Vackra Trönö

image

Jag vet inte hur många inlägg jag har om fina Trönö. Det är lika vackert som på sommaren om inte finare. Tänk att få driva ett litet spa/hotell/restaurang i lugna Trönö.

image

Om en skulle vara miljonär så bör det vara ett delmål. Inte göra om själva byggden utan utveckla. Drömmar och visioner får aldrig ta slut.

Markus vår-& sommarmat av Markus Aujalay

image

Välkommen tillbaka till Markus kök. Recepten får ni när boken släpps. Nu har jag så jag klarar mig. Herregud vad matböcker som produceras.

image

Under den varma, ljusa delen av året är det bara att njuta av fräscha primörer och späda grönsaker. Våren och sommaren är högsäsong för härliga råvaror, trädgårdarna är fulla med frukter och bär. Markus Aujalay har samlat sina bästa vår- och sommarrecept.

image

Här finns plockmat, bufférätter och festmat för grillkvällar, den bästa utflyktsmaten, ljuvliga bakverk och efterrätter men också enkla, goda vardagsrätter.

image

I Markus vår- och sommarmat finns cirka 90 härliga och lättlagade recept och över 140 läckra bilder.

image

Markus matlagning är okonstlad, smakerna enkla och rena, han har alltid råvarorna i fokus. Att laga mat är och ska vara roligt, alla klarar det. Hemligheten bakom Markus framgångar som kokboksförfattare är att recepten är enkla och välkomponerade.

image

Du kommer alltid att lyckas i köket med hans recept.

image

Markus vår- och sommarmat är en uppföljare till Markus höst- och vintermat som belönades med Måltidsakademiens pris i kategorin À la carte – Best Chef Books för ”föredömligt välskrivna recept och bilder som sprider matglädje”.

image

Hur mycket ser vi inte framåt vårkanten nu då?

image

Marängtårta är också min specialitet. Det bästa är att det går att göra marängbotten helt utan socker men ändå fylla den nyttig och god.

Visst ser vi framemot när kokböckerna släpps. Jag själv har ju lite att stå i!

Årets kock – snart dags!

image

Snart är det dags för årets viktigaste tävling.  Den 5 februari 2015 är det avgörande. Här har vi stora förväntningar på matlagning i mästarklass där åtta finalister gör
upp om att bli Årets Kock 2015.

Varför åkte jag inte förra året? Har i år redan fått 7 inbjudningar och jag har inte kunnat närvara på någon.

I är kommer tävlingen, Årets kock att ske på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnaren koras av H. K. H. Prins Carl Philip.

Tävlande är Markus Westh som från början kommer i från Hälsingland,  självklart håller jag på Markus. Vi har förövrigt jobbat (lång tajm ago) ihop i gamla stan. Idag arbetar Markus på restaurang Lilla Ego i Stockholm.

I år är det bara en tjej med och tävlar. Hallå?  Det bör väl finnas några fler som är tillräckligt duktigt för att tävla i matlagning?  Emma Erlandsson från Oaxen Krog & Slip i Stockhom håller jag en tumme på. Och ja. Just för att hon är den enda tjejen och ändå har kvalat in.

Sen har vi David Lundqvist (Operakällaren) Anders Karlsson (The Absolut Company) Thomas Sjögran (Swedish Taste)  Daniel Müllern (Ystad Saltsjöbaden) Daniel Engellau (Aveqia) och Saori Ichihara (Shinumi).

Anders Dahlbom, Årets Kock 1993, och Alexandra Zazzi med branschkollegor, kockar från hela Sverige, restaurangskoleelever och
tidigare vinnarna av Årets Kock kommer att finnas på plats.

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.

Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock.

Årets Kock är ett dotterbolag till Svensk Mjölk och har sedan 1983 arrangerats i samverkan med Gastronomiska
Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock.

Låt kastrullerna sjuda!

Alla älskar grillat Av Christian Hellberg

image

En matresa genom fem världsdelar av Christian Hellberg. Att förbereda inför sommaren och grilldags? Det går att grilla nu också. Det kanske är rentutav mysigare över öppen eld i skogen eller vid havet?

image

Det är fantastiska fotograf: Wolfgang Kleinschmidt som har fotograferat. Han är min förebild när det gäller matbilder. Wolfgang tar bilder för stora matkreatörer och tidningar. Tycker ni om Roy Fares alla böcker så är det Wolfgang som har fotograferat.

image

Att grilla är jäkligt kul, säger Christian Hellberg. Att samlas några vänner en sommarkväll, doften av rökiga kryddor och örter sprider sig, barnen leker och stojar. Kan livet bli bättre? 

image

”Alla älskar grillat” är en inspirationsresa i sju länder och fem världsdelar. Hemma i Fjällbacka grillar Christian hummerburgare, lammfärspizzan är från högljudda Istanbul. Häng med på köttbonanza på Buenos Aires-vis, grisfest på Mallorca – version 2.0 med sangria på Cava. Smaka på streetfoodmat från New York, entrecôte med Café de Paris-smör från Paris brasserier. Eller helgrilla oxfilé med sting av marockansk harissa. Här finns goda tillbehör, röror, såser och efterrätter. Du kan till och med grilla sockerkaka – onödigt kanske – men grymt gott!

image

Få koll på tekniken i Grillskolan. Vad skiljer grillarna åt, är kol bättre än briketter? Skillnaden mellan direkt och indirekt grillning? Vilka redskap måste du ha?

image

Bra råvaror är grunden i all matlagning.  I Råvaruskolan lär du dig om kött, fisk och skaldjur som lirar fint på grillen.

image

image

Det här ska jag tipsa min syster om. Ostron, ägg och bacon.

image

Att längta till våren med Christian Hellberg!