl som ett naturligt inslag i umgänget.

Idag förflyttar sig fikakulturen med toast, sallad, smörgås och andra läckerheter ut mot småorterna och Hälsingland Söderhamn, är en av få som har hakat på storstadskänslan och serverar cider, vin eller öl till fikastunden för den som vill kombinera kaffe, bulle, räksmörgås med kaffe och en stor stark.

image

Idag var det en riktigt härlig dag med solsken, värme och lite utomlandskänsla.
Kullabygdens must passar bra så här under vårvindarna tillsamans med iskall is-te med smak av mango.

image

Islatte med hasselnöt-smak.

image

Varmrökt pepparlax från Trollharens fisk.

image

Skagenröra med bakad potatis. Skönt att kunna avnjuta en iskall Carlsberg en söndag då allt annat är stängt. Att bjuda på helhten när den är som bäst.

image

image

image

image

En jättefin söndag med många passerade och glädjande hejarop.

SM-veckan – Vinter 2017?

image

Jag hörde att Söderhamns kommun har blivit kontaktade av Sveriges television (SVT), Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska skidförbundet (SSF) för att höra om kommunen tillsammans med berörda föreningar är intresserade av att ansöka om att arrangera ”SM-
veckan Vinter” 2017.
Det vore riktigt stort om det blev av? Redan förra året arrangerades Friidrotts-USM samt handikapp -SM och i år Friidrotts-SM på Hällåsen i augusti. Alla dessa evenemang är bra för länet och väldigt roligt.

En fin förmiddag!

image

Det var en fin förmiddag. Jag får inte glömma bort det fina mitt i allt mörkt. Under några veckor har jag mått pyton. Det var rätt längesen sist och det bör väl vara upp och ner?

Idag känner jag verkligen hur ensam jag är om jag inte väljer utgång. Det är det sista jag behöver nu. Krogmiljö i all ära men inte nu. Däremot är den här känslan olustig. Att vara ensam i den lilla stad som bjuds.

Det blir nog bättre i morgon? Det var en fin förmiddag!