Varför är det så viktigt att andra ska behöva veta ens roll och identitet?

Jag satt och pratade med en bekant som berättade hur jobbigt det är att plocka upp spillror efter sig själv. Det är en sak att plocka efter andra och ta hand om men en själv? Hen fortsatte och berätta hur jobbigt det är att ständigt behöva förklara sin identitet.

Att inte vara lesbisk men som i många ögon är. Att bli i frågasatt med vad en själv utger sig. Att folk ser rakt igenom en. Att leva som hetero men enligt många lesbiskt? Att ständigt behöva förklara sin roll och situation. Att hen är tjej men känner sig som en kille. Tycker om tjejer/kvinnor men ser sig själv som hetero. Bara den där ekvationen gör folk förvirrad.

Varför är det så viktigt att andra ska behöva veta ens roll och identitet?  Varför?

image

Gör kvinnor till företagare i Sydafrika!

Det här vindruvorna ger hopp och delägarskap till ett femtiotal kvinnor i Sydafrika. Det gör jordägandet mer rättvist i landet, kvinnorna får del av vinsten, kunskap om hur en driver företag och ett liv att vara stolta över. Varje gång en ask vindruvor säljs ger Ica pengar till projektet. Helt enkelt för att eget företagande hjälper Sydafrika bättre än bidrag.

image

RENAULT TALISMAN – ÅRETS SNYGGASTE BIL

image

På den 31:a Internationella Bilfestivalen i Paris fick Renault hela tre utmärkelser:

Renault Talisman blev ”Årets Snyggaste Bil 2015″, Renaults chefsdesigner Laurens van den Acker vann priset Design Grand Prix och Renault Espace-kampanjen med Kevin Spacey fick pris för bästa reklamfilm.

Det är helt nya Renault Talisman som vann årets snyggaste bil 2015. Talisman lanseras i Sverige i maj men redan nu kan man se bilar på vägarna i södra Europa. Bilen hör hemma i det stora tjänstebilssegmentet där det ofta är en mer konservativ design som dominerar. Men inte på Renault Talisman som är bred och muskulös. Och det är en bil med många tekniska innovationer som ingen annan i bilklassen erbjuder.

Den andra utmärkelsen gick välförtjänt till Renaults chefsdesigner Laurens van den Acker som har förvandlat Renaults formspråk helt och hållet och han delar priset med hela sitt designteam i Paris där bland annat Agneta Dahlgren från Sverige arbetar sedan 20 år.

Under 2015 har Renault lanserat Espace, Kadjar, Talisman och Mégane. Alla fyra modellerna  har blivit omtalade för sin unika Renaultdesign.

Renault Espace TV-kampanjen ”Make your time great” med Kevin Spacey fick också pris. Skådelspelaren Spacey är kanske mest känd som president Frank Underwood i populära Netflix serien House of Cards men har också en rad anmärkningsvärda roller på sitt CV.

Internationella Bilfestivalen har funnits sedan 1986 och hyllar bilar och design.

image

image

Vänliga Veckan på Läkarmissionen

image

På måndag 8 februari börjar Vänliga Veckan. Läkarmissionen jobbar ju annars med bistånd (stoppa könsstympning, stötta flyktingar från Syrien, hjälpa föräldralösa spädbarn i Tanzania att få en egen familj och så vidare) men Vänliga Veckan är en 70-årig tradition som Läkarmissionen vill fortsätta att hålla vid liv.

Jag själv har ingen kraft men det här bidrar alltid till något och du kanske kan bidra med det vänliga jag inte orkar ge.

Initiativtagaren till Vänliga Veckan var samma person som Läkarmissionens grundare, Harry Lindquist. Det är så det hänger ihop.

Eva på Läkarmissionen beskriver Vänliga Veckan som ett bra tillfälle för att få saker att bli av. Man kan prata med sin farmor om hur hennes uppväxt såg ut, ge spärrvakten en kexchoklad eller berätta för sin kollega om hur bra man tycker att hon är. Om du behöver hjälp på traven vänlighetsutmaningar här.

Hashtag: #vänligaveckan

Att jobba med Pride är som att jobba i ett företag!

Att jobba med Pride är som att jobba i ett företag. Du bokar in föreläsare, artister, kopplar ihop samarbeten och marknadsföringen inom näringslivet, samhäll och turism bör vara top notch. Den enda skillnaden här är att du arbetar ideellt.

Det är fjärde året på rad jag gör detta och det äter upp mig innefrån. Trots att det är tungt. Svårt att förstå för dig som ser festivalen utifrån men arbetet äter upp mig innefrån och jag mår oftast sämre ju närmare vi närmar oss.

Pridearbetet har inneburit avhopp och nya tillskott. Pridearbetet innebär mycket tårar och osämja mellan varven just för att alla vill så mycket men i slutändan så strävar vi efter samma sak, att nå mål. Vårt mål för denna gång och under Pridelördagen är allt glömt. Då är det oftast glädje och skratt.

Pridearbetet skapar oerhört mycket glädje och pepp. När företag hör av sig, när företag svarar med ett rungande ja till samarbete. Det är då en känner varför vi orkar fortsätta kampen. En kamp för så många inte bryr sig om men tycker att det är kul med parad. En kamp som många uppskattar och faktiskt bryr sig genuint. Det är då en känner varför vi orkar fortsätta.

Men den här jäkla baksidan samtidigt som en ska försöka hålla fasaden uppe. Ibland brister det.  Ibland klarar vi av att ta motgångar konstruktivt.

Samtidigt orkar du inte hur mycket som helst trots att du är stark och sällan ger upp.

Dom här gångerna du blir hänvisad och bollas runt, där ingen vill ta ställning eller ge ett ansvarsfullt svar. Det är då jag känner att jag struntar i det hela,  vem tänkte på det jag tänker på innan och vem bryr sig bara för att jag fick en idé?

Hela jag vill be folk dra åt helvete och skriva vad jag känner när en inte kan få ett vettigt svar. Jag kan ta ett nej även om det känns fruktansvärt jobbigt när det är i ens egen stad. Det är okej. Vi kan respektera ett nej men vi behöver inte accepterar det utan reaktion.

Allt äter upp mig. Det här ”företaget” balanseras på 2-3 personer för att en hel stad ska kunna arrangera en Pride.

Du sitter och vänder ut och in på dig själv för något som är viktigt för oss och jättemånga andra. Du nästan näckar dig till företag där du berättar varför. Varför det är viktigt varför Pride  behövs.

När du får ett nej då är det som att vi/jag inte är viktigt. Det känns som så. Även om det inte är personligt.

När vi får ja så är det bra men det är ändå så tungt. Det är inte värt att må som att du knappt orkar leva 3 månader innan Pride. Inte år efter år. Det är tyngden, nakenhet och tårarna som gör att du försvinner bit för bit. Att ständigt behöva förklara sig, att ständigt vara stark.

Att hålla ut, tills allt är över, när flaggorna tas ner. Det är då. Det är då en känner varför det behövs.

Årets tema är förändring och festivalen sker mellan 2-5 juni med avslutande regnbågsmässa i Norrala kyrka.

image

Husö – trafikverket – trafikverket – Husö

Jag har varit i kontakt med Trafikverket i samband med Prideflaggning under festivalen och i en konversation med Niclas Brodin som gav mig som oftast glädjande besked.

Jag har inte tänkt på att vi kan eller skulle kunna ha möjlighet att Prideflagga vid tågstation /resecentrum. Det skulle kunna vara en fin invit och välkomnande för våra hitresande, turister och besökande under 1-5 Juni. Det är inte ofta du ser Prideflaggorna vina då du åker förbi småstäderna under fina Junimånad.

Det kanske inte är så märkvärdigt eller betydelsefullt men för den som tycker att Pride är viktigt, för den personen kan en regnbågsflagga skapa hopp och nytt tankesätt om dessa småorter eller känna styrka i sig själv.

Så jag kontaktade trafikverket och skrev hur bra det skulle vara för oss och det varma välkomnande. I ett snabbt svar blev jag hänvisade till Husö som äger fastigheten. Jag hade redan mailat Husö innan då jag fick indikationer från en vän.

Husö mailar tillbaks att samtliga utrymmen är uthyrda därför så får jag  vända mig till deras hyresgäster i bl a väntsalen och vid entre’n till perrongerna. Srab och Trafikverket. Husö råder inte över dessa utrymmen. Jag köper det. Att dessa företag har reklamrättigheterna.

Nu handlar det inte om reklam utan en flagga utanför stationen. Jag vet att Trafikverket inte äger Söderhamns resecentrum men har servitut mellan väntsalen och hiss.

När Husö skriver tillbaks så kan jag tyvärr inte göra något annat än att svara kyligt. Om det sen är avgörande att vi inte får flagga så får det vara så. Jag orkar bara inte försöka göra det bra för stan och för turismen samt stora delar av hbtq-gruppen.

Jag hade aldrig kontaktar Husö om trafikverket eller vänner inte hade rekommenderat. Att en tanke på service eller hur vi skulle gemensamt kunna göra fanns inte på skrift.

När jag har pratat med Niclas Brodin då är det lösningar och möjligheter som finns med på raderna och vad vi kan göra tillsammans om inte det ena eller andra går. Det är värdskap för stan. För mig är turistattraktion och att fånga in alla som det berör och kan beröra så viktigt. När jag ser hur Pride och Söderhamn finns med på flera webbsajter innanför och utanför norden som lockar folk till Hälsingland då gör det mig glad. Så jag blir så frustrerad när företagare inte ens ger ett uns på hjälpsamhet eller tänker värdskap.

Så less. Så trött.

image

En matig sallad!

Det var en rejäl sallad en fick serverad på Tewés Konditori i Hudiksvall. Rikligt med fräsh blandsallad, mycket salami, en stor bit chevre och fetaost. Den bästa salladen jag har ätit ute på väldigt länge.

image

image

Konditoriet använder bara Hälsinge skinka från Färlia i deras smörgåsar. Bra!

image

Vad kan ni göra för oss?

Flippade precis ut i en konversation om Pride. Jag är så glad över dom företag som sponsrar oss utan att få en hel A4a lista med vad vi kan ge i motprestation. Glad att det finns företag som vill försöka göra allt för vårt arbete ska synas och gå runt. Någon person har frågat mig varför jag inte har gjort en förfrågan. Jag tänker inte göra någon förfrågan till någon 4e året på rad. Dom som vill engagera sig är välkommen. Det kanske är nonchalant men jag är trött. Trött på att förklara vikten på varför.

The Primal Pantry

image

Paleo eller stenålderskost är en snabbt växande livsstil i vår tid vilket har har skapat behovet av produkter för ett liv på språng. Primal Pantry erbjuder fem olika näringsrika snackbars som är helt i enlighet med en Paleo livsstil; fria från spannmål, mejeriprodukter, raffinerat socker och vegetabiliska oljor och alltid med 100% naturliga ingredienser.

PALEO – STENÅLDERSKOST

“Paleo” är en förkortning för begreppet paleolitisk näringslära och som i vardagligt tal kan benämnas stenålderskost. I grunden är det en livsstil och ett förhållningssätt till mat och hälsa som är baserad på kvalitén på maten du äter.

Under miljontals år levde människan som jägare och samlare. Våra gener har därför utvecklats och anpassats till den mat vi haft tillgång till och generna uttrycks därför optimalt när vi får i oss en kost är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Ohälsa och sjukdom är dina geners svar på nya miljöfaktorer och mat som den inte är anpassad till.

PRIMAL PANTRY

Primal Pantry grundades av Suzie Walker, dietist med erfarenhet av marknadsföring från olika företag inom livsmedelssektorn i Storbritannien. Primal Pantry utvecklades som ett innovativt företag med visionen att göra Paleo kosten lättare och mer tillgänglig för alla.

Rena naturliga ingredienser är av största vikt för Primal Pantry. Ingen torkad frukt som innehåller tillsatt socker och vegetabiliska oljor används. Inga konserveringsmedel används för att förlänga hållbarheten. Produkterna ska innehålla den typ av produkter som du kan ha hemma i ditt eget skafferi och varje bar ska maximalt innehålla sex ingredienser. Barsen finns i smakerna Almond & Cashew,Coconut & Macadamia, Brazilian Nut & Cherry, Hazelnut & Cocoa och Apple & Pecan. De innehåller 45 gram och rekommenderat butikspris är ca 29kr.

Primal Pantry innehåller torkad frukt som ger snabb energi i form av kolhydrater, den långsamma energin kommer från hälsosamma fetter (nötter, kokos, mandel) som ger mättnad och hjälper till att bibehålla en hälsosam blodsockernivå. Protein som finns naturligt i nötterna och som stödjer kroppens tillväxt och reparation och håller dig mätt längre.