Att tala om turism och möjligheter!

image

Tidigare detta år läste jag en intervju där en pratar om samarbete mellan olika parter.

Det hade gett starkare förtroende på om det fanns intresse till att vilja samarbete med att hämta kunskap, erfarenheter från föreningsliv, näringsliv och allmänhet för att öka stadens finansiella möjligheter under vissa större sammankomster.

Å andra sidan är det upptill varje enskild individ att välja vem en vill samarbeta med och hur.

Vårstimmet, återvändardagarna, Söderhamn Pride, En dag för alla, School’s Out, trivselkväll och Strömmingsleken är våra största publika årligen återkommande evenemang.

Hur mycket detta genererar bör vår turistekonomisk kalkyl kunna redovisa?

Betydelsen av evenemang och att årligen återkommande evenemang som dessa tillställningar är en stark drivkraft för besökande och det skulle vara intressant att se vilka som återkommer och nyanlända.

Om vi nu pratar om Söderhamn Pride så har vi under dom 2 senaste åren haft över 5 000 besökande inräknat med de som även bor runtomkring.

* hur många besöktes
* varav hur många procent är internationella
* vad kan näringslivet göra för att öka turism samt möjligheter på att inte bara vara årets frilufts stad

Evenemang som lyfter fram öppenhet, mångfald och respekt stärker destinationens attraktionskraft. Idag har Söderhamn kommit otroligt långt men det är svårt som ideellförening att nå näringskraften. Jag har pratat lite med folk inom Hälsinge Turism  som jag tycker ligger i framkant på hur vi skulle kunna stärka denna part,  hbtq genom att marknadsföra Hälsingland gentemot hbtq-besökare.

En liten utveckling skulle kunna vara att RFSL Hälsingland hade en 25% tjänst som aktivit kunde arbeta med turism och näringsliv under helt andra omständigheter än vad vi kan göra idag.

En kan göra undersökningar med hur många intervjuer och upplyft på sociala medier, föreläsningar som lyfts upp och vad vi genomför som kan stärka länet ännu mer.

Söderhamn  Pride genomfördes första gången 2013 och fick rekordmånga besökare. Söderhamn Pride genomförde för andra gången 2014 med 500 deltagande. Föreläsningarna har lockat allt från 20-300. Paraden 2000 och längst paradvägen det dubbla.

Jag vet inte hur många i genomsnitt som övernattad men utöver evenemangen besökte flera våra restauranger och barer. Exakt vad varje deltagare spenderade kan jag inte svara på men även här skulle ett samarbete kunna bli bättre med ledande föreningar som verkar aktivit från flera olika håll.

Bara en stark rekommendation för affärerna,  utveckling och se potential vad vi kan göra tillsammans bara vi lägger på ”the pink money”

Foodbox på Sportsgym!

image

Nu när jag har som mål att gå ner 8 kilo eller åtminstone så jag kommer i mina favoritjeans så har min kost förvandlats totalt. Jag äter enligt fitnessfighten som jag tidigare har gjort då jag gick ner 13cm. Men jag tycker det är så krångligt med lunch och middagen. Vad jag kan byta ut, tillsätta eller äta mera utav.

* 100g lax
* 150g kött
* 150g kyckling
* 25g pasta, bulgur, ris, potatis
* 100g sallad

Frukosten är inte alls svår. Där äter jag min gröt, brödskiva, skinka och 1/2dl lätt laktosfri mjölk (arla)

Men resten hur jag ska fördela med 20g lök och ta bort från salladen osv.

Nu har jag fått exemplarisk hjälp från en tränare och glädjespridare från Sportsgym som rekommenderade foodbox som är ett helt nytt matkoncept för dig som vill slippa alla dieter. Köper jag ett par matlådor så behöver jag bara fördela resterande gram över frukost och mellanmål. Det tror jag faktiskt jag klarar?

Foodbox på Sportsgym erbjuder 8 färdiglagade rätter, speciellt framtagna för dig som vill komma i form eller gå ner i vikt.

Innan jag testar detta måste jag äta upp mina fyra hen.

Klicka på länken: Se mera info på sportsgym.

Funktionell träning – Somliga går med blöta skor

image

Då har jag kört en snabb powerwalk. Sist när jag tog en rekordsnabb tid så lämnade jag mobil hemma. Rundan blev desto längre då också.

image

Plankan har jag nu klarat över 1 minut. Mitt mål var 4 men det kanske är lite att ta i? Jag får ha som mål på 2 minuter. Jag är inte lika tränad eller i form som förr men visst ska jag hitta tillbaks?

image

Jag måste få en jämnare fördelning på muskler. Inte bara ben och armar. Hjärnan också kanske?

En hälsosam matmånad!

image

I natt var det första gången på länge jag sov utan att vakna mitt i natten och jag vakande för första gången på länge 1 timme senare än vanligt.

Hur skönt?

Jättebra och behövligt. Allt det här har hänt sen jag la om min kost. Jag vet ju med det själv. Jag både sover och mår bättre med bra kost. Inget konstigt alls.

Mitt mål är att klara plankan i 4 minuter vilket jag idag tror är omöjligt. Jag kommer dock varva med finska stolen med vikter. Mitt mål denna månad är såklart inte plankan. Jag vill heller inte se ut som en planka men jag behöver en jämnare kost och få ett bättre flås vilket jag har tappat.

Jag vill också bli gladare, att inte köpa större och störe storlek på skjortorna men jag saknar fortfarande glöden. Om nån vecka kanske jag skriver annorlunda.

Pepp!

Natalie Chanise Ahlgren vill inspirera!

Då är Kenny Solomons,  Magnus Carlsson,  dj Bernhard  (Candy) dj Pamela (candy/moxy) Camilla Gisslow,  Nino Ramsby,  Drillpojken, Lars Gårdfeldt, Ivy Road, Ronja Malm, Buck Angel,  Saga Becker, Jeanette Larsson (Sisu) plus många fler inbokad för Söderhamn Pride 2015.

Inom kort presenterar vi årets Söderhamn Pridelåt och eventuell dans med Bumbyfeet. Det sistnämnda är lite oklart så jag borde inte skriva om det.

En utav våra större presentationerna är Natalie Chanise Ahlgren. Jag såg nämligen en delning på Facebook och hajade till.

Natalie Eriksson Ahlgren, som tidigare skrivit för Nyheter24 debatt, tokhyllas för sitt inlägg på tidningens SOLOS Facebooksida. I inlägget skriver hon om att hon är som vilken tonåring som helst – den enda skillnaden är att hon har en cp-skada sedan födseln som gör att hon bland annat inte kan gå själv och prata tydligt.

Natalie vill inspirera och peppa andra i liknande situation samt våga visa att ingenting är omöjligt.

Det jag tycker är mest imponerande är hur Natalie brinner för HBTQ-FRÅGOR. Inte att hon brinner för just inkluderingen utan att hon orkar kämpa för annat när hon har det tillräckligt själv. I mina ögon är det gigantiskt med tanke på att det finns individer som bara ser sig själv och sina problem eller bara ägnar sin tid åt gnäll. Dessutom önskar sig Natalie Chanise Ahlgren att bli journalist och DJ. Att ha drömmar, mål och ambitioner här i livet är viktigt. Jag vet inte om det är rätt eller fel men jag gör en liknelse på Nic Vujicic och Nathalie – ”Love living life”

Natalie skrev tidigare på sin blogg:
”Den politiska frågan som jag brinner mest för är jämnställdhet mellan de olika könen men även HBTQ-personer. Även om jag är hetro så har jag jämt inspirerats av folk med olika läggningar, speciellt de som är öppna med det.

Jag tror att HBTQ-personer har det svårare än oss med handikapp om man pratar fördomar, speciellt för unga killar. När någon skriver ”CP” på skoltoan menar de oftast inte handikappet men om någon skriver ”BÖG” så menar de ju bög eller ja, homosexuell.

Dock har jag tänkt på en grej, jag ser sällan ordet ”flata” eller orden för homosexuella tjejer klottrat. Jag tror det beror på att tjejer är närgångna är normalt, man kanske kollar lite extra om de kanske kysser varandra mitt på stan men annars är det inget konstigt, jag tror vi alla har pussat vår tjejkompis på någon fest. Men om killar bara kramar varandra lite längre stannar man upp, även jag av ren nyfikenhet.

Jag tycker speciellt att skolorna ska ta sitt ansvar att ta upp såna här frågor oftare än på en lektion i sexualkunskap var tredje år. Nej, vi behöver vara mer öppna om vår och andras sexualiteter. Det är precis samma sak med handikapp, folk vet inte och bildar sin egen uppfattning.

Vi måste få mer information om saker och ting och jag tycker att HBTQ-personer borde få mer hjälp att komma ut och slippa behöva bära en sån stor hemlighet.”

Jag blir mäkta imponerad. Att någon som har sin egen kamp även orkar kämpa för hbtq-rättigheter är stort.

Många pratar om integration !

Det är många människor som pratar om integration och den stora öppenheten men väldigt få agerar eller brukar det själv. Jag har under ett par veckor, kanske ett par månader för att vara exakt känt mig reducerad eller obekväm. Det har blivit så att vid specifika uppdrag har jag kollat på andra lösningar som gör att vissa saker skulle exkluderas men jag skulle själv personligen känna mig inkluderad.

Det svårast är att få ett 50-tal under samma tak att arbeta mot samma acceptans och förståelse där en önskar att alla kände sig hemma. När jag längre inte gör det så är det fel. Inte fel på andra eller olika lokaler utan jag får helt enkelt tänka större fast det är jobbigt och drygt. För det är inte jag som ska behöva gå undan, det är inte jag som ska känna att dom här ”skämt-orden” många mår dåligt av att höra i skolan, på gatan eller få läsa som klotter på skolväggarna.

Nu är det som så här att vi alla människors känsloliv har sina toppar och dalar, så är livet rent generellt. Ibland känner du att inget kan stoppa dig. Andra dagar är det helt hopplöst – och oftast befinner man sig någonstans däremellan. Så är livet.  Ingenting har bättre effekt och smittar mer än att få positiv energi när allt annat suger. Samma sak tvärtom – negativa surskallar i ditt liv smittar dig med negativat tankar och pessimism.

Jag får fundera lite över mina tidigare framgångar ställda mot det jag känner just nu. Det är lätt att glömma allt bra en har gjort tidigare när saker känns tungt och din kropp uppmanas att inte ta över den där negativa attityden vissa individer kan ha. Dom kommer inte att försvinna men arbetet framöver kanske kan få nån att tänka på sitt beteende lite annorlunda än nu.

Samtidigt ska inte behöva känna så här under en fristad som jag ser det. Ingen som har gråtit sig hem från skolan önskar sig dessa händelser samtidigt får en svälja och tänka att det går över. Det är inte mig det är fel på utan kommunikationen, att förklara. Men hur mycket orkar du förklara, hur mycket orkar du ta debatten gång på gång, antagligen en massa. Jag hade bara önskat att om det vore så här, så inte just där, där jag vill vara.

The end
Its gets better….

Länsstyrelsen stolt partner till Pride i Växjö

image

Vad roligt att läsa att Länsstyrelsen är stolt partner till Växjö Pride som idag inleds. Det kommer att bli en hel vecka i sprakande färger under temat frihet, kunskap och kärlek.

– Det är viktigt att ta ställning för ett inkluderande samhälle och Växjö Pride erbjuder ökad kunskap i dessa frågor samtidigt som var och en får anledning att reflektera över sina egna fördomar, säger landshövding Kristina Alsér som invigningstalar i eftermiddag.

Prideflaggan är hissad på Residensets tak och länsvapnet har fått en mer färgglad skrud lagom till veckan. Symboliska handlingar som är nog så viktiga, men bakom dessa döljer sig ett långsiktigt arbete för förändring:

– För att åstadkomma förändring på riktigt måste var och en börja med sig själv, med målet om att allas lika rättigheter och möjligheter ska genomsyra samtliga verksamheter vid Länsstyrelsen, menar Kasia Musial, funktionsledare social hållbarhet och fortsätter:

– Ett socialt hållbart samhälle innebär att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras och att inga grupper missgynnas strukturellt. Det är ett av Länsstyrelsens kärnuppdrag.

Den 7 maj arrangerar länsstyrelsen föreläsningar på PM & Vänner, öppna för allmänheten.

Dags för frukost!

Det här med att jag har varit vaken sen 05.00? Varför gick jag inte ut på en lång PW? Under 2 veckors tid har jag funderat varför mina morgonpromenader inte fungerar som det brukar. Jag som ofta säger att det bara är att masa sig iväg.

Jag blir så ledsen att glöden inte finns där. Det är ju bara jag själv som kan förändra och jag vill må bra i min kropp och själ. Ingen kan få ett lugn om det inte smälter in. Jag är ju den som brukar peppa mig själv, låta mig peppas men vad har hänt?

Jag saknar nog en promenadkompis eller någon som skickar ett sms att nu är det dags, upp och hoppa. Hur mycket jag än inte skulle ha ork så är det motiveringen från andra eller mig själv som gör det starkare.

Nu sitter jag här. Väntar på att frukosttiden ska bli någorlunda ”normal” så jag får det avklarat i alla  fall.

Ett hopp förlänger livet

image

Idag fick jag äntligen kolla in Idells paradis. Vilket ställe. Ett helt paradis dit ingen hittar dig. Där du kan andas och bara tänka helt fritt och stitta och få inspiration från vågorna. Så fridfullt.

image

image

Det böjds på god mat. Lite pinsamt att jag inte ens köpte med mig något. Jag som är uppfostrad helt annorlunda.

image

image

Att få avnjuta maten vid havet är lyx. Att eventuellt nästa gång få äta nere vid bryggan är också lyx. Åh. Nu vill jag åka bort på eget eller besöka min egen primitiva stuga utanför Arbrå.

En bra starter!

image

Något som stör mig är min impuls samt att jag tröttnar. Jag är en bra starter men sen vill jag påbörja något nytt. Jag är en riktigt bra starter och jag vet precis hur det ska gå till samt se ut men avsluta får någon annan gärna göra för då har jag påbörjat något nytt.

Vad betyder sånt?