Krisande bönder tvingas vänta på jordbruksstöd – på grund av it-system: ”Helt oacceptabelt”

Hur skulle en jul för många utan finansiering se ut?

Företag uttagna till kontroll för jordbruksstöden kommer inte att få pengar i år. Dessutom försenas utbetalningen till samtliga företag och det blir inga pengar alls innan jul.

Anledningen uppges vara problem med it-systemet hos Jordbruksverket.

– Det är helt vansinnigt att lantbruksföretagare ska behöva vänta på sina utbetalningar mitt under brinnande kris. Våra mjölkbönder går på knäna och behöver EU-ersättningarna så fort det bara går för att överleva, säger Centerpartiets Kristina Yngwe, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Det är ju otänkbart att Försäkringskassan skulle gå ut och säga att barnbidraget blir några månader försenade på grund av ett nytt IT-system, men våra lantbrukare förväntas bara gilla läget. Helt oacceptabelt, säger Kristina Yngwe.

– Jag förutsätter att regeringen är beredda att skjuta till de resurser som behövs för att få allt på plats och uppdrar åt Jordbruksverket att se över möjligheten att betala ut delar av ersättningarna för de kontrollerade företagen detta år, säger Kristina Yngwe.
image

Allwin i Hälsingland?

Allwin hjälper livsmedelsindustrin att minska matsvinnet.

Jag tycker Allwin är ett perfekt koncept som jag önskade fanns i Hälsingland eller Gävleborgs län.

Jag har varit i kontakt med Simon från Allwin tidigare för mindre förfrågningar men tyvärr blev resultatet inte så som jag önskade.

”Vi är endast verksamma i Göteborg så vi kan tyvärr inte vara behjälpliga.”

Men jag ger inte upp. Ge aldrig upp. Alla nej ger mig bara mer enerig åtminstone på sådant jag själv tycker är jätteviktig. Mat.

Allwin samarbetar med ett flertal affärer runtom där Allwin finns. Affärerna får ihop till matkassar till de som står ensamma och försöker få vardagen att fungera, sjukskrivna, utförsäkrade, arbetssökande, lång tids sjuka, ensamstående föräldrar med små inkomster, kroniskt sjuka med stora omkostnader och små inkomster. Varje vecka finns det många som behöver en tillfällig hjälp med en kasse mat.

Affärer som samarbetar med Allwin anlitas för att den osålda maten/matsvinnet/mat som blir över i butik dagligen hämtas och distribueras ut till medmänniskor som är i behov av mat under kortare eller längre tid. Allwin kör ut till samarbetskyrkor där besökare får ta del av förtäring varje vecka. Allwin ser till att människor får mat i magen flera gånger i veckan. Det är verkligen att göra skillnad i människors liv.

Jag hoppas något liknande kan startas i Gävleborgs län och jag är mera än gärna med för att ge feedback i rätt riktning. Det går. Inget är omöjligt.

image

Det är vinet som avgör såsen!

image

Du bör aldrig använda ett vin till matlagning som du inte skulle vilja hälla upp i ett glas och dricka enligt min mening. Du vill att såsen ska vara lika god som vinet.

Jag testade precis på två olika sorter och den första blev mycket bättre. Undra hur rödvinssåsen smakar på mitt favoritvin,  Amarone Tommasi?

image

image

Dagens matlåda!

image

Det är så himla viktigt med lunch. Att få något i magen efter frukosttimmarna.

Däremot så förespråkar jag själv inte detta. Jag tar sällan lunch. Jag tycker lunchen är onödig. Jag kan ha jobbat 24/7 med ramlösa och en brödbit, äter det jag får tag i tid och otid.

Att gå ifrån och sätta sig ner och äta är det värsta som finns. Jag äter när jag kommer hem. Lunchtimmen är onödig beroende på vad du gör såklart.

image

Här kokar jag torsk med kryddor och dill. Jag älskar att få jobba med färska kryddor. Har sparat och fryst in så jag har ibland. Dock blir det inte pinfärskt.

image

image

Kryddkokat torsk som serveras med rödvinsås på ett fruktigt Doppio Passo, baconcrisp och potatis!

AVICII GÖR SIN REGI-DEBUT MED VIDEOS TILL SINGLARNA “PURE GRINDING” OCH “FOR A BETTER DAY”

image

Med två amerikanska Grammy nomineringar och pris på American Music Awards gör superstjärnan Avicii sin regidebut idag med världspremiären för två videos till “For A Better Day” och “Pure Grinding,” den nya dubbel-singeln från hans kommande album STORIES, som släpps 2 oktober på PRMD/Universal.

“For A Better Day” http://Avicii.lnk.to

(mer…)

Carlsberg Sverige och Tössebageriet tipsar

image

Ta vara på höstäpplena i en äpp-ale-paj.

Nu är det högsäsong för svenska äpplen och Tössebageriet – som låg bakom succén semmelwrapen – tipsar om att ta vara på skörden i en äpp-ale-paj. Att låta äpplena marineras i ale innan de bakas gör att de behåller sin friska syrlighet, samtidigt som humlen i alen balanserar sötman och lyfter fram äppelsmaken. Tössebageriet i Stockholm kommer att servera äpp-ale-paj under hösten, med premiär på torsdag den 3 september.

Varje år äter vi svenskar omkring 12 kg äpplen per person* och höjdpunkten inträffar under hösten när det är skördetid för våra svenska äpplen. Vi mosar, mustar, lagar och bakar, men storfavoriten är den klassiska äppelpajen.

Nu tipsar Mattias Ljungberg – ägare av Tössebageriet som nyligen utsågs till Årets konditori 2015 av White Guide, hjärnan bakom semmelwrapen och skapare av årets kungliga bröllopstårta – om en variant på äppelpaj bakad med öl. En äpp-ale-paj!

– Äppelpaj är ett av våra mest klassiska bakverk men jag tycker inte man ska vara rädd för att experimentera med olika smaksättningar! Ale och äpplen är en spännande kombination där humlen i ölet lyfter fram äppelsmaken på ett elegant sätt, säger Mattias Ljungberg.

Ölet som använts till Äpp-ale-pajen heter Queen of Hops och är en så kallad Session IPA, en lågalkoholhaltig India Pale Ale med blommig och fruktig karaktär samt en ton av citrus. Det går även fint att använda en mörkare ale eller stout, exempelvis Guinness, för en mustigare smak.

Mördegsbotten:
1 ¾ dl socker
300 g smör
7,5 dl vetemjöl1 ägg

Crunch:
160 g hasselnötter
1,5 dl muscovadosocker
1,5 dl farinsocker
En knapp dl vetemjöl
50 g smör
½ tsk salt Fyllning
1 flaska Queen of Hops
10 stycken Granny Smith-äpplen, skalade och skivade
2 ¼ dl socker
1 vaniljstång
¼ dl cognac
En klyfta citron
200 g mandelmassa
100 g smör
2 små ägg

Gör så här:

Mördegsbotten

Blanda ingredienserna till mördegsbottnen till en jämn deg. Fodra en bakform på bottnen och kanterna.

Fyllning:

Koka upp ale, socker, vanilj och äpple och låt sjuda tills äpplena börjar mjukna lite. Tillsätt citron och cognac. Ställ åt sidan och låt dra någon timma och sedan rinna av i en sil.
Kör mandelmassan mjuk i matberedare genom att tillsätta små klickar smör med jämna mellanrum. Tillsätt sedan äggen ett och ett. Stryk ut massan jämnt ovanpå mördegen i formen.

Crunch:

Kör nötter och socker i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör ihop till en smulig massa.

Fyll formen med äpplen, häll på nötsmulet och tryck till lätt. Baka pajen i ca 40 minuter i 180 grader.

Anpassa samhället för alla!

För att få ett levande city så bör vi tillsätta fler parkerinsgplatser för tillgänglighet och rörlighet som kan vara gynnsam för många fler än vad som finns idag.

Tillgänglighet är avgörande att butiker och restauranger överlever och får rullande flöde. Vi skulle kunna erbjuda kortidsparkering för dom som vill göra en snabbaffär samt långtidsparkering för ätande gäster eller dom som jobbar långpanna eller varför inte för dom som vill shoppa längre än två timmar. Jag är övertygad om att ännu fler kommer att välja att besöka citykärnan oftare då en inte behöver åka runt och runt, framförallt under lunchtimmen.

Jag tycker även toaletterna bör få bättre tillsyn och speciellt den vid lekparken bakom JC. Vem vill låta sitt barn gå in och göra sitt behov där?

Att få ordning på city samt toaletterna,  kanske rent utav tillsätta en till så kan vi sätta upp tydliga skyltar till alla de offentliga toaletter som finns i centrum så behöver krogarna inte stå till tjänst med fri bekvämlighetsfoaje för icke  matgäster.

Jag tycker annars att vår gatumiljö är bra åtminstone den översyn jag har gjort för barnvagnar och funktionsnedsatta på stan. Vi har inte så många vassa trottoarkanter som är jättesvåra  att ta sig över eller där det är svårt att gå ned barnvagn. Har jag fel så rätta mig gärna.

För oss som cyklar skulle det kunna finnas en satsning på fler cykelställ längs gatorna med cykellås som kan kosta 5:-!

image

Ett dolt bidrag till ideella idrottsföreningar!

Jag läser om att Region Gävleborg kommer att ge 12 miljoner i dolt elitstöd till Brynäs IF (ursäkta svordomen) men vad betyder dolt? Dessutom finns det så otroligt många olika elitlag eller varför inte ideella idrottsföreningar som gladeligen skulle bli glad för bara ett par hundra tusen i dolt elitstöd.

Det finns människor som ägnar sin fritid helt ideelt för att integrera med människor, att satsa och visa samt sprida hopp om idrotten och drömmar. Det är lite som att spotta dom i ansiktet genom detta besked.

Varför inte ge ett dolt stöd till dom organisationer?  Förut var det fria resor till Sandarne (som ett exempel) dom som spelar i det fotbollslaget men det togs bort. Varför?

image

Helsingborgs första all-day restaurant, bar & café!

image

Den 15 september öppnar Nelly’s Food Etc. i det helt nya Radisson Blu Metropol Helsingborg.

”Med den nya restaurangen och baren Nelly’s Food Etc. skapas en skön tredje plats – mittemellan hemmet och jobbet – där man kan ta allt från en kopp kaffe till att spendera en hel kväll. Öppettider och utbud blir generöst, från tidig morgon till sen kväll”, säger Mikael Wennerström, General Manager på Radisson Blu Metropol.

Konceptet passar läget med närhet till Helsingborgs campus och är något som saknats i det levande och medvetna Helsingborg. Nelly’s Food Etc. kommer att ha ett cykliskt liv med en lugnare atmosfär på morgonen med människor som tar en kaffe vid sina laptops. Allteftersom dagen fortskrider så blir det mer aktivitet, sorlet tilltar och energin ökar – ”Where coffee turns into cocktails”.

Inspiration till bar och restaurang kommer från Nelly Krook, en filantrop som bl a donerade marken till Stadsparken till Helsingborgs stad på 1870-talet med villkoret att tre fjärdedelar av området skulle användas till ”promenad i plantering”. Restaurangen är en hommage till en av dåtidens moderna kvinnor och restaurangen ska kännas lika framåtsträvande och dynamisk.

Uppdaterade internationella klassiker:

Köksmästaren Kim Ydhage har komponerat en meny som blir något att längta efter. Den är inspirerad av Nelly’s resor runt om i världen och kommer att förändras löpande för att kännas fräsch och inspirerande.

”En blandning av uppdaterade internationella klassiker och nya rätter samt en generös dryckeslista med ett ambitiöst urval av viner och andra goda cocktails och drycker”, berätter han.

Köket i sig är toppmodernt med ett ”open kitchen” där man kan se kockarna jobba inför öppen ridå. Både sällskap och ensamätare har fått sina behov tillgodosedda med bra sittningar för olika behov. Ca 150 sittplatser fördelas mellan restaurang, bar samt en uteservering med ytterligare 60 platser på Carl Krooks Gata.

Nelly’s Food Etc. ligger i en helt ny byggnad med en avskalad och ruff arkitektur som för tankarna till de forna industrier som tidigare har legat i den här delen av Helsingborg. Materialen i huset består av mycket äkta material som betong, trä, läder, mässing, järn och koppar och huset har en karaktär av loft och storstad med höga tak och stora fönster.

Doos Architects står för inredningsdesign och Atmosfär by Attar står för konceptutveckling och grafisk identitet.

Best Western Hotell Hudiksvall med Pool!

image

Det är så soft att Best Western Hotell i  Hudiksvall har Pool. Varför åka 3-4 timmar bort med flyg när du kan unna dig ett dopp i poolen och slappa på hotellet med närhet till hav och shoppingcentrum i fina Hudiksvall där affärer och butiker är öppet 7 dagar i veckan. På vintern kanske hotellet kan tänka sig arrangera isbar eller Winter swimparty!

image