Årets Pridebil – Renault Espace

image

Det är första året som Bilbolaget Söderhamn medverkar i Söderhamn  Pride. Det känns bra att Bilbolaget backar upp oss och inte drar i backen. Vi kommer att synas på vägarna mot Arlanda, city, havet, paraden och mot Regnbågsmässan.

Bilbolaget har ständigt bra erbjudande så ta en sväng dit för bästa tänkbara lösning.

SBS reklam står också till RFSL Hälsingland förfogande i mån av möjlighet av tid.

Nu rullar vi framåt och är oerhört stolta över alla företag som är med oss på vår resa!

image

image

image

image

image

Många företag runtom i Sverige!

image

I år känns det fantastiskt kul att kunna presentera så många sponsorer som gör att vi enklare kan fylla vår goodiebags-påse till alla våra volontärer. Det är inget som volontärerna räknar med eftersom alla arbetar ideellt så det känns lite extra att kunna få göra detta. Det betyder mycket att det finns så många runtom i Sverige som vill stötta oss i vårt arbete. För Hälsingland!

Kulturstråk Järnvägsviadukten 27/5

image

2014 fick Ragnhild Sandelius Brodow pengar från Kulturmiljonen Söderhamn för att utveckla sin idé om ett utomhusmuseum ”Färgernas Museum – Formens Galleri” och ett galleri ”Gatans Rum” under Järnvägsviadukten i Söderhamn. En modell presenterades för kommunen i januari 2015 och nu uppmärksammar hon detta fantastiska utomhusrum med en installation till Pridefestivalen i regnbågens färger utfört i gammal teknik med äggoljetempera och stänkmåleri.

Installationen hängs under onsdagen den 27 maj och är kvar under hela prideveckan.

Marching for Those Who Can’t 30/5

image

Gå med ”Marching for Those Who Can’t”. Tidigare har kommun stoltserat under denna banderoll och det har betytt oerhört mycket med deras ställningstagande som kommun.

I år kommer medlemmar från RFSL Hälsinglands styrelse delta bakom detta och hålla fanan på topp åt kommun.

Det är en manifestation för alla de HBTQ personer världen över som får sina mänskliga rättigheter kränkta och som förhindras att fira Pride.

Vi kan gå med munnarna förtejpade eller klädda i svart, hålla i en ros eller ett ljus för att påminna dom som aldrig fick delta och som längre inte finns.

Pride är inte bara en fest även om vi har mycket att glädjas för men vi har också en allvarlig sida, en oerhört viktig sida och vår sektion kan få flera att tänka till, för dom som tror att vi kommer och ”klär av oss naken och förstör”.

Varje år har vi bjudit in deltagare som berättar livshotande historier, som har flytt från sitt hemland med risk att bli mördad eller fängslad om personer skulle ha stannat kvar. Det här med straff sker endast för att människor inte har rätten att få vara sig själv.

Bara på andra sidan Östersjön är situationen helt annorlunda där parader förbjuds och straff ges om du bara så delar ”propaganda”.

Vi går för hbtq-personer i länder som inte själva får lov att fira och delta.

Gå med moderaterna 30/5

image

Förena nytta med nöje och delta i Söderhamn Pride med oss och Beatrice Ask, vår riksdagsledamot och ordförande i Justitieutskottet. Ju fler vi blir desto roligare!

Vi kör en kampanj på gågatan och sedan går vi tillsammans med våra  koalitionskamrater KD och FP i Pride tåget. Beatrice Ask kommer även att gå i tåget tillsammans med oss.

Kom när du vill och delta hur länge du vill. Alla är hjärtligt välkomna!

Hålltider:

Kl 10.00-10.45 samling i Moderaternas kansli på Ågatan 9.
Där bjuder vi på fika. Sedan går vi ner på stan och ställer i ordning allt och kör igång.
Kl 14.30 packar vi ihop.
Kl 15.00 går paradtåget från centrala Söderhamn till Rådhustorget där det avslutas. Beräknas ta ca en timme.

Anmäl ert deltagande till Marjo marjo.myllykoski@moderat.se så vi får veta på ett ungefär hur många som kommer.

Möjligheterna att bilda familj måste stärkas!

image

En mycket bra och viktig insädare från Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker och ledamot av Centerpartiets partistyrelse, Magnus Svensson ( C )Distriktsordförande Gävleborg och Annica Norlin ( C )
Kommunfullmäktige i Söderhamn. Jag gläds för varje gång Centerpartiet ligger i framkant.

- Sverige är på många sätt ett tolerant land för HBTQ-personer. Men fortfarande diskrimineras människor på grund av sin sexuella läggning, inte minst när det handlar om möjligheten att bli förälder. Därför vill Centerpartiet nu att diskrimineringen av regnbågsföräldrar upphör.
Familjer kan se ut på olika sätt. Den normativa bilden av mamma, pappa, barn är långt ifrån allmängiltig. Tvärtom finns det många olika familjekonstellationer som alla präglas av kärlek och omtanke om varandra och om barnen. Men trots detta utgår mycket av lagstiftningen från att alla föräldrar lever i ett heterosexuellt äktenskap. Människor som är eller vill bli föräldrar och som inte är heterosexuella och gifta, diskrimineras ständigt. Inte minst HBTQ-personer. För Centerpartiet är det en självklarhet att vuxnas möjlighet att bilda familj och barns rätt till föräldrar som älskar dem måste stärkas.

1. Samma villkor ska gälla alla – inför en könsneutral föräldrapresumtion

Samma regler ska gälla för alla föräldrar. Så ser det inte ut idag. Därför föreslår Centerpartiet att en könsneutral föräldrapresumtion inrättas, istället för dagens faderskapspresumtion. Idag utgår staten från att den man och kvinna som får barn i ett heterosexuellt äktenskap är föräldrar till barnet. Samkönade par behandlas helt annorlunda. Det ska vara en självklarhet att alla människor behandlas lika och därför måste även föräldrar utanför heterosexuellt äktenskap behandlas som just föräldrar.

När en kvinna som är gift med en man föder barn antas mannen per automatik vara vårdnadshavare. Precis på samma sätt borde det vara för exempelvis den kvinna som är gift med en annan kvinna som föder ett barn efter insemination på ett svenskt sjukhus.

2. Tillåt insemination av ensamstående kvinnor

I dag kan kvinnor insemineras på svenska sjukhus. Det gäller dock inte ensamstående kvinnor som också har en längtan efter att bli föräldrar. Centerpartiet tycker, precis som en tidigare utredning föreslagit, att också ensamstående kvinnor ska få hjälp med insemination på svenska sjukhus. Idag anger lagen tydligt att barnet ska kunna växa upp under goda förhållanden för att en insemination ska kunna genomföras. Och goda uppväxtförhållanden kan också ensamstående kvinnor erbjuda.

3. Gör det möjligt att överlåta föräldradagar till närstående

Reglerna kring föräldraförsäkringen är stelbenta och krångliga. Det drabbar särskilt stjärnfamiljer (det vill säga alla typer av familjekonstellationer) och företagarfamiljer. Därför borde det vara möjligt att överlåta föräldradagar till någon som inte är vårdnadshavare. På så sätt kan en extrapappa eller extramamma vara med och bidra till att barnet får en trygg uppväxt.

Att det år 2015 fortfarande finns regler som diskriminerar föräldrar utifrån deras läggning och enskilda situation är både beklämmande och provocerande. Tiden är minst sagt mogen för att behandla alla familjer lika. För oss och Centerpartiet är det en självklarhet att familjer ska få samma möjligheter, även om de ser olika ut.

Fredrick Federley (C)
Europaparlamentariker och ledamot av Centerpartiets partistyrelse

Magnus Svensson ( C )
Distriktsordförande Gävleborg

Annica Norlin ( C )
Kommunfullmäktige i Söderhamn

Kommun säger nej till ekonomiskt stöd

Jag läser och följer dom flesta artiklarna angående olika Pridefestivaler mest för min egen del för att plocka goda tips eller rekommendera saker jag tror kan vara bra för andra som en egentligen inte tänker på.

Jag vet också hur tufft många Prideorganisationer har det. Det är verkligen ett slit och ett 110% arbete för att få ihop en bra festival för hela kommun samt där många olika grupper ska få plats med tillhörighet.

Jag vet hur det är att vända på varenda krona för att kunna boka in någorlunda bra namn. De flesta ställer upp ideelt eller på en väldigt låg budgetnivå för att dom vet innebörden och vikten på varför en Pride behövs.

Jag tycker såklart att kommun skulle kunna bidra med en förmånlig slant till de arrangörer som ser till att Pride blir till en vinst för människan. Stan växer till liv. Folk kommer hemmåt till sina familjer och bekanta och åtetvänder för att en äntligen kan vara stolt för den stad du en gång aldrig mer ville åka tillbaks till.

Nu läser jag att Halmstad Pride kämpar med en knackig ekonomi men Region Halland är inte behjälplig. Det har gått så långt att jag knappt orkar bry mig men visst är det märkligt? 

Sen ser en att politiker och fä går ut i media och lyfter upp sig själv och staden. För vad? För alla som sliter utan en krona från kommun? Klart som tusan att det är stort.

De flesta städer samlar in minst tvåtusen personer till city. Vad genererar inte det?  Rent maknadsvärde och sociala medier? Vad genererar inte det?

Det handlar sällan om stora summor men visst känns det enklare att få kommunens stöd i det viktiga arbetet många utsätter sig för.

En festival som uppmärksammar varandra på flera olika sätt och håll. Jag tycker det färgar och genomsyrar så mycket.

Att kommun hissar Prideflaggan är såklart ett statement men vad ger ett par flaggor när en organisation vill kunna erbjuda mera än så?

Region Halland,  skärpning för tusan. Vad hade det kostat er att gå in med 50 000 eller 100 000:- för allt arbete människor som sätter sitt liv till.

Jag har slitit i 3 år på olika sätt med Pride för min egen stad men jag förstår dom människor som inte orkar eller känner att uppgiften är klar. Jag förstår och jag går nu i era fotspår.

Resten till er alla andra. Fortsätt kämpa för alla starka krafter är guld värda oavsett kommunens stöd.