Gång över is!

image

Idag hade jag en idé men den blev halv. Fick dock mitt vänstra öra varmt när Carina Karlsson ringde.
- du går inte över isen hör du det!?
Jadå!
- men lyssna du vänder!
Jag har redan gått men jag vände!
- du låter dig inte luras av all snö. Du lovar att du aldrig går.
Ja ja jag lovar (fingrar i kors)
- lovat?
Ja jag ska inte gå över denna i något mera!
Lite sött att någon bryr sig så varmt som Carina,  hönsmamma no:1 men jag gillar!

image

Vägen hemåt var varm. Denna väg gick jag häromdagen och exakt samma personer var ute och skottade som igår. Trevligt med glada miner i denna garvarebacke.

Barn med HIV!

image

Jag brukar sporadiskt få mail från trevlig person på Läkarmissionen för att lyfta upp olika traditionella helger vi firar runt om i världen och mestadels i Sverige. Jag gör inte det på grund av uppmaning utan egen fri vilja för jag tycker konsumeringen ibland går till överdrift.

Läkarmissionen brukar ha tillfällen där du kan sätta in en valfri peng till familjer eller organisation runt om i världen som är i bättre behov än att du köper något till nån som inte är i behov av en tröja, påskägg ned godis som är äckligt eller för den som vill köpa något men vet inte vad.

Då kan du alltid stötta Läkarmissionen som har 90-konto och som kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. (90 00 21-7)

I månadens SvJ kan du läsa om när artisten från Alcazar Andreas Lundstedt åkte till Sydafrika och besökte barncentret Place of Restoration.

Artikeln är såklart fängslade och jag fastnar för olika tankar Andreas förmedlar.

-”Barnen förtjänar mer tid än att jag ska dra det hela lite snabbt över en fika. Det känns viktigt att den jag berättar för får en inblick och blir inspirerad som jag blev och det blir man inte på tre ord över ett glas champagne på en kändisfest.”

Jag tycker det är oerhört sunt och fint samt trovärdigt. Det finns nog ingen som kan sätta sig in i överblick och känslor om en inte besöker på plats själv. Förstå vilka kontraster?  Från att stå på Rondo inför fullsatt publik till att närvara med barn som är hiv-smittaf på barncentret Place of Restoration.

Give a child a family!
Barncentret Place of Restoration i Margate, Sydafrika arbetar för att ensamma och övergivna barn ska hamna i familjelika miljöer istället för att bli kvar på institutioner.

Finhet!

Gays on ice på Hällåsen!

image

Idag arrangerade RFSL Hälsingland Gays on on Hälsingland.  Ett koncept lånat från Clean Event med Navid i Stockholm. Vi hade inte direkt tur med väder men många trotsade snön och dök upp.

image

Herrarna på Hällåsen bemötte oss jättebra och plogade upp samt såg till att vi fick det vi önskade.

image

Det det skulle enligt media ha varit sports pride men som blev inställt. Rfsl hälsingland ville inte ställa in sina aktiviteter så vi körde på.

image

Många åkte för första gången och för mig var det oerhört längesen. Sist måste ha varit i Hofors då jag spelade med dom.

image

Fina vänner hade fixat matsäck som bestod av varm choklad,  kaffe, ostsmörgås och jägarkorvsmörgås.

image

Vi blev ett gäng ganska tidigt och dom avlöste varandra så totalt trotsade ca 20-25 personer detta väder.

image

Vi hyrde skridskor samt lånade hockeyklubba. Vi lånade det som fanns tillgängligt. Tack.

Vi behöver inkludera hbtq-personer i idrotten. Glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel är idrottens värdegrund. Nu skapade inte vi så mycket idrott inom ett lag men vi välkomnande alla som ville åka, som tycker det är kul, vill lära sig,  våga tillsammans med människor som är tillåtande och där du känner hopp samt möjlighet att vilja fortsätta åka men känner sig osäker.

Jag menar mest att vi börjar alla någonstans och kan det vara idag eller för den åskådare som inte hade möjlighet att komma men som ändå ser att vi försöker vara delaktig där vi har möjlighet.

Det saknas förebilder och det är låg hbtq-kompetens och låg vuxennärvaro som eventuellt leder till att hbtq-ungdomar lämnar idrotten. RFSL Hälsingland vill såklart att kommande stjärnor bör utvecklas inom den idrott han/hon tycker om oavsett vilka de är?

Alla positiva initiativ och aktiviteter kring hbtq inom idrottsföreningarna är bra att det upp för inspiration. Hur kan vi öka förståelse och öppenhet? Genom idrottsföreningar och supporterföreningar. Vi ska stötta samhället,  att stötta tränare i förebyggande arbete mot våld, rasism, sexism, homofobi och transfobi och säkerställa idrotten så talanger stannar och får utvecklas som idrottare på bästa sätt oavsett vem de är.

Jag har lovat samtliga att…

…. Jag har lovat samtliga att jag ska sluta vara så förstående. Jag kommer också sluta vara så PK. Det räcker nu. Vi lever bara en gång. Oärliga människor är det mest osexigaste som finns. Likväl konflikträdda människor. Jag möter det varje dag. Hur svårt kan det vara att säga exakt? Jättesvårt. Jag vet. Men det får vara bra nu. Nå måre mister najs gaj!

Att ”vi” ska vara så tacksam hela tiden?

Jag har haft lite diskussioner, samtal samt hört hur en del resonerar. Jag vill bara först påpeka att alla de personer som verkligen gör nytta och som finns betyder så oerhört mycket. Utan er, tillsammans skulle ingenting vara omöjligt.

Sen kommer vi till dom här människorna som slår sig på ryggen, ger sin granne en klapp på axeln och tycker att livet är så bra, att hbtq-personer i stan ska vara så tacksam för att staden levererar en Pride.

”Det är vi som bor här som ser till att staden öppnas upp. Att dessa gaymänniskor ska vara tacksam för det. Vi har kommit väldigt långt i vårt samhälle som ser till denna tolerans”

Kan vi för det första sluta använda ordet tolerans i samtalen gällande hbtq och korrigera till acceptans. För det andra kan jag hålla med om att vi har kommit långt men det här beror det helt och hållet på vem du frågar. Om vi talar om Söderhamn så har vi givetvis kommit en bra bit fram. Söderhamns Broberg har RFSL Hälsingland logga på matchtröjorna. Stort?

Det är fint men det är arbetet inom föreningen som är stort. Någon sa att ”vi” ska vara tacksam? Det händer så oerhört mycket just i Söderhamn. Fina underbara Söderhamn där vi alla kan leva och vara öppen som vi vill. För bara 2 år sedan så fanns inte ens Pride på världskartan. För bara 1 år sedan fanns inte ens RFSL Hälsingland eller ett elitlag som vill arbeta med mångfald och för allas lika värde. För 1 år sedan hissades inte Söderhamn som första kommun i Sverige transgenderflaggan.

Allt.
Detta.
Är.
Stort.

Men varför säger många att hbtq personer i stan ska vara så tacksam. Att klappa sig på axeln för att någon cisperson håller ett tal. Visst det är styrka. Att det finns folk som står upp för den som känner att stöd inte finns.

Däremot så har vi inte kommit nånvart. Folk flyttar fortfarande härifrån trots att statistiken ökar. Att vi fyllas på med härliga medborgare. Det finns folk som inte ens vågar komma ut i stan för rädsla att bli av med jobb, bli spottad på stan och några av dessa har flyttat härifrån. Jag förstår dom. Idag finns det inte en endaste gaykille tillexempel som törs komma ut i Söderhamn, som bor och är uppväxt här Hur långt har vi kommit då på tal om tacksamhet?

Jag är så trött på alla dessa personer som tror sig vara så bra, dessa cispersoner som inte behöver gå omkring att vara rädd, just bara för att hen tycker om kärleken med likasinnade personer.

Under några veckor har jag funderat. Reflekterat. Stan är bra men jag har börjat tröttna på att försvara varför det är så viktigt, jag har tröttnat på att få höra hur tacksam en ska vara. Jag har helt enkelt tröttnat.

Men visst. Jag ska vara tacksam så blir den lättkränkta vita cis-personen nöjd.

Menybyte på Arton.78

image

Äntligen har Wisby Pils kommit till Hälsingland, Söderhamn och restaurang Arton.78. Man brukar säga att pilsen är bryggmästarens stolthet och Wisby Pils är inget undantag. Det som kännetecknar en pils är dess rikliga humlebeska, ofta i kombination med en blommig arom. En riktigt krispig pils bryggd på enbart tysk aromahumle och hårt kalkrikt vatten. En Wisby Pils passar perfekt till en råraka med löjrom om du frågar Majs. Jag tycker dessutom att det är underbart att Arton.78 erbjuder så många nya smaker. Att krogen inte är sen med att leverera det senaste. Bra där!image

Här ser ni Portvinsglaserad högrev med citronbakad potatis. Potatisen var lite hård, tur att jag hade en bra kniv. Kände tyvärr ingen smak av citron men för att inte tala om portvinsglaserad högrev. Det smälte i munnen och köttet gled nästan isär. Jag ska verkligen äta denna maträtt igen. Dock så skulle jag inte blanda en kall sallad mellan två varma tillbehör, det blir lätt lite dassigt.
image

Halstrad regnbåge, duchesspotatis med rökt romcréme. Regnbåge smakade ypperligt men krämen lämnades tydligen därhän i alla fall på en portion. Tur att smaken är olika. Jag skulle inte lägga upp dessa maträtter på detta vis men jag kan å andra sidan stå och dutta till morgondagens gryning.
image

Semifreddo och Helsinge ostkaka med hjortron till efterrätt. Jag saknar dock osttallrik mest för att jag inte tycker om sött och delvis för att en ostbricka kan du beställa in som både för och efterrätt tillsammans med ett glas rött som lite aperitif eller småplock. Som tur är var Helsinge ostkakan i min smak trots att jag älskar (ursäkta svordomen) Frödinge.
image

Jag tycker självfallet ni ska bege er till Hälsinglands bästa krog Arton.78 efter Växbo krog.

Se menyn här

Vilket avslut på arbetsveckan!

image

Idag gick det överförväntan på jobbet. Jag var mäkta trött men det gick över när jag fick stå och smådutta på salladsbordet.

Det var riktigt mycket folk så några matgäster fick vänta i kanske 10 minuter men jag kompletterade med lite service som plåster på såret och en ursäkt. 10 minuter borde inte vara något problem egentligen när det serveras på tallrik men lunchen kanske ska serveras i rask takt?

image

Så mycket beröm från resterande gäster var det längesen jag hörde. Jag som alltid är trevlig? Fredag och ett riktigt bra avslut på en bra dag som jag trodde skulle bli kaos.

Hurra!

Så trött!

Det var längesen jag var så trött men skrev jag det igår också?  Vaknade den vanliga tiden och ställde om klockan. Jag hinner. Ont som satan i fötterna fortfarande. Skulle ha varit ledig igår och idag men nu kör vi en sista arbetsdag.

Fest i stan!

image

I morgon är det dags för After skate Winter edition på Arton.78. När jag var där igår tänkte jag dricka en Wisby pils. Äntligen har den ölen kommit till stan. Ölen som introducerade mig i Karlshamn men igår drack jag inget.

Det var exakt 1 månad sen jag drack alkohol. Visst låter det löjligt när jag skriver?  Tänk dom som skriver ”har inte druckit på en hel vecka” å andra sidan är det inte ens märkvärdigt om du skulle dricka ett glas rött varje dag till någon god maträtt. I Italien dricker många ett glas om dan men gör du det i landet lagom får du ett pekfinger.

Det är lite som om du går ut en tisdag. Småstadsmentaliteten stirrar ut dig och tänker ”va dricker du en tisdag” ja jag tar ett glas,  so what?

Vissa saker kanske ligger hos oss själva men ändå. Summan av kardemumman så får tiden utvisa stämning,  känsla och min egen närvaro i kroppen.

Skål!