Vinterns nyheter i Järvsö 2015-2016

image

Efter en rekordsäsong med 187 000 besök förra vintern satsar Järvsöbacken vidare rejält i anslutning till Bergshotellet med nytt barnområde med lift, tre nya rullband och belysning. Från toppen till sydsidan installeras också transportbelysning så man kan åka skidor till sydsidan även kvällstid.

Den 18 september slår Järvsö upp dörrarna till byns nya ski-in ski-out-hotell och bike-in bike-out-hotell, Bergshotellet, mitt i skidsystemet. Med 52 familjerum och sammanlagt 250 bäddar finns rum för allt från romantisk tvåsamhet till den stora familjen med massor av utrustning. I den vackert ljusa gourmetrestaurangen med utsikt över berget finns plats för 380 gäster. Krögare på Bergskrogen är prisbelönte Pär Johansson, som även driver Växbo Krog och Bollnäs Kulturkrog. Han utlovar en gastronomisk mix av Hälsingland, Italien och Frankrike.

Järvsöbacken gör i år en jättesatsning på barnfamiljerna.

– Vi är alltid lyhörda över vad våra kunder önskar och sätter värde på. Vi dubblerar kapaciteten och möjligheterna för barnen och bygger ett helt nytt barnområde i anslutning till Bergshotellet, säger Peter Augustsson, vd Järvsöbacken.

Den nya barnliften i anslutning till Bergshotellet kommer att stå färdig till årets vintersäsong. Dessutom kommer tre nya rullband att monteras i backarna.

– Vi investerar i en transportbelysning som ger ledbelysning från Toppliften via Himlabacken, ner genom Vargen till Bergshotellet. Det ger möjlighet att kvällstid ta sig ner från toppen av Norrbacken till hotellet när liftarna stänger på Norr. Det blir också belysning i nya barnområdet vid hotellbacken, säger Peter Augustsson.

Järvsöbacken öppnar även en ny skidshop, skiduthyrning, skipassförsäljning och skidskolebokning i Bergshotellet. För att säkra snötillgången i backarna byggs snösystemet ut för att göra snö i nya barnområdet och att snabbare lägga snö i övriga systemet.

Järvsöbacken har från säsongen 2015-2016 :

20 nedfarter
8 liftar
2 Barnområden
4 rullband

Övriga nyheter

På Järvsöbaden tar man till vara på sin historia som kurhotell:
– Spa-avdelningen som vi öppnade till jul förra året har varit en stor succé och vi kommer göra det bästa året någonsin i Järvsöbadens 110-åriga historia säger hotellchef Inger Ångström.

Järvsö Snöskor kommer att utöka sina snöskoturer i år med bynära vandringar för att göra det ännu enklare att ta sig ut i naturen. I fjol var vandringen upp på Klacken otroligt populär, den kommer självklart att återkomma även i år.

Förra årets internet-succe med direktsändning från Järvzoos björnide återkommer även i år. Vill man besöka parken så är det öppet varje dag, precis som vanligt.

I längdåkningens paradis – Harsa, byggs matsalen ut med ca 110 kvadratmeter. Detta ger 82 nya sittplatser. Om vädret är gynnsamt kommer det att finnas 80 km preparerade klassiska spår till första advent.

Hälsingegården Lökes i Skästra kommer erbjuda fyra fina lägenheter för fint boende i vinterbonad Hälsingegård med herrgårdskaraktär när skidsäsongen drar igång.

Chinovas Eftertanke – serveringskåtan på Järvsöbackens sydsida fortsätter att satsa och utökar antalet sittplatser på den soliga sydsluttningen.

Och som vanligt går det fint att boka in sig i Järvsöbadens spa, även om man inte bor på hotellet.

Viktiga datum i Järvsö vintern 15/16:

18 sept Bergshotellet öppnar

26 sept Mickelsmässmarknad på Stenegård. Vi fyller alla gårdsplaner och hela Träteatern med marknadsstånd, underhållning och bjuder in till skördefest! Fyll förråden med det bästa inför vintern! Mat, grönsaker, hantverk, honung.

3-4 okt ”Girls Wellness Academy” med Emma Igelström på Järvsöbaden.
Energigivande träningshelg. Fokus på hälsa, livskvalitet och välmående.

31 okt Allhelgonastämmning på Stenegård. Ljus och eldar i trädgården. Konsert och soppa i träteatern. Öppet i butiker och galleri.

1 nov Järvsö Bergscykelpark stänger för säsongen. Efter en lång säsong stänger cykelparken. Man avslutar med barmarksgaranti under höstlovet.

6-8 nov. Antikpaket på Järvsöbaden.
Med antikexperterna Pontus & Sofhia Silverstolpe samt Byggnadsantikvarie Göran Gudmundsson och Kjell Höök. Programmet innehåller bl.a Hälsingemöblernas historia, kulturarv och husen, Bordskulturens historia och matkultur.

5-6 dec Traditionell julmarknad Stenegård
Hembygdsföreningenen arrangerar julmarknad med lokala hantverkare och matproducenter.

19 dec Järvsöbacken öppnar för säsongen dagligen. (Om vädret tillåter är det helgöppet tidigare)

30 jan Harsa Ski Marathon.
Seedningslopp för Vasaloppet 42 km klassisk stil.

14 feb Hälsingeleden på skidor.
Seedningslopp inför Vasaloppet. Från Harsa till Bollnäs. 56 km klassisk stil.

2 april Magasin Järvsö Big Air.
Big air-tävling för skidor och snowboard i Järvsöbacken.

Slut med alkohol på IKEA!

Det är snart slutserverat med alkohol på IKEA. Jag visste inte ens om att det fanns alkoholförsäljning. Jag har köpt mina köttbullar eller ätit frukost och aldrig haft en tanke på att det gick att köpa alkohol till maten. Det är en bra bonus men det kan ju inte vara det viktigaste för IKEA när en åker dit med familj, partner eller vän och dricka alkohol. (Expressen)

Upp till kamp för gårdsförsäljning.

Fina Bollnäs

image

Om ett par veckor har jag ett uppföljningsmöte. Ett möte jag ser framemot och jag kände redan vid första dialogen att jag spred bra inspiration som alla tog till vara på. Jag tog med allt gott som har varit  figurerande genom min resa runtom Sverige och vilken betydelse problem har skapat då jag har vänt det till något bra utan att någon har märkt. Alla sådana unika uppenbarelser är en merit för mig. Samt en Aha – upplevelse för många andra.

När du sår ett frö!

Redan för 2 år sedan satt jag i möte inför ett eventuellt projekt men det drog ut på tiden. Nu har en vänlig själ enligt viskande öra pratat så fint om mig och mina tidigare insatser som inför framtida bruk kan vara en påverkan på nya företeelser våra fina städer behöver. Det är just det här jag tycker om. Att jag sår ett frö som får ligga och gro och när tiden är kommen så har det fått legat och växt. Ibland måste saker få ta tid även om jag själv avskyr meningen. Det här blir också en passande början som inte är uttjatat enligt många. Vi måste börja i rätt enda och från individens möjlighet. Nu är det en början på något mellanaktigt.

image

Broberg fortsätter att leverera

image

Det här är viktigt för sporten och vårt arbete. Jag är glad för det fortsatta arbetet. Det är ingen quickfix med att förändra världen utan vi själva måste ändra olika uppfattningar och arbeta fram mer kunskap för dom som behöver.

Vi tänker långsiktigt och för framtiden när det gäller samarbete och vi ska inte försvåra utan förenkla. Det gör vi med dom kunskaper vi tillsammans arbetar med.

Styrelsen för Broberg/Söderhamn Bandy IF tog ställning till att stödja RFSL Hälsingland i vårat arbete för alla människors lika värde oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, kön, ålder eller sexuell läggning.

Föreningen kommer att fortsätta markera detta genom att bära RFSL Hälsinglands logotype på representationslagets matchställ samt fortsätta vara en stor samarbetspartner för Söderhamn Pride 2016!

Det är sportpridepepp!

Gävles Lucia öppet för alla!

Jag läser en länk som Cio har skickat. Tack.

I år blir Gävles lucia öppet för alla. Hbtq-personer som könsidentifierar sig som kvinnor kan ställa upp.

Jag som är lite av den här konservativa sorten. Ganska så (pain in the ass) smärta i stjärten tycker ändå att detta är ett steg mot den inkluderande utvecklingen. Det är bra att detta tas upp för det kommer att väcka uppmärksamhet och skapa debatt.

En lucia har alltid, ”alltid” varit en tjej. Hur vet vi det? Har nån frågat Lucia vad Lucia kände sig som och hur Lucia definierade sig eller vad våra alla Lucior har definierat sig som genom tiderna? Tänkte väl.

Det här är lite som S-kvinnorna gick ut med häromdagen. Att alla som definerar sig som kvinna får bli medlem hos S-kvinnorna. Jag definierar mig inte direkt som kvinna och framförallt inte sympatisör med (S) men all utveckling framåt är bra. För S-kvinnorna och framförallt Lucia i tiden.

Läs mera på GD

Lindeman’s till mataffären!

image

Jag tycker det här är lite kul med Lindeman’s. När jag var ett flertal gånger i USA så köpte vi ofta vin på något mall. Om vi inte åkte in specifikt till någon vingård så fanns det inte så många trevliga alternativ enligt mitt tycke men en flaska Lindeman’s fanns alltid tillhans. Nu när jag läser att
Lindeman’s fortsätter storsatsa på lågalkoholviner in mot mataffären så känns det såklart lite extra roligt.

image

Intresset för lågalkoholviner växer markant i Sverige. Senaste siffran visar att segmentet ökat med hela 19 procent jämfört med föregående år. Lindeman’s fortsätter att satsa på sitt omtyckta lågalkoholsortiment som går under namnet Early Harvest och till hösten tar vinhuset klivet in i dagligvaruhandeln. Den nya serien med viner från Lindeman’s Early Harvest innehåller endast 2,2 procent alkohol och blir de första någonsin i Sverige med den alkoholstyrkan. För att täcka alla smaker och tillfällen består Lindeman’s Early Harvest nya 2,2 procentserie av rött, vitt och mousserade. Vinerna finns att köpa i dagligvaruhandeln från och med den 1 september 2015.

– Trenden är tydlig – konsumenterna efterfrågar viner med en lägre alkoholhalt. Lindeman’s har under snart tio års tid producerat lågalkoholviner och vi har vuxit oss mycket starka inom området globalt. En naturlig utveckling är att fortsätta bredda sortimentet för att möta en ökad konsumentefterfrågan. Vi är väldigt stolta över att vara först på marknaden med lågalkoholviner med 2,2 procent alkohol i dagligvaruhandeln, säger Joakim Reuszner som är ansvarig för Lindeman’s i Norden.

I den nya Lindeman’s Early Harvest 2,2 procentserien har man inte kompromissat med smak eller kvalitet. Utgångspunkten för Lindeman’s vinmakare är att dessa viner ska vara lika njutbara som ett välgjort vin med normal alkoholstyrka. Precis som övriga viner från Lindeman’s har man plockat druvorna från olika regioner i sydöstra Australien för att uppnå högsta kvalitet och smakupplevelse.

Marknadsledare på lågalkoholviner
Lindeman’s är den mest framgångsrika producenten av lågalkoholviner. I Sverige har Lindeman’s Early Harvest en marknadsandel på 48 procent (av lågalkoholviner mellan 0,6 – 5.5 %) och är därmed kategoriledare. Att Lindeman’s blivit så stora på lågalkoholviner är tack vare att de lyckats tillverka viner som håller en hög och jämn kvalitet.

Samtliga viner i Early Harvest-serien om 2,2 procent lanseras i dagligvaruhandeln och kommer att finnas på ICA, City Gross och Matrebellerna från och med den 1 september 2015.

Lindeman’s Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc 2,2 % är ett torrt, medelfylligt vin med generös frukt, frisk syra och inslag av persikor, äpple, tropisk frukt samt mineraler. Det är perfekt både som aperitif och till fiskrätter och skaldjur.
Pris: 64,90 kr.

Lindeman’s Early Harvest Cabernet Sauvignon Shiraz 2,2 % är ett medelfylligt, mjukt vin med saftig frukt och inslag av svarta vinbär, hallon och körsbär samt balanserade tanniner och syrlighet. Vinet passar utmärkt till både grillade rätter, pasta och kyckling eller som sällskapsvin efter maten.
Pris: 64,90 kr.

Lindeman’s Early Harvest Chardonnay, Pinot Noir och Muscat 2,2 % är ett friskt mousserande vin med toner av gröna äpplen, stenfrukt, citrus och med en uppfriskande avslutning. Det passar fint både som en aperitif eller till en sallad, fisk och skaldjur.
Pris: 67,90 kr.

Lindeman’s finns idag i 22 länder och är marknadsledare på fyra marknader, i Kanada, Sverige, Nederländerna och Norge*. Lindeman’s är rankat som det sjunde mäktigaste vinvarumärket i världen av Drinks Business **. Lindemans är även pionjär och marknadsledare när det kommer till i lågalkoholviner i Australien***.

* Nr 1 mest sålda vinvarumärke i volym i Kanada, Redbooks maj 2013, nr 1 mest sålda vinvarumärke i volym i Sverige, Systembolaget mars 2015, nr.1 mest sålda vinvarumärke i volym i Nederländerna, Nielsen november 2013, nr.1 mest sålda vinvarumärke i värde i Norge, Vinmonopolet oktober 2013.

** Nr. 7 mest mäktiga vinvarumärke i världen, The Drinks Business & Intangible Business ‘Power Brand 100’ 2014

***Lindeman’s Early Harvest viner har minst 25 % lägre alkoholhalt och kalorier om man jämför med viner I samma stil.*

image

Fantastisk mat behöver inte vara komplicerad, bara orimligt god!

image

Vissa dagar känns bättre än andra för ett krogbesök. Riktigt bra restaurangupplevelser kräver inte alltid ren och skär gourmet deluxe.

Hälsingland har den stora glädjen att få dela matkulturen med Växbo framförallt och under de senaste åren har ett fåtal skärpt till sig med att skapa och stå för ambitiösa matupplevelser utöver det vanliga utan att för den delen hamna i lyxsegmentet i Söderhamn.

Arton.78 tycker jag växer för varje besök och i takt då jag vågar testa nya kombinationer. Det är nästan så att du önskar dig en avsmakningsmeny, vinpaket och tiominuterspresentationer av maten för en stund.

Arton.78 bjuder egentligen inte på några komplicerade rätter utan det är smaken och såserna som verkligen arbetas in för att få rätt mängd, smak och balans.

Jag tycker om krogar som vågar satsa på närproducerade produkter så som från Björk, Järvsö och Rengsjö. Det är lite som förstklassiga rätter i garanterad hemma hos-miljö.

image

image

image

Jag gillar plocktallriken och Tant grön,  en ost från Järvsö och köttprodukter från Björks. 120:- per person.

image

Ostfylld Ockelbokyckling för 185:- med en riktig god citronsås till. Är den bästa smakupplevelsen hittills.

image

image

För första gången köpte jag en fanta för 25:- men jag håller mig nog till Bubbelvatten nästa gång vid mildare former. Men visst är det lite märkligt som den krogmänniska en är. Du köper en fanta för 25 kr men du lämnar trippel i dricks. Hur tänker en där egentligen?

image

image

image

image

image

image

Färgerna passar in på Arton.78s värderingar och finhet för samarbete över gränserna. Det tycker vi och alla gästande turister från storstäderna om.

Disktrasa – 5:- går oavkortat till RFSL Hälsingland

image

Idag fick jag min disktrasa som Maritha Norman stickar och säljer. Det är ungefär 1 veckas tid på leverans i mån av beställning. En disktrasa kostar endast 50:-. 2 för 80:-.

Det fina i detta är att 5:- går oavkortat till RFSL Hälsingland /Söderhamn Pride. Många bäckar små.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vill du beställa en handstickad disktrasa: mn58@home.se