Drogtester på skolan alt narkotikahundar!

Det är en viktig debatt eller diskussion som pågår just nu på helahälsingland.se.

Det är över 21 personer som har mist sitt liv alldeles för tidigt på grund av droger.

Några pratar om statistik och för mig känna det som att sopa problematiken under mattan och för att försöka bevara Söderhamns varumärke på något sätt genom att vi inte har några problem så länge vi går efter statistik över att det inte förekommer så särskilt mycket drogförsäljning?

Jag har en liten tanke på att vi eventuellt skulle föreslå frivilliga drogtester på skolarna. Tanken är att både arbeta förebyggande mot droger och att hjälpa ungdomar som hamnat på fel väg. Det skulle kunna vara ett slags verktyg i kampen mot drogerna.

Alternativ är också att sätta in fler ungdomssamordnare på skolan som ser och pratar med ungdomar i farozonen och bara finna till hands.

Vi måste bli bättre på att arbeta mot droger. Jag tror att alla struntar fullkomligt i statistik för världen har förlorat alldeles för många.

Det är jättekänsligt med drogtester och det är aldrig ens sitt eget barn som testar eller säljer. Skolorna bör så klart ha riktlinjer för hur testerna ska kunna genomföras. Pratar vi verklighet på riktigt så varför inte vänja sig vid tanken att dessutom inte omöjligt att narkotikahundar ibland rör sig i skolkorridorerna eller mera på stan.

På skolorna finns det lättillgängligt och ungdomarna kommer och går. Jag tror inte att ungdomar vågar ta hem drogerna så valet på möjlighet att ha detta i skolan är en lösning.

Kan vi upptäcka i tid och att narkotika upptäcks bland eleverna så är en drogtest på skolan ett alternativ så länge eleven och elevens vårdnadshavare ger sitt godkännande.

Däremot är dom flesta trött på prat och människor i kostym som bara pratar och pratar men sällan gör något. Dags att vakna även om det är alldeles för sent för många men en förhoppning på att rädda fler liv desto tidigare är bra och viktigt.

Smak av Gävleborg 4/9-5/9

image

Inför nästa helg har jag fått en inbjudan med hur mycket inspiration som helst för hela regionen i regi med Best Production.

Hela länets livsmedelsbransch kommer att finnas på plats för att diskutera med besökande på vad vi kan göra bättre och vad som är bra.

När både större och mindre företag, besöksnäringen, det offentliga, handeln och konsumenterna slås ihop så bjuder vi alla på det bästa smakerna från alla världar på hur vi kan utveckla produktion av mat och dryck.

Jag som är för gårdsförsäljning av öl/vin och cider har bubblande idéer på hur vi kan gå ihop och få det i verk.

MatVärden arrangerar pop-up föreläsningarna under de tre mässdagarna och MatVärden står också som utställare med de mobila charkuteriet och mejeriet.

Alla besökande kommer att få en inblick i länets historiska mat- och måltidsarv, slowfood, provsmakning
och jämförelser av smak & kvalitet. Jag ser framemot att äntligen få skåda och eventuellt få en smutt med dryck Tevsjö Destilleri, Svensk sprit, tillverkad i Järvsö där Jonas Larsson berättar om deras resa från kvarn till destilleri.

Det här är bara en bråkdelav det som kommer att presenteras och finnas för öga och smak.

image

Vinterns nyheter i Järvsö 2015-2016

image

Efter en rekordsäsong med 187 000 besök förra vintern satsar Järvsöbacken vidare rejält i anslutning till Bergshotellet med nytt barnområde med lift, tre nya rullband och belysning. Från toppen till sydsidan installeras också transportbelysning så man kan åka skidor till sydsidan även kvällstid.

Den 18 september slår Järvsö upp dörrarna till byns nya ski-in ski-out-hotell och bike-in bike-out-hotell, Bergshotellet, mitt i skidsystemet. Med 52 familjerum och sammanlagt 250 bäddar finns rum för allt från romantisk tvåsamhet till den stora familjen med massor av utrustning. I den vackert ljusa gourmetrestaurangen med utsikt över berget finns plats för 380 gäster. Krögare på Bergskrogen är prisbelönte Pär Johansson, som även driver Växbo Krog och Bollnäs Kulturkrog. Han utlovar en gastronomisk mix av Hälsingland, Italien och Frankrike.

Järvsöbacken gör i år en jättesatsning på barnfamiljerna.

– Vi är alltid lyhörda över vad våra kunder önskar och sätter värde på. Vi dubblerar kapaciteten och möjligheterna för barnen och bygger ett helt nytt barnområde i anslutning till Bergshotellet, säger Peter Augustsson, vd Järvsöbacken.

Den nya barnliften i anslutning till Bergshotellet kommer att stå färdig till årets vintersäsong. Dessutom kommer tre nya rullband att monteras i backarna.

– Vi investerar i en transportbelysning som ger ledbelysning från Toppliften via Himlabacken, ner genom Vargen till Bergshotellet. Det ger möjlighet att kvällstid ta sig ner från toppen av Norrbacken till hotellet när liftarna stänger på Norr. Det blir också belysning i nya barnområdet vid hotellbacken, säger Peter Augustsson.

Järvsöbacken öppnar även en ny skidshop, skiduthyrning, skipassförsäljning och skidskolebokning i Bergshotellet. För att säkra snötillgången i backarna byggs snösystemet ut för att göra snö i nya barnområdet och att snabbare lägga snö i övriga systemet.

Järvsöbacken har från säsongen 2015-2016 :

20 nedfarter
8 liftar
2 Barnområden
4 rullband

Övriga nyheter

På Järvsöbaden tar man till vara på sin historia som kurhotell:
– Spa-avdelningen som vi öppnade till jul förra året har varit en stor succé och vi kommer göra det bästa året någonsin i Järvsöbadens 110-åriga historia säger hotellchef Inger Ångström.

Järvsö Snöskor kommer att utöka sina snöskoturer i år med bynära vandringar för att göra det ännu enklare att ta sig ut i naturen. I fjol var vandringen upp på Klacken otroligt populär, den kommer självklart att återkomma även i år.

Förra årets internet-succe med direktsändning från Järvzoos björnide återkommer även i år. Vill man besöka parken så är det öppet varje dag, precis som vanligt.

I längdåkningens paradis – Harsa, byggs matsalen ut med ca 110 kvadratmeter. Detta ger 82 nya sittplatser. Om vädret är gynnsamt kommer det att finnas 80 km preparerade klassiska spår till första advent.

Hälsingegården Lökes i Skästra kommer erbjuda fyra fina lägenheter för fint boende i vinterbonad Hälsingegård med herrgårdskaraktär när skidsäsongen drar igång.

Chinovas Eftertanke – serveringskåtan på Järvsöbackens sydsida fortsätter att satsa och utökar antalet sittplatser på den soliga sydsluttningen.

Och som vanligt går det fint att boka in sig i Järvsöbadens spa, även om man inte bor på hotellet.

Viktiga datum i Järvsö vintern 15/16:

18 sept Bergshotellet öppnar

26 sept Mickelsmässmarknad på Stenegård. Vi fyller alla gårdsplaner och hela Träteatern med marknadsstånd, underhållning och bjuder in till skördefest! Fyll förråden med det bästa inför vintern! Mat, grönsaker, hantverk, honung.

3-4 okt ”Girls Wellness Academy” med Emma Igelström på Järvsöbaden.
Energigivande träningshelg. Fokus på hälsa, livskvalitet och välmående.

31 okt Allhelgonastämmning på Stenegård. Ljus och eldar i trädgården. Konsert och soppa i träteatern. Öppet i butiker och galleri.

1 nov Järvsö Bergscykelpark stänger för säsongen. Efter en lång säsong stänger cykelparken. Man avslutar med barmarksgaranti under höstlovet.

6-8 nov. Antikpaket på Järvsöbaden.
Med antikexperterna Pontus & Sofhia Silverstolpe samt Byggnadsantikvarie Göran Gudmundsson och Kjell Höök. Programmet innehåller bl.a Hälsingemöblernas historia, kulturarv och husen, Bordskulturens historia och matkultur.

5-6 dec Traditionell julmarknad Stenegård
Hembygdsföreningenen arrangerar julmarknad med lokala hantverkare och matproducenter.

19 dec Järvsöbacken öppnar för säsongen dagligen. (Om vädret tillåter är det helgöppet tidigare)

30 jan Harsa Ski Marathon.
Seedningslopp för Vasaloppet 42 km klassisk stil.

14 feb Hälsingeleden på skidor.
Seedningslopp inför Vasaloppet. Från Harsa till Bollnäs. 56 km klassisk stil.

2 april Magasin Järvsö Big Air.
Big air-tävling för skidor och snowboard i Järvsöbacken.

Slut med alkohol på IKEA!

Det är snart slutserverat med alkohol på IKEA. Jag visste inte ens om att det fanns alkoholförsäljning. Jag har köpt mina köttbullar eller ätit frukost och aldrig haft en tanke på att det gick att köpa alkohol till maten. Det är en bra bonus men det kan ju inte vara det viktigaste för IKEA när en åker dit med familj, partner eller vän och dricka alkohol. (Expressen)

Upp till kamp för gårdsförsäljning.

Fina Bollnäs

image

Om ett par veckor har jag ett uppföljningsmöte. Ett möte jag ser framemot och jag kände redan vid första dialogen att jag spred bra inspiration som alla tog till vara på. Jag tog med allt gott som har varit  figurerande genom min resa runtom Sverige och vilken betydelse problem har skapat då jag har vänt det till något bra utan att någon har märkt. Alla sådana unika uppenbarelser är en merit för mig. Samt en Aha – upplevelse för många andra.

När du sår ett frö!

Redan för 2 år sedan satt jag i möte inför ett eventuellt projekt men det drog ut på tiden. Nu har en vänlig själ enligt viskande öra pratat så fint om mig och mina tidigare insatser som inför framtida bruk kan vara en påverkan på nya företeelser våra fina städer behöver. Det är just det här jag tycker om. Att jag sår ett frö som får ligga och gro och när tiden är kommen så har det fått legat och växt. Ibland måste saker få ta tid även om jag själv avskyr meningen. Det här blir också en passande början som inte är uttjatat enligt många. Vi måste börja i rätt enda och från individens möjlighet. Nu är det en början på något mellanaktigt.

image