Möjligheterna att bilda familj måste stärkas!

image

En mycket bra och viktig insädare från Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker och ledamot av Centerpartiets partistyrelse, Magnus Svensson ( C )Distriktsordförande Gävleborg och Annica Norlin ( C )
Kommunfullmäktige i Söderhamn. Jag gläds för varje gång Centerpartiet ligger i framkant.

- Sverige är på många sätt ett tolerant land för HBTQ-personer. Men fortfarande diskrimineras människor på grund av sin sexuella läggning, inte minst när det handlar om möjligheten att bli förälder. Därför vill Centerpartiet nu att diskrimineringen av regnbågsföräldrar upphör.
Familjer kan se ut på olika sätt. Den normativa bilden av mamma, pappa, barn är långt ifrån allmängiltig. Tvärtom finns det många olika familjekonstellationer som alla präglas av kärlek och omtanke om varandra och om barnen. Men trots detta utgår mycket av lagstiftningen från att alla föräldrar lever i ett heterosexuellt äktenskap. Människor som är eller vill bli föräldrar och som inte är heterosexuella och gifta, diskrimineras ständigt. Inte minst HBTQ-personer. För Centerpartiet är det en självklarhet att vuxnas möjlighet att bilda familj och barns rätt till föräldrar som älskar dem måste stärkas.

1. Samma villkor ska gälla alla – inför en könsneutral föräldrapresumtion

Samma regler ska gälla för alla föräldrar. Så ser det inte ut idag. Därför föreslår Centerpartiet att en könsneutral föräldrapresumtion inrättas, istället för dagens faderskapspresumtion. Idag utgår staten från att den man och kvinna som får barn i ett heterosexuellt äktenskap är föräldrar till barnet. Samkönade par behandlas helt annorlunda. Det ska vara en självklarhet att alla människor behandlas lika och därför måste även föräldrar utanför heterosexuellt äktenskap behandlas som just föräldrar.

När en kvinna som är gift med en man föder barn antas mannen per automatik vara vårdnadshavare. Precis på samma sätt borde det vara för exempelvis den kvinna som är gift med en annan kvinna som föder ett barn efter insemination på ett svenskt sjukhus.

2. Tillåt insemination av ensamstående kvinnor

I dag kan kvinnor insemineras på svenska sjukhus. Det gäller dock inte ensamstående kvinnor som också har en längtan efter att bli föräldrar. Centerpartiet tycker, precis som en tidigare utredning föreslagit, att också ensamstående kvinnor ska få hjälp med insemination på svenska sjukhus. Idag anger lagen tydligt att barnet ska kunna växa upp under goda förhållanden för att en insemination ska kunna genomföras. Och goda uppväxtförhållanden kan också ensamstående kvinnor erbjuda.

3. Gör det möjligt att överlåta föräldradagar till närstående

Reglerna kring föräldraförsäkringen är stelbenta och krångliga. Det drabbar särskilt stjärnfamiljer (det vill säga alla typer av familjekonstellationer) och företagarfamiljer. Därför borde det vara möjligt att överlåta föräldradagar till någon som inte är vårdnadshavare. På så sätt kan en extrapappa eller extramamma vara med och bidra till att barnet får en trygg uppväxt.

Att det år 2015 fortfarande finns regler som diskriminerar föräldrar utifrån deras läggning och enskilda situation är både beklämmande och provocerande. Tiden är minst sagt mogen för att behandla alla familjer lika. För oss och Centerpartiet är det en självklarhet att familjer ska få samma möjligheter, även om de ser olika ut.

Fredrick Federley (C)
Europaparlamentariker och ledamot av Centerpartiets partistyrelse

Magnus Svensson ( C )
Distriktsordförande Gävleborg

Annica Norlin ( C )
Kommunfullmäktige i Söderhamn

Kommun säger nej till ekonomiskt stöd

Jag läser och följer dom flesta artiklarna angående olika Pridefestivaler mest för min egen del för att plocka goda tips eller rekommendera saker jag tror kan vara bra för andra som en egentligen inte tänker på.

Jag vet också hur tufft många Prideorganisationer har det. Det är verkligen ett slit och ett 110% arbete för att få ihop en bra festival för hela kommun samt där många olika grupper ska få plats med tillhörighet.

Jag vet hur det är att vända på varenda krona för att kunna boka in någorlunda bra namn. De flesta ställer upp ideelt eller på en väldigt låg budgetnivå för att dom vet innebörden och vikten på varför en Pride behövs.

Jag tycker såklart att kommun skulle kunna bidra med en förmånlig slant till de arrangörer som ser till att Pride blir till en vinst för människan. Stan växer till liv. Folk kommer hemmåt till sina familjer och bekanta och åtetvänder för att en äntligen kan vara stolt för den stad du en gång aldrig mer ville åka tillbaks till.

Nu läser jag att Halmstad Pride kämpar med en knackig ekonomi men Region Halland är inte behjälplig. Det har gått så långt att jag knappt orkar bry mig men visst är det märkligt? 

Sen ser en att politiker och fä går ut i media och lyfter upp sig själv och staden. För vad? För alla som sliter utan en krona från kommun? Klart som tusan att det är stort.

De flesta städer samlar in minst tvåtusen personer till city. Vad genererar inte det?  Rent maknadsvärde och sociala medier? Vad genererar inte det?

Det handlar sällan om stora summor men visst känns det enklare att få kommunens stöd i det viktiga arbetet många utsätter sig för.

En festival som uppmärksammar varandra på flera olika sätt och håll. Jag tycker det färgar och genomsyrar så mycket.

Att kommun hissar Prideflaggan är såklart ett statement men vad ger ett par flaggor när en organisation vill kunna erbjuda mera än så?

Region Halland,  skärpning för tusan. Vad hade det kostat er att gå in med 50 000 eller 100 000:- för allt arbete människor som sätter sitt liv till.

Jag har slitit i 3 år på olika sätt med Pride för min egen stad men jag förstår dom människor som inte orkar eller känner att uppgiften är klar. Jag förstår och jag går nu i era fotspår.

Resten till er alla andra. Fortsätt kämpa för alla starka krafter är guld värda oavsett kommunens stöd.

Staffansbygden 1 juni

Alla i min omgivning delar inte min uppfattning och tro men visst är det fint? Att vi kan ha våra olika åsikter och ideologi bara vi vet att vi går på samma väg, mot öppenhet och större acceptans. Se mera i Staffansbygden som kommer ut 1 juni.

image

Duo gör årets Pridelåt, Unbreakable!

image

Duo gör årets Pridelåt, ”Unbreakable”.

Då är det dags för Söderhamn Pride att presentera årets Pridelåt som heter ”Unbreakable”.

Lyricsvideo finns på youtube:

https://youtu.be/ZURdFoY6fR

Finns även på
iTunes: https://itunes.apple.com/se/album/unbreakable-official-song/id994042807

och

Soundcloud: https://soundcloud.com/mattiastornell/sets/unbreakable-official-song-for-soderhamn-pride-2015

Spotify är tyvärr lite sega just nu men den kommer där vilken dag som helst också!

- ”Vi är så oerhört glada över att presentera årets låt. Den är skriven av och framförs av Söderhamnssonen Mattias Törnell tillsammans med Jim Stefánsson från Gävle. Jag har fått tjuvlyssna på låten sen ett tidigt skede och något som jag tycker är riktigt maffigt är den stora kören som Mattias har med i låten” säger Majs Keller, Ordförande RFSL Hälsingland.

Tillsammans kommer vi att utmana normer och fördomar och samtidigt ha underbart roligt. Det känns underbart att Söderhamn får lyfta upp lokala förmågor och dansa till en fartfylld låt.

”Jag kände mig väldigt hedrad när jag blev tillfrågad om jag ville skriva den här låten. Det känns fantastiskt kul att få vara delaktig i, och ha en sån betydande roll i, Söderhamn Pride. Jag anser att alla människor har lika värde och det var kul att få skriva en låt till en festival och en organisation som arbetar med de frågorna. Klart jag tackade ja!” säger Mattias Törnell.

Beskedet fick ett minst sagt positivt mottagande hos vår Pridestyrelse som har fått löpande info och förhandslyssningar under arbetets gång.

Låten, som är en duett, är skriven av Mattias och Jim tillsammans. De är goda vänner privat och har skrivit låtar tillsammans förut. Personer i deras omgivning har frågat om de inte ska ta och göra en duett och de har själva funderat på saken. Mattias tyckte att det här var ett bra tillfälle att göra det på då Jim är gay och själv är intresserad av de värderingar Söderhamn Pride handlar om. De tyckte att det var ett perfekt utgångsläge inför textförfattandet att ha en gay och en straight textförfattare. De har valt att i texten betona att alla människor är lika mycket värda, att man inte ska sätta etiketter på varandra, att man genom motgångar kan växa och hitta sig själv och i och med det hitta sin styrka och bli ”Unbreakable”.

Mattias har själv producerat låten och valde att sätta ihop en kör av duktiga sångerskor från Söderhamn för att få ytterligare en lokal förankring. Det är en kraftfull och positiv pop-/dancelåt som verkligen är peppande och upplyftande. Det blir officiell releasefest på arton78 i samband med Söderhamn Pride. Då kommer Mattias och Jim och framför låten tillsammans med tjejer ur kören. Låten finns dock redan nu att lyssna på så ni kan öva på den och sjunga med på releasen!

Mattias har egen hemsida, facebooksida, twitter, instagram osv.

Hemsida:
www.mattiastornell.se
Hans facebooksida hittar ni här:

https://www.facebook.com

mattiastornellmusic
Jim har också en egen facebooksida:
Jimstefanssonmusic

Söderhamn Pride är Hälsinglands egna Pride som funnits sen 2013. Idag drivs Söderhamn Pride helt ideellt av RFSL Hälsingland som arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen. .

Hemsida: www.soderhamnpride.se
Besök oss på Facebook: Söderhamn Pride

STJÄRNSPÄCKAT PÅ MEGA ESC PARTY 2015!

image

Då är det dags för årets mega eurovisionparty. Dj Kenny Solomons som kommer till Söderhamn 29/5 för både föreläsning och spelning spelar naturligtvis på Sveriges största Schlagerparty som bla Dj Bernhard styr över. Bernhard kommer tillsammans med Dj Pamela och Magnus Carlsson lördag 30/5 till Arton.78. Om det blir andra överraskningar återstår att se.

Efter ESC-finalen nu på lördag vill ingen sitta kvar hemma i soffan; alla vill ut på stan och fira Måns seger (eller dränka sina sorger i en fontän).

I NORRA LATINS storslaget vackra foajé bjuder Bernhard (Candy) och Rille Hante (Stockholm Pride) in till MEGA ESC PARTY 2015. Där kan man göra både och. Vi kan tom se själva omröstningen på storbildsskärm, så skynda ner till Norra Bantorget i Stockholm medan den alltid så trista mellanakten pågår.

Strax efter kl 01:00 leder radio- & ESC-stjärnan KIM KÄRNFALK den stora SCHLAGERSHOWEN (om vi tjatar kanske hon putsar av sin Eurovisionlåt?). Vår egen MARIETTE sjunger sin megahit och Melodifestivalsveteranerna Gregor & Terran från STORSCHLAGET (Måndag hela Vickan) bjuder på både eurovisionvinnare och mello-hits. DINAH NAH som tidigare under dagen gigat i både Gbg och på Jönköping Pride stressar upp till Norra Bantorget för att få köra årets dansgolvsrökare för oss. Schlagerikonen LINDA BENGTZING drar av ett par av sina 379 fantastiska Melodifestivalslåtar.

Sedan höjs stämningen ytterligare då Superstar dj’s KENNY SOLOMONS och MAKKAN jockar glada låtar alla känner på deras två dansgolv. Ingen lär sitta still.

Sist Bernhard och Rille jobbade ihop vann de priset för Årets Roligaste Kväll åt Stockholm Pride, på QX Gaygala. Nu är det dags att göra om succén…

När: lördag 23 maj 2015, kl 23:00–05:00
Var: Norra Latin, Drottninggatan 71B
Ålder: 18+
Förköpsbiljetter: Restaurang Torget & Secret Garden i Gamla Stan. 150 kr (ink garderob).
Entré i dörren: 220 kr (ink garderob)

https://www.facebook.com/events/832021756885099/

(Har du frågor på detta kan du ringa eller messa Rille på 0708 – 10 76 88. Eller maila richard.hante@egmont.se eller facebooka Richard Rille Hante…)

https://www.facebook.com/events/832021756885099/

https://www.facebook.com/events/832021756885099/

Söderhamns friskola blir kvar!

Då har jag verkligen fått nytändning på vad som är viktigt och politiken börjar bli intressant igen. Jag tycker det är mycket som har tappat fokus och på fel anledningar rent generellt. Jag är inte för smutskastning eller vad andra partier säger och gör. Jag vill hitta det väsentliga.

Tidigare om åren och fortfarande så ligger äldrepolitiken högst upp på prioritetlistan.

Jag tycker det är alldeles bedrövligt att vi ska behöva kämpa oss till bra och matnyttiga alternativ för barnets bästa och framförallt för framtiden.

Jag fick i alla fall bra information från Magnus Svensson (C) att föräldramötet på Söderhamns friskola ikväll var väldigt positivt.

Skolan blir kvar.
- rektor klart
- nästan 100% klart med lärare till hösten
- en styrelse är utsedd att jobba med bildande av föräldrakooperativ
- handlingar till skolinspektionen om övertagande är påbörjat

Det var ett fantastiskt möte på många sätt. Framförallt via allt engagemang och viljan till att drifta skolan vidare

Så till alla föräldrar som funderar vart ert barn skall gå till hösten – ett tips är Söderhamns friskola säger, Magnus Svensson  (C) som har en stor och ledande roll för framtiden och ger yngre ett hopp på mänskligheten och där föräldrar med barn bör kunna ha rätt att välja själv.

Att våga chansa!

Jag är rätt försiktigt och tillbakadragen i många avseenden tyvärr. Många tror att jag gillar att synas för att jag blev lite av en frontfigur i samband med Hälsinglands första Pride.

Det kändes lite som att en människa med lite annorlunda bakgrund bör fronta. Jag avskyr det. Tycker inte alls om. Jag blir jätteglad när mina medarbetare tar intervjuerna. Mitt arbete blir inte bättre för att mitt nylle syns i tidningen.

Jag jobbar bäst undercover. Jag har inget behov med att berätta allt jag gör och har ett finger med men vad gör en inte för mänskligheten.

Idag har det hänt oerhört mycket som jag gläds med att få berätta inom kort. Jag är inte den som basunerar ut något förrän jag vet att mycket är på banan.

Däremot så lönar sig hårt arbete, gråt, frustration och ilska väldigt mycket i längden. I samma veva som den energin har skapats så är det förbaskat roligt då dörrarna öppnas på glänt och du behöver inte smörja spjället så hårt för folk vet idag vikten av viktiga arbeten.

I samma veva som jag jobbar på sidan av Anna Idell och i väntan på jobb som är lite av min dröm så vågade jag chansa på ett annat.

Jag sökte något som jag själv tvivlar på att få men som jag skulle ha varit i behov med som yngre.

Om det inte skulle gå vägen har dörrarna öppnats och vägen mot det mål jag tidigare har haft har fått ett uppsving.

Nej till friskola?

Jag har inte orkat engagera mig politiskt eller haft en åsikt men nu tappade jag tålamodet då jag läste om att Söderhamn har tackat nej till Lust & Lära,  en friskola.

Jag tycker det är bedrövligt att våra barn inte ska kunna få ta sig rätten att få välja skola när det gäller ens saker som har stor betydelse för ens egen framtid. Det bör väl ändå vara grundläggande?

Har vi det fria valet så möjliggör det för varje individ att hitta sin egen undervisningsform som passar han, hon eller hen.

Likväl som ett privat äldreboende. Att varje enskild individ bör ha rätt att välja efter den möjligheten som ges och kan passa med vård och omsorg av hög kvalitet till den som behöver det, som att möta utvecklingen med allt mer friska och självständiga äldre.

En dag för alla barn 6:e Juni!

Den 6:e juni kör Anna Idell ”En dag för alla barn” för 3e året på rad i Söderhamn. Ett koncept som är uppskattat från företag såväl föreningsliv men framförallt barnen vars föräldrar som äntligen kan göra något ihop.

Exakt samma koncept kommer att köras i Trönö. Jag tycker det är superbra att flera engagerar sig. Det är lite med vad en vill när en arbetar med uppmärksammade bra saker.

När det gäller att ta en annans liknande namn och koncept uppkommer frågan om ansvar för varumärkesintrång som kan föreligga kan jag tycka.

I stora vida världen kanske det funkar att kopiera andras koncept som har tagit månader att bygga upp. Det är fint att andra tar efter och skapar en trend men trender i all ära?

Varför sätta exakt samma koncept på samma dag? Varför inte välja datumet veckan efter så det blir större spridning samt locka större rulljans. Att få flera att åka ut kontra åka in.

Det är lite som att Trönö skulle ha en egen Pride exakt samma datum som Söderhamm.  Det får inte bli vi mot dom. Är vi på den nivån så har vi tappat fokus. Det är inte ens smakbart. Det är mer aptitlöst.

Jag är verkligen för konkurrens på lika villkor men här känns det lite som ett statement som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

Det känns lite som sjörövare mot pirater!