Tut-Bingo på Hällåsen

image

Då har jag varit på mitt livs andra tut-bingo i Hälsingland, Söderhamn. Det var smockfullt straxt innan 18.30 och bingot börjar 19.00 men det ska hinnas köpa lottor till förbannelse och olika spel.

Det märks verkligen att bilbingo är en populär aktivitet. Du sitter lugnt i din bil eller på ett par tältstolar utanför bilen. Har du barn med dig är det ett perfekt tillfälle för dom att se en film eller två med hörlurar.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

I pausen på tjugominuter dricker du en kopp kaffe från termosen medans duttar och färgglada bingopennor får vila.

Genom bilbingon får idrottsföreningarna som arrangerar in pengar till sin verksamhet. Idag gick överskottet till Trönö och Söderhamns FF.

Scandic agenda under EuroGames

image

Idag inleds Stockholm Pride och det är också starten på ett två veckor långt regnbågsfirande på Scandic. HBTQ-frågor har stått på Scandics agenda sedan länge och i år mynnar det ut i samarbeten med QX, Eurogames och Regnbågsfestivalen i Malmö – Malmö Pride. Veckorna innehåller allt från champagne och artistbesök till tävlingar och drop-in-vigslar!

Scandic har en lång tradition av att vara en hotelloperatör som tar samhällsansvar genom att bidra till ett bättre och hållbart samhälle på de orter vi verkar. HBTQ-frågor står på agendan sedan många år.

– HBTQ-frågor är viktiga för oss hela året men just under Pride visar vi det lite extra genom att närvara på festivalerna i Stockholm och Malmö samt vara hotellpartner till Eurogames, säger Mathias Kemi, ansvarig för sponsorskap och samarbeten på Scandic.

Regnbågsveckorna inleds med Stockholm Pride 27:e juli – 1:a augusti och forsätter sedan med Malmö Pride 3 – 9:e augusti och Eurogames som går av stapeln parallellt 5 – 9:e augusti.

Under Stockholm Pride har Scandic ett samarbete med QX och en gemensam lounge i Prideparken. Där kommer ett stort antal aktiviteter att äga rum bland annat artistbesök och vodcastsändningar, och man kommer också att kunna tävla om övernattningar på Scandic genom en Instagramtävling med hashtaggen #QXScandicLove.

– Det är väldigt roligt att vi fortsätter och fördjupar samarbetet från årets QX Gaygala. Scandic är en bra partner och jag ser fram emot att fortsätta samarbeta även framöver med nästa QX Gaygala också, säger Ulrika Lahne, Försäljnings- och marknadschef, QX.

I Malmö står Scandic Triangeln i fokus som det officiella Pride House där alla seminarier och workshops kommer äga rum under festivalveckan. Lördagen den 8:e augusti blir Scandic Triangeln dessutom ett kärlekshus på riktigt då en borgerlig vigselförrättare viger alla par som kommer på drop-in-vigsel mellan kl 15 och kl 17. De nygifta, och alla andra, kan skåla i den officiella Pridechampagnen Love & Bubbles som serveras på alla Scandics hotell i Malmö. Utöver det kommer man även i Malmö att kunna tävla om övernattningar på Instagram. Då under hashtaggen #ScandicLove.

För Eurogames är Scandic officiell hotellpartner och ser till att atleterna kommer väl förberedda till arenan. De tävlande bor i huvudsak på Scandic Park invid Humlegården och på Scandic Talk i Älvsjö.

För att hänga med på Scandics alla aktiviteter under Regnbågsveckorna, följ Scandics officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Pride behövs på flera olika sätt!

Innan Prideflaggning

Innan Prideflaggning

Idag startar Stockholm Pride, en festival som ha banat vägen inför så mycket. Söderhamn hissar Prideflaggan för att sända pepp då vi vet vilket arbete som krävs och för vi blir starkare tillsammans.

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsens födelse i New York den 27-29 juni 1969. Omfattande trakasserier av HBT-samhället skedde av Polisen och den 27 juni gjordes ännu en razzia mot Stonewall Inn (gaybar) på Christopher Street. Men den här gången satte sig gästerna på tvären, för första gången i historien, och kravaller som varade i tre dygn utbröt. Sedan dess har man över hela världen firat minnet av det tillfälle då HBT-samhället för första gången slog tillbaka mot trakasserierna och så starkt vågade vara stolta över sin identitet och sin kultur. Över hela världen firas Pride. Det har gått från att fira ett minnesfirande med politiska manifestationer till folkfest och festivaler. I de länder och städer där det inte är straffbelagt med homosexuell kärlek har Pride blomstrat och i städer som New York, Paris, Berlin, San Fransisco, Tel Aviv, Bangkok och Sydney lockar dessa festivaler och evenemang upp till flera hundra tusen deltagare.

I Sverige har vi firat Pride i många olika former och RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) arrangerade redan 1979 den första ”Homosexuella Frigörelseveckan” som sedan utvecklats till det Stockholm Pride vi har idag. Det har också blivit allt vanligare att städer runt om i landet arrangerar Pridefestivaler från norr till söder.

Alltid när jag får frågan om varför Pride behövs så får jag en blackout. Varför är det så viktigt för Söderhamn, Gävle, Eskilstuna, Stockholm? I varje stad där människor fortfarande bedöms och särbehandlas utifrån vem de är kär i så behövs en Pride.

Fritidsansvarig Niclas Brodin (söderhamns kommun)

Fritidsansvarig Niclas Brodin (Söderhamns kommun)

Det är viktigt att vi förstår att vi alla har ett värde och vi bör respekterar varandra som de individer vi är. I Söderhamn har vi kommit en bit på väg men det är inte komplett men staden blir kreativ, öppnare och för många har Pride och Prideflaggning en sån oerhört stor betydelse. Det är stort för den som behöver känna det här lilla extra. Ingen ska behöva gå och vara rädd för att bli utkastad av sin familj, rädd för att få sparken från sin arbetsplats och ingen ska behöva gå och vara rädd för att hålla sin partner i hand.

Fritidsansvarig Niclas Brodin (söderhamns kommun)

Fritidsansvarig Niclas Brodin (Söderhamns kommun)

 Anna Idell verksamhetschef på (Centrat) Eva Tjärnström (Ordförande Region Gävleborg)

Anna Idell verksamhetschef på (Centrat) Eva Tjärnström (Ordförande Region Gävleborg)

Det betyder mycket att Eva Tjärnström (Ordförande Region Gävleborg) kom förbi. Eva är ett ansikte utåt och en viktig punkt för alla frågor. Inte bara HBTQ. Eva är intresserad och det är det viktiga för mig personligen. Att visa intresse för helheten. Inte bara snack och fina kommentarer på facebook utan att synas i det verkliga.  Anna Idell behöver ingen närmare presentation (bara googla på allt jag tidigare har skrivit)

Tereza Vanova Benke (RFSL Hälsingland/Söderhamn Pride)

Tereza Vanova Benke (RFSL Hälsingland/Söderhamn Pride)

Jag som kommer från Söderhamn, är uppväxt här och bytt skola till skola till skola för att människor då var så otroligt korkade, dumma och riktigt dum i huvudet. Jag känner nu idag att det har blivit bättre. Nån har frågat mig att ”hens vän” hade sagt att Majs hade väl det inte dåligt? Dessa personer kanske inte var med mig när jag fick sten kastad på mig eller där människor från olika årsklasser skrek äckliga och fula saker. Dom kanske inte såg eller brydde sig att jag slutade komma till lektionerna eller till skolan för då brydde sig ingen eller ens visste vad HBT och som nu HBTQ står för. Jag visste inte heller. Men skillnad mellan dom och mig är att jag kastade inga stenar eller skrek att nån var hetero, tjock, smal, dum, svart eller vit. Stenarna och orden som har kastades på mig glöms inte. Det värsta är att jag tror dom som gjorde detta inte förstod. Jag förstod inte heller varför. Jag visste inte själv vad allt var eller betydde. Jag möter er på gatan. Jag möter er när ni ler. Jag undrar såklart vad ni tänker. Men visst blir det bättre?

Pride behövs!

 

Restaurang Albertina – Bildkavalkad

image

Det har regnat, åskat och blixtrat hela dagen så en middag på Albertina funkar oavsett väder. Det var tokfullt men vi fick ett bord vid halvglasad terass om vi inte ville vänta på bord inomhus.

image

image

image

Helt fullsatt inomhus men vi hade det bra ute. Inte för varmt och heller inte för kallt.

image

Jag älskar att det alltid serveras riktigt smör till knäckebröd. Ingen lätta eller något annat tjafs.

image

image

image

Kaffe och mintkaka till bordet bredvid. Är det inte lite kinavarning på mintchokladkaka?

image

image

image

Inlagd, skärgård och limesill med västerbottensost och kokt potatis.

image

Medans sällskapet bredvid oss gick efter en glädjemiddag fick vi in varmrätterna.

image

Grillad lax med citronsås och kokt potatis.

image

Stekt gösfilé med räksås och kokt potatis.

image

Rökt pepparlax med skärgårdssås och kokt potatis.

image

Grillad fjällröding med pepparrotscrème och kokt potatis. Såsen var väldigt stark. Jag gillar i för sig starkt och smaken av pepparrot men för min smak var det lite för mycket pepparrot och för nån annan säkert jätteperfekt. Denna gång var det ingen besvikelse på potatisen. Den föll inte sönder eller var alldeles för vattnig.

image

image

image

Efter maten tog vi en liten promenad för att smälta det värsta. Det är så underbart vacker runtom med naturen,  vattnet och alla fina hus.

image

image

image

image

image

image

image

image

Det var inte första besöket och heller inte det sista. Tack för maten och jättebästa sällskap!

Växbo lanthandel – lantlig inspiration!

image

När en har besökt ett ställe så många gånger tar orden slut på varför ni bör göra ett besök, en resa genom Växbo. Det är en liten by för sig som skulle kunna göra en egen turisttidning om vad som händer och där inget utesluter det andra. Visst saknas det ett hotell i Växbo?

Trolldalen, Växbo och allt runtom är ett  utflyktsmål vi som skapar lugnande omgivningen med andrum och ro där vackra ting inspirerar, där njutningen av en god lunch eller fika dröjer sig kvar och där alla åldrar är välkomna.

Jag hoppas Växbo lanthandel vidgar sina vyer, får plats att inspirera sig för en utvecklande process för servering flera gånger om året än bara under sommaren med säsongsbetonade råvaror med hembakat. Samt fortsättningsvis servera laktosfri glass med kanel, kardemumma och apelsin under vinterhalvåret?

En Hälsingetapas krog?

image

image

image

Hur många blåbär finns det i skogen?

image

Det blev ingen bra matfotografering på blåbärssylten ikväll. Men jisses vad blåbär det finns i skogen, det tar liksom aldrig slut? Det spelar ingen roll hur mycket som plockas så syns det knappt att du har varit där. Ut i skogen och ta vara på det naturliga. Koka sylt,  saft, marmelad, baka bärpaj, sorbet eller frys in till senare. [Ra] [pi] [då]!

image

image

image

Köp ett rött vipband som kommer att underlätta din Pridevardag!

image

Jag frågade Anna Högkil (Moxy) om hon kunde skicka lite roligare bilder på kaffemuggen. Jag vet inte? Vad tycker ni? Jag avskyr hundar. Varför skickar alla med bilder på hund till mig? Jag älskar katter.

Jag kommer som sagt blogga om Stockholm Pride hela veckan, som vanligt men inte lika mycket irl då vi inte åker ner förrän på lördag morgon.

Så skicka allt roligt med info och bilder till majsan.keller@finest.se så slipper jag goggla och hitta på något som inte stämmer.

image

image

Moxy och Urban Deli. Urban Deli utnämndes till ”Årets Restaurang/Bar” på QX-galan 2015 och är nu tillsammans med Moxy en av två restauranger att fronta årets Pride Park och årets festival.

Moxy kommer även att arrangera en massa fester precis som varje år så passa på att köpa ett röd vipband som kommer att underlätta din vardag med köer och entreavgifter.
image