tappar motivation
Min påsk har varit trevlig, vi hade främmat både påskafton och påskdagen, så massa mat gjorde vi åt och jag är trött mentalt efter att umgåtts. Visst är det
kul med positivt sällskap men på mig som är lite av en ensamvarg och speciellt nu så tär det på min inre energi.
Jag känner jag börjar tappa motivation till att hushålla, baka, odla mm, men det är väl lite så vid den här tiden på året att det är svårt att göra något i dn vägen, är det fint väder vill jag vara ute och inte stå inne i köket och är det dåligt vädet så har jag inte lust:)
Hur jag ska ta tag i självhushållarplanerna igen vete den, får hoppas de kommer tillbaks av sig självt.
Vitlöken jag gerillaodlar ute har kommit upp bra, och tvä satt för tätt så drog upp en och hade början på en lök där, så om två månader ca hoppas jag vara självförsörjande på vitlök.
Jag har ju ute de mesta plantorna av kryddor, paprika och chili på den inglasade balkongen nu, men fick börja ta in dem nattetid igen, för när jag kom ut på påskdagen såg en paprika ut så här:
Bortfrysen mao.
i köksfönstret har jag några chilisar som får bo inomhus och det är något speciellt när man första gången på säsongen hittar en sådan här goding
Det ser ut som det kommer många på plantorna så med lite tur kommer jag kunna göra tomat- och chilisås och slippa köpa det med från och med sommaren.
Till helgen ska vi gå ut och ”stjäla” rabarberrötter, rabarbern är planterad en gång för länge sedan av någon som bott här, och anordnat en liten odlingstäppa som nu är igenvuxen, där finns också vinbär och hallon så tänker ta några grenar och testa plantera på vår odlingsplätt. Vi gjorde vår plätt lite större igår, så
förutom vitlök, persilja och dill, kan vi nu få plats med gräslök och sallad. Framåt hösten ska vi gräva ett land till, för rödbetor och västeråsgurka, men först
vill vi se om vi ska bo här och om vi får ha våra grödor ifred.
I kylen ligger nu blandfärs som jag får slänga, mannen tog upp till gästerna vi hade på påskdagen, men vi hade så mycket rester över så vi tog det istället och
jag bad mannen steka upp färsen så vi kunde frysa igen, men det har han glömt. Så trist behöva slänga mat.
bröllopstårta
Inspirerad av Hela Sverige bakar tänker jag försöka mig på att baka bröllopstårta. Det är inte förrän i juli så jag har gott om tid att experimentera, ett litet problem i det sammanhanget är att jag helst ska gå ner några kilo tills dess också, och tårtorna måste ju provsmakas och ätas upp:)
Idag gav jag mig på mockatårta, älskar kaffesmaken, och tänkte den passar till påsk. Tyvärr kan jag inte bjuda på den, och tänker heller inte delge er någon
bild. Marängen blev hård utanpå och kletig i mitten så några fina bottnar blev det inte, krämen blev kletig så det enda som blev riktigt bra var smörkrämen.
Men skam den som ger sig, ska testa igen någon dag, med särbon som vispare för det ska vispas noga. Ingen tårta man ska ge sig på heller om man vill
slippa disk, hela köksbänken full av skålar, spritsar, kastruller. Mockamarängswissen eller vad nu blev idag är dock god, så vi får ta den som efterrätt eller
egenfika. Och bagaren har ju försmaksrätten på sin sida så här sitter jag nu med en kopp kaffe och ett fat kaffemaräng.
Påsken blir för övrigt lugn, tyvärr snöar det så de blir inget nytt land uppstädat och grävt, för mina tilltänkta ytterligare sådder utomhus. Det får bli god mat,
ikväll blir det grillade lammracks med potatisgratäng på balkongen, imorgon timjankyckling och påskafton buffé. Sedan får vi se, och en hel del god litteratur
tänker jag också få i migGlad påsk alla
Små förändringar gör stor skillnad
Idag har jag en dålig dag, vill inte göra nåonting mer än bli frisk. Det känns som när jag börjar bli bättre, så stressar jag framåt för jag tror jag är på bättring
och så dimper jag. Men jag plockar rester och gör rent i kylen för matleverans kommer ikväll. Vi har gjort ett extra matinköp pga påsken, annars storhandlar
vi och får det hemkört en gång i månaden, och handlar lite färskvaror och sånt som tar slut emellanåt. Matkostnader fortsätter minska trots att vi handlar en
gång extra idag. Nu hamnade lammracks (dyrt men lammkött är väl bland det snällaste man kan köpa om man tänker på djurhållning), västerbottenost, extra kött till kallskuret mm för helgen men vi kommer ha kvar massa av det i frysen sedan. I vår frys nu finns kött, fisk, kyckling, färdiglagade hemmagjorda
rätter, och vi har mjöl, socker kaffe mm så hade vi inte braschat på inför påsk hade vi klarat oss fram till slutet på månaden med bara lite kompletteringshandel. Så jag och särbon och ett vuxet bonusbarn äter för ca 2300-2500 kr sammanlagt i månaden har jag räknat ut, då ingår hygien, läsk, godis till bonusbarnet och vi äter bra mat. Så var det inte tidigare, vi handlade det vi kände för och bar hem några gånger i veckan. Att vi (läs jag) planerar maten mer och handlar all middagsmat, torrvaror etc en gång i månaden och att jag (vi) tar hand om maten, gör storkok av soppor, grytor är det som gjort skillnad i vår matbudget. Hur mycket mannen sparar vågar jag inte tänka på, han åt tidigare sin lunch ute, nu har han alltid matlåda med sig.
Till middag idag gör jag Knut, potatisgratäng med rå köttfärs uppblandat med senap, grädde och kryddor och jag tänkte på det när jag sparade en fjärdedels
lök som inte gick åt (slängde sånt tidigare), att det gör stor skillnad för bara löken gör ju att jag behöver köpa en mindre ca per vecka. Löjligt tänk, småpengar
ju men själva grejen jag menar är att all mat vi tidigare slängde eller som låg och blev dålig har ju nu blivit några extra restmiddagar i månaden och vi har
kunnat minska på t ex grönsaker, juice mm.
Till sommaren/hösten kommer matkostnaden sjunka än mer, tack vare eget grönt(hoppas jag) och mannen ska fiska. Förra året hade vi makrill i 4-5 månader en gång i veckan alldeles gratis från havetMen mycket vill ju ha mer sägs det, och mitt spartänk har visat sig på min mobilkostnad med, jag köper inte till surf lika mycket, utan slår på wifi mer eller använder stationär datorsurf. Har varit lite lat med det tidigare, enklare bara surfa med mobilen men nu var min räkning 250 kr billigare än föregående många
månader, så det ger ju mig en sporre att fortsätta surfspara. Nu har jag även lyckats få mannen stänga av standbye på tv, dra ur mobilladdare när den använts och släcka alla lampor på natten så det ska bli spännande och se om och hur mycket det gör i framtiden.
Och apropå elkostnad, min Knut-gratäng står i ugnen, jag mår skit men ska tvinga mig nu att baka muffins, det går fort och bra att ha nåt fikabröd i helgen
och ugnen är ju ändå uppvärmd.
Om kriget kommer
Jag har alltid funderat mycket på hur jag klarar mig vid en katastrof, och nu känns det än mer aktuellt, med tanke på terror och alla oroligheter i världen, men
även något så banalt som ett längre strömavbrott eller att man blir utan vatten. När vattnet inte kommer ur kranen och man upptäcker det, ja då blir iallafall
jag, precis då törstig eller vill ha kaffe trots jag nyss druckit. För det mesta kommer det ju snart tillbaka men inte alltid. Jag minns en helg när jag jobbade, på
äldreboende och jag vaknade och hade inget vatten, mitt jobb låg 5 min gångväg därifrån så förstod att risken var stor att de inte heller hade vatten. Så jag
tog med några petflaskor fryst vatten som jag alltid har i frysen sedan den gången min dotter var liten och behövde välling men vi hade inget vatten just då.
Och när jag kom till jobbet var vi vattenlösa, och någon annan i personalen for hem till sig och hämtade lite vatten med, för det är ganska svårt med nedre
hygien och dryck utan vatten. Den gången tog det över fem timmar innan vi fick en vattentank till oss, trots vi var högprioriterade med att få först vatten.
Och då märktes det tydligt hur sårbart det är utan vatten även om de gamla inte törstade ihjäl och de fick hyfsad rengöring, tack vare vi hade med oss vatten
hemifrån Strömavbrott hade jag när stormen Gudrun drog över, och hade jag inte fått el tillbaks så fort som jag fick, hade jag frysit nåt så förbaskad. Jag bodde i hus och hade enbart elvärme, ingen matkälla heller utöver spis, ugn och en vanlig utomhusgrill (men på vintern hade jag ingen kol att grilla på). Vi tog också emot någon på mitt jobb som var utan el och värme som fick bo i ett av våra rum.
Igår diskuterade vi att köpa infravärme till balkongen, men jag beställde istället en gasolkamin. Vi har ju ingen kamin eller öppen spis här i lägenheten och vid strömavbrott så kommer vi frysa fort, då känns en gasolkamin som vi kan få värme av som ett bättre alternativ. Mannen har också en gasolgrill, så vi kan
koka mat, grilla på den. Nu är det ju inte så bra att ha för mycket gasol på lager hemma, med tanke på brandrisk men lite reserv ska jag se till vi har. Fotogenlampor och värmeljus/stearinljus har vi ett stort lager av, så vårt ljus kan lysa minst 2 veckor om vi ransonerar.
Vatten har jag återigen börjat frysa, så nu ligger 5 stora petflaskor i frysen, bra om vattnet stängs av några timmar, till kaffe, grannens barnvälling el annatVid längre vattenavbrott blir det värre, men jag har också ett par 10 l dunkar i matkällaren, och tänker använda de till att vattna min gerillaodling ute, och
fylla på nytt så vattnet inte hinner bli skämt.
Mat har jag kollat på, visst kaffe, kryddor, sylt, mjöl, socker mm har jag så jag överlever några månader, men man blir ju inte så mätt på det. Det första som ryker vid en katastrof blir frysmaten, göra storkok och göra åt det som blir dåligt först. Men det räcker ju högst några dagar, sedan blir maten dålig, så jag
tror jag ska köpa på mig ett lager ättika, salt för att bevara mat och en del konserver. Jag är inte förtjust i burkmat, men det är ju egentligen den enda maten som man kan ha på lager en längre tid. Pastamjöl ska jag också bunkra, och så ska jag göra ett stort lass jordnötssmör, som är en bra energikälla. På längre sikt har jag mina fröer, jag sparar alltid fröer från mina skördar för att ha till nästa år, så nya grönsaker kan jag sätta iallafall. För några år sedan bunkrade jag mat, så jag hade lite konserver, pasta, kaffe etc på lager och min dotter nappade också på detta, så hon gjorde likadant och i julklapp/födelsedag fick jag vad hon kallade överlevnadspaket (kaffe, fiskbullar, pasta lite godis mm). Min matbunker hade jag enorm nytta av när jag blev sjuk, och det tog ett tag innan sjukkassepengar kom igång, då hade jag iallafall mat hemma.
För mig skulle det ge mer trygghet om jag vet att jag kan klara mig och mina nära ett tag iallafall, tills räddningspersonal mm kommer till hjälp om det handlar om naturkatastrof eller elavbrott. En större katastrof blir värre, vi har inga matlager i Sverige så det kan jag glömma att de kommer med mat, och därför vill jag klara mig på det jag har hemma iallafall en månad, helst mer. På den tiden får man lite respit, att få hjälp eller hitta på nya lösningar.
Hur har du det med ditt skydd?
Vårstädning
Vi vårstädar balkongen och jag låter mina växter stå ute nu, så tröttsamt bära in och ut. Blomlådan byggde mannen av brädor från källaren.
Jag gjorde också två ”äggvaser” till balkongen, tycker det lyser upp så fint med gult.
Nu ska vi bara bygga en bänk här under hyllorna till elgrillen och som avställningsyta. Hyllorna byggde mannen av brädor vi tiggde till oss av byggarna när de byggde balkongerna så de smälter in i panelväggen. Vi fick dom sågade och gratis, men vi valde lägga 6 öl som tack för hjälpen, sedan gjorde mannen konsoler och sedan var de bara att sätta upp. Jättenöjd.
Alla rutor går att plocka ner som tur är men attans jobbigt och putsa dem.
Igår var vi ute på gården och städade bort grannarnas fimpar, diverse skräp, rostiga grillar som rostat sönder under vintern, och satte påskris vid dörringång.
Tråkigt när vuxna människor bara ställer eller slänger sin ”skit” på gården, får hoppas de förstår piken för vi ställde deras grillar mm utanför deras fönster.
Nu unnar vi oss en väl kyld flaska bubbel
gratis påskpynt
Jag knäckte ägg i toppen och innehållet får bli äggröra eller pannkaka, gick ut och plockade blommor att sätta i och upp i fönstret. Tycker det blir jättegulligt
så ska göra fler.
släng ingen mat
Mat kostar pengar, kostar tid i form av inköpsplanering och inhandling, kostar ibland svett i form av att bära hem tunga kassar och plocka upp, så det minsta man kan göra är att minimera mat man slänger.
Jag har gjort som rutin att gå igenom kyl 1-2 gånger i veckan, för att kolla om det finns något som behöver göras åt. Och jag hittar alltid något och då gör jag åt det eller fryser. Här är mina vanligaste varor i kylen som oftast inte går åt men samtidigt svårt att låta bli att köpa eftersom det är dagligvaror som jag tror
går åt, och så har jag en i hushållet som köper bra och ha saker, som tyvärr blir liggande och blir mindre bra.
-mjölk, grädde, yoghurt och fil. När jag ser att de börjar närma sig gränsen gör jag pannkakor, risgrysgröt, bakar bröd och använder mjölk mm som degvätska, grädde fryser jag in och använder sedan i sås, har jag mycket delar jag upp det.
-grönsaker; morötter river jag och har i bröd, eller om det är mycket så kokar jag dem och fryser. Lök, särbon köper alla möjliga lökar och jag får hitta på nåt med dem Jag gjorde gratinerad löksoppa häromdagen och pytsa i gul lök och sharlottenlök, jättegott. Rödlök brukar jag pickla, skiva lök och så på med 1,2,3-lag. Supergott till t ex hamburgare. Tomater brukar också bli över en och annan, den lägger jag direkt i köttfärssås eller köttgryta. Gurkbitar finns ofta och på de gör jag tzatziki.
-ost, den river jag och fryser och har som gratängost.
-spad. Jag köper majs och sparris på burk och använder jag inte spadet så fryser jag det och använder till grönsaksbuljong eller när jag kokar ris t ex
-apelsinjuice, vi dricker det inte men när bonusbarnet kommer köper vi 2 l, ofta har han då med sig läsk som han köpt själv tillsammans med sin mor och då dricker han det morgon, middag, natt och när den slut, går han på juicen. Nu har jag lärt mig, så när han åkt härifrån fryser jag det som blir kvar, och sist blev
det två nästan halva petflaskor så nu behöver vi inte köpa det nästkommande två gånger han kommer.
-färdiga matrester; får jag en köttbulle eller korvskiva över lägger jag den i min ”pyttpåse” i frysen, och när jag fått ihop någorlunda gör jag pyttipanna. Någon kokt potatis hamnar i bröd, mycket potatis steker jag. Överblivet potatismos gör jag shephards pie, potatisbullar eller potatisplättar på. Får jag sås över, fryser jag och blandar i en annan såsomgång på.
-när jag bryggt kaffe stänger jag av direkt och mikrar sedan överblivet kaffe, jag tycker det är godare än termoskaffe Skafferiet går jag igenom i samband med månadshandling, bakar bröd på mjölrester och fröer, nötter. Och försöker göra åt småslattar som ris eller annat.
Just nu har jag fyra paket te i skafferiet, en kvarleva från särbons liv före jag vågade visa mitt snåla jag, och ingen av oss dricker sådant te, så jag tror jag ska gå in till grannen och fråga om hon vill ha det, annars måste det nog tyvärr hamna i soporna.
Det som finns i frysen är sällan något problem, det går åt före det blir dåligt, men jag går ”restmiddagar” eller hittepåmat i samband med månadshandlingen här också.
Rensar, återbrukar och sår
Vi fick vår soffa och fåtölj igår. Den är inte ny utan jag köpte den av syrran men hon är pedant så inte en skråma på en sju år gammal grupp.
I och med det får vi möblera om lite och jag har passat på att rensa bort dubletter på dvd-filmer som jag ska ge bort. Rensade också bort en hel del böcker och fick någorlunda ordning i tv-bänken som vi ska ha ett tag till.
När jag kollade på kassarna med böcker jag tänkt skänka bort kom jag på att göra ett bokbord av dem istället. Det är en del böcker till som ska dit och så ska det målas, så ni får se färdigt resultat längre fram.
När bonusbarnet får eget hem på gruppbostad ska vi ta hans rum till vårt sovrum och det större vi har nu ska vi ha som läs-och datorrum så bordet av böcker passar bra jämte läsfåtöljen
Nu har jag bestämt att balkongen kommer hålla dig frostfri så planterade lite kryddväxter i vår hemmabyggda låda och o tomrummen sådde jag dill och kinesisk vitlök. Skönt slippa k
Vad jag sparar på
Jag fick ett önskemål i min köpstoppsgrupp om att skriva om hur och vad jag sparar in på. Det finns ju massor egentligen och som man inte tänker på innan man får upp ögonen så att säga, som jag skrev om i förra inlägget. Sedan finns det ju olika sätt att gneta in på förbrukningsvaror, kortsiktigt t ex man tar
mindre mängd socker i bak, mat, skippar godis, dricker mindre kaffe och långsiktigt då man t ex återanvänder saker, bakplåtspapper eller skaffar sig en något större startkostnad som man sedan sparar in genom minskade framtida utgifter t ex köpa en slaskskrapa och istället inte använda hushållspapper att ta upp ur vasken. Vi har ju också olika mål, en del vill spara pengar, en del miljö eller bägge delarna, en del är en riktig snåla och unnar sig i stort sett ingenting, en del köper billigaste tänkbara matvaror t ex ica basic köttbullar för att få så mycket protein och kalorier som möjligt för så lite pengar som möjligt och en
del vill äta ”renare” egengjord mat, som är godare men kan bli dyrare. Det beror ju också på i vilken fas i livet man befinner sig, har man småbarn och/eller jobbar heltid har man inte lika mycket tid att t ex baka, safta och sylta. Och många har redan klart för sig vad man kan spara in på och kan mer än mig och
en del har inte tänkt på det jag tänkt på.
Så med förra stycket i åtanke om ni fortsätter läsa så kommer en del av mina spartips här. Jag delar upp det i flera inlägg, det finns ju mycket som jag själv inte ens är medveten om förrän jag gör det, så kommer fylla på mer förmodligen. Det jag skriver idag är om sådant jag helt slutat köpa i affären, eftersom
det är mitt mål att minska så mycket jag kan i mina inköpskassar. En del kostar kanske lite mer, för mitt mål är att äta god och så lite tillsatt mat som möjligt, en del blir billigare att göra själv. Men jag känner på mig, har inte räknat, att allt sammantaget gör att mina totala kostnader har minskat och fortsätter
minska, trots att jag äter t ex en mörig ryggbiff, och ofta ställer till med spontanfestmiddag.
Min lista här är sådant jag köpt tidigare och använt mer eller mindre, och här är det jag helt slutat köpa.
– kaffefilter, jag har köpt flergångsfilter istället som jag sköljer ur och det håller väldigt länge. Billigare och bättre för miljö och minskat sopberg.
-bröd, jag bakar allt själv, mycket billigare, godare och nyttigare. Och så blir man av med rester, t ex morotsbit eller nån matsked underliga fröer eller nötter man köpt för att testa och som blivit över.
-ströbröd, jag spar överblivna brödskivor och större smulor (egenbakat bröd smular mer) i en plåtburk i underskåpet i ugnen och river i matberedaren tillströbröd.
-buljongtärningar/fonder. När jag kokar kött, fisk spar jag spadet och fryser i istärningslåda att smaksätta såser med, räkskal tål jag inte men det går att koka skalen och göra på samma vis med spadet. Grönsaksbuljong kokar jag på i regel överblivna grönsaker och det blir för det mesta lök, morötter, och spad jag spar ifrån majs/sparris jag köpt på burk och fryst ner.
-gratängost, jag river ner skalkar eller ost som börjat mögla (efter tagit bort kanterna med mögel förstås) och frysar. Nu är mannen engagerad och tar hem överblivna bitar från frukostmöten på hans jobb som skulle slängts ändå
-sylt, saft, marmelad och gele. jag plockar skogsbär, tigger från nära och käras trädgårdar, plockar rönnbär, pallar fläder och gör egen sylt, saft mm
-äpplemos, äppledricka och annan juice. Tigger äpplen och gör eget mos, äppledricka (mer saft) och vanlig saft istället för köpta juicer
-bregott, jag gör på smör, rapsolja och vatten och det blir någon krona billigare per paket än köpt och avfall sparas.
-rengöringsmedel förutom såpa som jag använder till golvet men i och med att jag gör eget på ättika, citron och eller apelsinskal har även såpainköpen minskat, och ajax jag köpte tidigare finns aldrig med i mina matkassar längre.
-majonäs, gör själv på äggula, rapsolja lite senap och vinäger
-pommes frites, skalar och strimlar potatis, kokar några minuter och friterar själv. En höjdarupplevelse jämfört med färdigfrysta pommes
-pasta, gör själv tack vare pastamaskin
-bearnaisås, vi gör själva och mycket godare än till och med Mannerströms bea;)
-jordnötssmör, jag mal nötter i matberedaren och blandar i rapsolja till lagom konsistens
-thaimat, jag kör med kycklingfile, ris och egengjord jordnötssås de gånger vi vill ha thai och har oftast klart i frysen så behöver bara koka ris lata eller bråda dagar
-vissa kryddor, har inte köpt dill och persilja för det odlade jag förra året och hade i frysen tills nu när jag börjat sätta nytt, håller på att utöka med lagerblad, oregano och lite annat men är väl mest lager och oregano vi köpt tidigare.
-soppor, aldrig varit storförbrukare av burk/pulversoppa men nu är det iallafall helt slut med sådana inköp, gör storkok på ärt-, sparris- och purjo/potatissoppa och fryser in till lata dagar eller när man är sjuk och bara vill ha soppa
-pizza från pizzerian, jag gör egen med köttfärs, champinjoner, skinka, eller vad jag har hemma med ost och tomatpure till
-glass, vi gör egen fast utan glassmaskin blir den som förr i tiden då det inte fanns maskin och det inte fanns glass i affären vinntertid, mer åt parfaithållet men vad gör det för den är supergod. Vanlig parfaitrecept blandat med bär jag har hemma
-oboy och chokladsås, jag gör på kakao, socker och mjölk till bonusbarnet eller oss när vi är sugna på chokladdryck och gör egen chokladsås på kakao, socker och vatteb
-ypoghurt, förutom ett paket naturell som jag har som startymp till egengjord, jag tar youghurtpaketet och delar i en dl:are, fryser ner. Gör youghurt på en liter standardmjölk, en dl youghurt, sedan spar jag sista dl av min hemmagjorda och fortsätter göra yoghurt på den ca 10 ggr, innan det är dags att plocka
fram ny youghurt från frysen och börja om. Så ett paket räcker länge.
-senap, jag gör egen, kanske inte billigare än lågprissenap men roligt och gott
-persilje- och vitlökssmör, köpte sådan där på tub innan jag insåg att det gör man lätt själv av smör och vad man vill ha, gör en stor sats nr jag skördar persilja och när vitlök är billigt och rullar in i bakplåtspapper och lägger i påsar i frysen
Nu kommer jag inte på mer, men får komplettera allteftersom och jag har som mål att från i sommar slippa köpa chilisås, chilikrydda, tomatpure och ketchup. Jag ska också ge mig på att göra eget maskindiskmedel. Och så hoppas jag min satta vitlök tar sig så jag slipper köpa det.
Har ni fler tips på vad man kan göra själv och slippa köpa så skrik gärna till. Längre fram ska jag skriva om ”aktivt” sparande, dvs vad man lätt kan minska på istället som nu slentrianmässigt göra eller använda för mycket av. Och till sist, av varje sparad hundralapp i dina utgifter så har du en hundralapp, av varje intjänad hundring i inkomst t ex genom löneförhööjning har du bara 68 kr, då den beskattas. Varför är det då nästan alltid högre inkomst folk strävar efter?
Svårt att se det enkla
Jag funderar nog för mycket på vad jag kan ta bort i min konsumtion och glömmer bort det enkla. Då är det bra med mina facebookgrupper, där en man berättade att förr mjölade man bakplåtar när man bakade bröd istället för bakplåtspapper (fanns ju inte då). Det har jag inte ens tänkt på, min mamma gjorde
ju så med, och till kakor och bullar smorde hon plåten. Visserligen återanvänder jag alltid bakplåtspapper tills det blir kladdigt eller går sönder men från och med nu ska jag mjöla lite på plåten istället för använda papper, lite spar man ju både penga- och miljömässigt. När mamma bakade bullar förr gjorde hon
kanelbullar utan formar, sådana kan man ju oftast köpa på kondis med, så jag ska testa baka bullar utan formar, skönt slippa alla papper efter man fikat klart. Har rätt många bullformar på lager, tack vare syrran som älskar Ullaredshopping, men de kan jag ju använda till finfikat.
Så är det ofta för mig iallafall, jag ser inte det enkla, jag blir hemmablind, och så kommer någon annan med lärdom och jag tänker, ja just det. Får ofta många idéer från att googla också, men just nu känns det som jag gör det mesta, så får hoppas något/någon mer dyker upp och ger mig aha-upplevelse. Skönt nog
är det inte bara jag, för min kursledare på nätet som är miljömupp enligt honom själv, blev glad för tipset om att halvera disktabletter. ”Självklart” sade han, men så enkelt så han inte tänkt på det. Jag ska också bege mig till biblioteket någon dag när jag känner mig bra nog att ge mig ut, har fått ett bakslag i måendet. Gamla statarböcker t ex borde ju kunna ge bra tips på hur vi gjorde förr, utan moderniteter. På mitt jobb hade jag högläsning ur en bok som handlade om torparlivet här i min trakt förr, spännande textilhistoria men också en del lektioner i matlagning, medicinalörter och annat. Tyvärr försvann den när de
hade loppis på mitt boende, och finns ej på biblioteket då det var en bok en nu avliden lokalbo skrivit och bekostat få utgåvor själv, den skulle jag haft nytta av nu annars.
Så nu får det bli deckarläsning några timmar under en varm ullfilt, det är kallt som attan iallafall inomhus idag.
- Hälsa & Skönhet
- Artiklar
- Populäraste
Starta en blogg och tjäna pengar på Finest!
Topplista
-
Anna Köhler (Del 1)
-
Angelicas - av Angelica (Del 1)
-
Einars familj & närmsta krets: "Vi försökte"
-
Jonna Henningsson: Livet bakom galler
-
Perla Malmberg: Kändisdotter på TikTok
-
Tärningsspel: En guide till olika spel
-
Anden i Glaset: En komplett guide till det mystiska spelet
-
Kortspel för Tre: Regler, Strategier och Tips
-
Ring of Fire Regler: En komplett guide
-
Lån utan UC 2024 - Så blir du beviljad